Torsdag du tråkiga Torsdag

 
Har idag gjort klart arbetet för projektveckan som ska redovisas imorgon, blir riktigt grymt och vi kommer ha bästa redovisningen!
Tog sedan en fika med bästa Alice efter skolan innan det var dags att dra hem och plugga journalistik. Gick väll inget vidare då jag inte har orken att plugga just nu. Vill mest ha lov och glida omkring i Trysil med bästa vännerna, är så sjukt taggad! 
 
Har försökt planera upp mitt liv de kommande veckorna och insett att det är kaos. Alldeles för mycket plugg och annat som ska in. Vill bara ha värdfamilj nu och tagga avresan i augusti!
 
Och nu kan ni nog nästan gissa vad jag ska göra. Precis, kolla serier!
Hoppas ni har haft en go dag finingar!
 

Maybe you need to know the darkness, to appreciate the light.

 
Vi kör ännu en omgång med egobilder. Haha så sjukt bra tidsfördriv när man har tråkigt! Har en hel del hemska bilder på datorn, är dödens om någon får tag på dom! Dom två sista är lite åt det hållet haha men det finns värre! Slänger med dom så ni får se hur jag ser ut egentligen. Har svårt att vara seriöst en längre tid!
 
Hur som helst, i skolan jobbar vi på med projektveckan. Temat är som sagt internationella relationer, och jag och mina kompisar är i grupp och gör ett eget land. Vet inte riktigt hur det hör ihop med temat, men sjukt kul är det! Skönt att slippa ifrån allt plugg. Har suttit hela dagen och jobbat med en turisbroschyr i inDesign samt hittat på ett eget språk till landet. Gymnasiet kan vara riktigt gött ibland!
 
Hoppas ni har det grymt allihopa!
Stor kram!

Serienörd #1

 
Som ni säkert har märkt här i bloggen är jag något av en serienörd. Älskar att kolla på serier!
Här ovan har ni några av de serier jag kollar på, följer väll en 10-11 stycken. Jag tittar på nätet, men ligger inte i tid med USA i alla serier, en del har jag börjat titta på i efterhand och ligger några säsonger efter. Men det fungerar lika bra det med!
Favoriten  är The Vampire Diaries, älskar den! Men måste säga att flera av serierna är sjukt bra, så vill ni ha någon ny serie att följa och inte har sett någon av dessa ovan, SE DOM!
 
Utöver dessa följer jag även One Tree Hill, O.C (har börjat om i båda serierna), 90210, Once Upon a Time och Beauty and the Beast. Så som sagt serienörd var det!
 
Så står det att jag ska kolla på serier är det alltså någon av de ovan som gäller!
 
Följer ni någon serie? Eller kanske flera, precis som jag?

Truth only means something when it's hard to admit.

Precis hemkommen från jobbet, precis som alla söndagar. Helt okej dag idag måste jag säga!
 
Gårdagen då. Precis som jag trodde så diskade vi oss i alla klasserna (4st), men vi gjorde riktigt fina lopp med tanke på att vi inte har kört hel bana sen i oktober så jag är nöjd ändå. Och Leo tyckte det var skitskoj!
 
Sen på kvällen var fina Pauline här. Då vi var riktigt trötta båda två så blev det bara en myskväll här hemma med film. The Lucky One, så sjukt bra är den! Älskar Nicholas Sparks filmer, har allihop här hemma.
 
Skola imorgon igen då. Vi har projektvecka nästa vecka, med temat internationella relationer. Inga vanliga lektioner, utan bara jobb i klassen. Vi är uppbokade i skolan klockan 8-16 hela veckan utom fredag, känns sådär måste jag säga. Men jag och mina kompisar har grymmaste idén så tror det kan bli ritkigt fint ändå!
 
Det där med roligare uppdatering i helgen gick ju sådär, men ska försöka bli bättre på det!
Sjukt lamt inlägg det här, så ska avrunda och sätta på ett serieavsnitt i stället!
Kram på er!
 

Winter Wonderland

Foto: Jag (Sara Tyngel) Nikon D40 + AF-S Nikkor 50mm f/1.8G
 
Slänger upp tre bilder från dagens lilla promenad ner till Domsand (stranden vid Vättern här i Bankeryd). Rimfrosten var faktiskt borta idag, min vanliga otur. Men fick några bilder ändå, för Vättern var frusen längst in.
 
Imorgon ska jag och fluffet på andra bilden iväg på våran första agilitytävling, så därför blir det hemmakväll för mig idag. Blir hämtad tio över sex i morgon! Är verkligen inte taggad då det kommer vara svinkallt och vi lär diska oss i varenda klass, men men. Han tycker att det är skitskoj så gör det för hans skull. Hoppas på att det inte blir en allt för sen dag så jag kan träffa lite kompisar på kvällen. Sen jobbar jag hela söndagen. Så där har ni min helg!
 
Hoppas ni får en härlig fredagskväll!

When will you realize, Baby I´m not like the rest.

Jobbig dag i skolan idag, verkligen inte okej att gå 8-5. Men efter ett lärarbyte fick vårat schema bli så.
Var i alla fall iväg med ett gäng och besökte min gamla skola idag för att berätta om Per Brahegymnasiet. Vet inte om det gick sådär jättebra eftersom de flesta redan har bestämt sig, tyckte det var roligare att träffa gamla lärare och sådär. Har inte varit tillbaka där sen vi slutade nian för en sådär ett och ett halvt år sen. Så stört konstig känsla! Det satt gamla bilder på oss i uppehållsrummet, haha oj vad liten man var!
 
Imorgon är jag som sagt ledig, studiedag. Ska bli så himla gött! Har inga planer för dagen mer än att jag ska dra med hunden ner till Vättern och fota lite. Bankeryd har varit så himla fint nu onsdag-torsdag med rimfrost och allt, och jag har suttit fast i skolan och på jobbet och inte kunnat gå ut o fota som jag egentligen hade velat. Men imorgon har jag tiden och det verkar som rimfrosten kommer vara kvar. Har varit vidrigt kallt här det senaste!
 
Ska som sagt försöka få till lite roligare uppdatering i helgen, händer inget på utbytesfronten men vi kanske kan få till något annat. Ha det fint!
 

Mobilblogg

Slänger in en mobilblogg såhär från jobbet. Sitter på min rast just nu, och då ja kommer hem ganska sent kan ja lika gärna uppdatera nu. Jag är nämligen alldeles för snäll och kunde inte säga nej när Robin frågade så jag kommer jobba över en timme idag. Men cash is king så de blir nog bra!

Taggar en skoldag från åtta till fem imorgon, skönt att det är studiedag på fredag!

Hoppas allt är bra med er, ska försöka fixa roligare uppdatering till helgen!


Cause I knew you were trouble when you walked in.

Jobbet igår gick bra, men jag var helt död efteråt och höll på att somna på bussen på väg hem. Men jag gillar att jobba kvällar efter skolan, det är chill och vi är inte så många som jobbar, och sen är det roligast gäster då.
 
Nog om donken snack! Kom hem från skolan för en timme sen, och nu ska jag ta tag i lite plugg tänkte jag. Imorgon går jag i skolan till två, och sen jobbar jag tre till åtta. Heldag imon med alltså. Brukar inte jobba två vardagar i veckan, men det blev så då jag inte kommer hinna jobba så mycket i februari sen.
 
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer till våran skola imorgon, och våran klass har obligatorisk närvaro när han ska vara i aulan. Gissar att det är för säkerhets skull så att det inte är så att det inte blir något folk. Är inte intresserad av politik över huvud taget, men vi har flera extrema människor åt alla möjliga håll på skolan så det kan nog bli intressant. Och vi slipper franskan så jag klagar inte!
 
Det är väldigt tomt på USA fronten just nu vilket är väldigt tråkigt. Vill att det ska hända något! Men jag chattar med grymma människor som också ska iväg nästa år och vi taggar tillsammans! Det kommer bli så bra!
 
Nu har jag skjutit upp plugget tillräckligt länge, vi hörs imorgon!
 
 
 

If the facts don't fit the theory, change the facts.

Hemma efter några timmar på jobbet. Flera busslaster som vanligt på söndagar, men det var goa människor som jobbade och allting rullade på riktigt bra idag.
 
Nu ska jag sätta mig och ta tag i matten som jag inte fattar någonting av, ligger jättelångt efter.
Imorgon går jag i skolan 8-16 och sen jobbar jag 17-21, så det blir ingen uppdatering. Fattar inte varför jag bokade det passet egentligen, orkar inte! Men så är det. Går bara fyra dagar nästa vecka, så ska nog överleva.
 
Vill bara ha sommar nu! Njuta av allt här hemma och sedan åka iväg på livets äventyr. Taggad till tusen!
 

BEFORE I DIE

 
Ett litet utdrag från min Bucket List, den är ganska så mycket längre egentligen! Har så sjukt mycket jag vill hinna göra med mitt liv!
En del av grejerna ovan kommer jag garanterat att få bocka av nästa år vilket känns så sjukt kul! En del av dem hoppas jag på att få bocka av, beror helt på vart jag hamnar antagligen.
 
Har ni någon Bucket List eller i alla fall några saker ni vill göra before you die?

If you want your dreams to come true, don't over sleep.

Hade en riktigt fin dag i Göteborg igår. Trots att det hela började med att Ellen fick sin mobil tagen av en ficktjuv och att teatern inte var något vidare (dels handlade den om franska revolutionen, och sen är jag nog mer en musikaltyp) så hade vi riktigt kul, så det vart en lyckad dag! Tjugo över tolv hämtade pappa upp oss inne i stan, så det var en riktig heldag.
 
Försov mig inte helt oväntat till skolan idag, men lyckades nästan komma i tid till idrotten. Hela klassen satt och halvsov sig igenom lektionerna.
Efter skolan gick jag förbi syon för att kolla hur mina val inför trean kommer fungera, och det verkar som om jag kommer få göra dem från USA nästa år. Fick även med mig pappret om studieuppehåll, men tror jag väntar lite tills terminen har gått ett tag innan jag lämnar in den.
 
Nu är jag helt DÖD, och tänkte bara se det nya vampire diaries avsnittet innan jag ska iväg igen ikväll.
Ha en härlig fredag människor!
 

And I'm feeling good!

 
Kände för att lägga in ett inlägg före klockan 8 på kvällen idag, bara för att jag slutade tidigt och kan! Och bara för att jag känner mig sådär härligt glad och på topp idag så får ni se lite bilder på mitt tryne. Trivs verkligen så mycket bättre bakom än framför kameran, haha är inte fotogenisk nånstans!
 
Hur som helst, allt känns som sagt på topp och jag känner att jag behöver det här! Skolan leker och jag har bästa vännerna både där och här hemma. Första utbytesträffen är inplanerad och på gång, verkar som en hel del härliga människor kommer kunna vara med! Satte högsta betyg på engelskaredovisningen idag (brukar inte skriva ut betyg, men det gick så sjukt bra så jag var tvungen. Ska vända engelskan nu!) och imorgon ska vi med klassen till Göteborg. Studiebesök är det som gäller, teater och någon fotoutställning. Tror det kommer bli riktigt fint! Heldag från halv nio till midnatt, så kommer inte uppdatera imorgon.
 
Ska sätta mig med nästa engelskauppsats nu som ska in ikväll, ska försöka sätta den med!
Ha en grym dag finingar!

Utbytesträff!!

Slänger in en mobilblogg såhär bara för att jag är så sjukt taggad!
23 februari är det dags för första utbytesträffen i Göteborg för oss 13/14 studenter. Om det är så att du ska iväg 13/14 så är du varmt välkommen att haka på! Mer info kommer så småningom i facebookgrupppen.

Du kan joina den här ifall du inte redan har gjort de -> http://www.facebook.com/#!/groups/347625845317151/

Kommer bli så sjukt kul att träffa alla härliga utbytisar!


"Ingen kan vara nere med en ballong!" - Winnie the Pooh

Vi kör på ett till Nalle Puh citat, han är ju så otroligt söt!
 
Har suttit med en engelskaredovisning ända sen jag kom hem, och lär bli ännu mer engelska imorgon. Har redovisning på boken jag har läst på lektionen imorgon, och sen ska en inlämning in på kvällen. Satsar dessutom högt i engelskan, det har inte gått så bra förra terminen och jag vill inte sänka mig sen förra året så får kämpa hårt med det vi har nu. Gillar engelska, trots min lärare, och ska bli så sjukt kul att få lära sig språket på riktigt. Det kommer ju liksom vara mitt förstaspråk nästa år!
 
Nu ska jag se filmen som är baserad på boken jag egentligen skulle ha läst tills imorgon. Tror jag fick till en bra redovisning även om jag inte har läst hela boken, mest för att det ska handla om temat och inte om handlingen. Men känner att det ändå kan vara bra att veta hur det slutar ifall hon frågar. Haha brukar faktiskt alltid läsa böcker vi får i skolan, (kämpade mig igenom hela Robinson Crusoe förra terminen) men alltså Treasure Island sög verkligen! Och sen började jag typ för en vecka sedan, så är väll mitt eget fel att jag inte har hunnit.  
 
Hoppas era dagar inte är lika fulla med plugg som mina är!
Vi hörs finingar!
 

Distrikten i USA

 
Eftersom jag var inne lite på det där med placering igår tänkte jag visa lite hur det fungerar med YFU.
När YFU Sverige skickar mina papper till USA så hamnar de i ett av de distrikten ni ser ovanför. Jag har ingen aning om vilket distrikt mina papper är i, så jag har ingen aning om vart jag kommer hamna! Skulle kunna mejla dom och fråga egentligen, men gillar tanken om att jag verkligen inte har någon som helst aning om vart jag kan hamna.
 
Jag vet faktiskt inte varför områdena är så olika stora. Det röda som kallas Horizon är ju betydligt fler delstater än Founder´s som är det gula. Kan ju ha något med antalet värdfamiljer eller något i området.
Har faktiskt inte något speciellt ställe där jag verkligen vill hamna, men jag hoppas att mina papper har hamnat i det röda området. Mest för att då kan man hamna i allt från Hawaii, Californien och Texas till Colorado, Alaska och Washington. Jag har aldrig varit i USA innan, så jag har ju ingen erfarenhet från någon av staterna. Men känner att Californien och Florida kan man få se när man är på semester, så jag vill se något av det vardagliga livet i USA som man inte får uppleva annars. Så länge jag inte hamnar i Alaska är det lugnt för mig, haha! Är av någon anledning lite taggad på Colorado eller Utah, vet inte varför egentligen.
 
Pappa är helt övertygad om att jag kommer hamna i Alaska, han kör stenhårt på det. Mamma tycker att det vore kul om jag hamnade i Oklahoma eftersom hon gick ett år på college där. Men som sagt, för mig spelar det inte så stor roll VART jag hamnar. Så länge familjen och skolan är bra kan man nog få ett toppenår oavsett vart man hamnar.
 
Har ni någon såndär speciell stat där ni hoppas på att hamna?

Don’t waste your life in doubts and fears.

Hemma efter 5 tuffa timmar på jobbet. Varje gång jag jobbar söndakvällar undrar jag vad jag gör där, men ändå så jobbar jag i princip varenda söndagkväll. Totalt 5 bussar har vi hunnit med, varav 3 stycken kom samtidigt oanmälda sista timmen när jag var själv i kassan. Kaos stavas det!
 
Nog om donken historier (haha har en del roliga faktiskt), idag är det en månad sen mina papper åkte till USA. Vill så gärna ha placering NU,NU,NU! Hoppas att det är YFU varje gång telefonen ringer, men det lär ju dröja ett tag. Men åh vad jag ser fram emot det där samtalet!
 
Nu ska jag hoppa in i duschen och sen se något serieavsnitt innan jag ska sova.
Skola igen imon, orkar inte. Hoppas ni har haft en härlig dag finingar!
 

Min pengasituation

Pengar är väll det största problemet när man ska åka iväg som utbytesstudent, det är ju verkligen inte billigt. Och ofta tillkommer det mer kostnader än man kanske hade räknat med från början.
 
Tänkte göra ett annat inlägg med tips om hur man kan tjäna ihop pengar för att själv bidra till året, och lite hur jag har tänkt och gjort. Men i det här inlägget tänkte jag förklara vad jag tidigare menade med att jag nu inte kommer gå 15 000 back, och varför jag inte behöver jobba lika mycket varje månad som jag gjorde i höstas.
 
Inför utbytesåret har jag gjort upp en budget för att se hur mycket pengar jag måste få ihop, och sedan har jag räknat på hur mycket jag tjänar varje månad för att se hur mycket jag kan få ihop (stort tips!). Jag har då räknat ut att jag kommer få ihop allt utom 15 000kr. Men nu i december fick min farmor och farfar tillbaka pengar på en fond de inte visste att de hade, och de valde då att dela ut pengarna till oss 7 barnbarn. Är så otroligt tacksam för dom pengarna! Mais et voila, pengafrågan var löst.
 
I och med att sista inbetalningen ska in den 1 juni, har jag till april på mig att få ihop pengarna, lönen för maj kommer för sent. Jag måste fortfarande jobba hela vägen tills dess, men inte alls i samma mängd som jag annars hade behövt. Vilket är skönt, för då kan jag fokusera mer på skola och vänner. Men jag jobbar ändå så jag får ihop lite mer än det varje månad, då jag vill hjälpa till att betala en del av flygbiljetten samt göra en speciell sak under själva året. Får se om jag lyckas. Så även om jag egentligen inte behöver jobba mer efter april kommer jag fortsätta i alla fall till mitten av juli, det beror lite på när i augusti jag åker. Hade jag inte fått det här bidraget av farmor och farfar hade jag fått låna pengar av mamma och pappa, och sedan jobba gärnet för att försöka betala tillbaka det. Känns väldigt skönt att slippa det!
 
Som sagt, tips till er som ska finansiera era utbytesår kommer. Tro mig, det går att få ihop pengarna! Man kanske bara får dra in lite på schoppingen och fikabesöken.
Är otroligt stolt att jag har lyckats jobba ihop så här mycket helt på egen hand, ska bli sjukt kul att se slutsumman sen när jag har jobbat klart i juli!
 

Bästa hänget med bästa gänget!

 
Som rubriken säger, gårdagen bjöd på bästa hänget med bästa gänget. Slänger in två efterblivna mobilbilder på mig och några av mina fina vänner som var med, alla syns dock inte på bild. Efter prat och skratt, pulkarace samt pulkaåkning ner till ICA för att köpa godis så gick jag och tre fina tjejer genom halva Bankeryd mitt i natten för att sedan däcka hemma hos mig. Dom stack nyss hem, och nu blir det att ta tag i lite plugg innan vi ska träffas ikväll igen. Så gött att vara ledig!
 
Som ni säkert märker jobbar jag inte lika mycket som jag gjorde i höstas, kan lägga upp ett inlägg där jag skriver lite hur pengaproblemet ser ut (eller hur det snarare har löst sig). Exakt hur mycket jag själv har sparat ihop och sådär tänkte jag att jag lägger upp i sommar när jag vet hur det blir.
 
Hoppas ni har en härlig lördag allihopa!

T.G.I.F.

Konstigt hur snabbt man kommer tillbaka till rutinerna. Men har verkligen inte vant mig vid att plugga igen, ligger efter i en hel del. Men det går nog bra ändå.
 
Äntligen fredag igen, har en ganska grym helg framför mig skulle jag kunna tro. Jobbar bara fem timmar söndag kväll, så ska passa på att hitta på lite annat kul. Om ca en timme ska jag hem till min vän Amanda, och sen inatt ska vi ut med bästa gänget och åka pulka. Bästa backarna här är bilvägar, så vi passar på när det inte är något folk ute! Det har snöat konstant både igår och idag, så det är sjukt mycket snö igen. Så härligt! Får se hur resten av helgen ser ut, måste ju få in lite plugg också...
 
Hoppas ni får en härlig fredag människor!
 
 

Grekland part 2

 
Lite värmande bilder från Grekland såhär i vinterkylan. Idag kom snön tillbaka till Jönköping, det har snöat i princip hela dagen. Insåg att jag inte hade fotat så mycket på andra ön, det här är från Sifnos. Part 1 och bilderna från Naxos hittar ni här.

"Some people care to much. I think it’s called love" - Nalle Puh

Kan nu äntligen lägga mig i sängen efter en lååång dag. Men skolan vart chill och jobbet gick riktigt bra, älskar att jobba vardagskvällar faktiskt. Mycket roligare än helger!
 
Är medveten om att min blogg är dödentråkig just nu, ska försöka ändra på det. Men det är ju en blogg om mitt år i USA, och just nu finns det inte så mycket att säga om det. Väntar med ett än så länge ganska bra tålamod på placering, vet att det kan ta månader innan den kommer. Börjar få kontakt med fler och fler som ska till USA nästa år, sjukt goa människor flera av dem! Det snackas om en utbytesträff i Göteborg någon gång under våren, tror det kan bli kalas.
 
Tills jag har lite USA uppdatering för er tänkte jag få upp ett av mina större intressen i bloggen, fotografering. När jag kollade igenom arkivet såg jag att del 2 från Greklandsresan i somras aldrig kom upp, det ska jag försöka fixa. Ska även fota min lillasyster samt lite självporträtt i helgen så jag har lite bilder att liva upp allting med.
 
Imorgon väntas skola 9-17, sista filmproduktionen på eftermiddagen. Film har varit sjukt kul, så synd att den perioden är slut!
Nu ska jag soova, vi hörs imorgon!
 

A life you don't live is still lost.

Första dagen i skolan är avklarad. En del ändringar i schemat och med lärare som inte direkt uppskattades, men det är så det är. Annars känns det helt okej att vara tillbaka.
 
Har ägnat senaste timmen åt att försöka ta mig igenom Treasure Island på engelska, och måste nog fortsätta med det. Om någon råkar ha koll på temat till denna hemska bok är jag intresserad av att veta det!
 
Imorgon blir den en heldag, så räkna inte med något livstecken från mig förrän senare på kvällen. Går i skolan 8-14 och sen jobbar jag 15-20, så är hemma runt tjugo över nio någon gång. Lång och seg dag alltså, men så är det.
 
Hoppas ni har haft en härlig dag, nu ska jag läsa vidare.
 

One day the lost will be found.

Verkligen så inte taggad på att börja skolan igen imorgon. Skulle kunna ha lov ett par veckor till. Men det är bara 32 dagar till sportlovet vilket innebär 34 dagar till TRYSIL! Åååh är så taggad, kommer bli grymt! Sjätte året i rad blir det, men det kommer bli lika bra ändå. Bästa människorna och grym skidåkning!
Är dessutom taggad på den här sista terminen med klassen, så det kommer nog bli riktigt bra ändå.
 
Avslutar lovet med lite serier, vi hörs imorgon!
 
iPhone bild från förra året, så bra!

Organisationsval

Att välja organisation kan vara lite av en djungel, då det finns så sjukt många organisationer som erbjuder olika saker. På bilden nedan ser ni några av de organisationerna som finns att välja på, men jag har inte tagit med alla.
 
Det är viktigt att man hittar en organisation som passar en själv och det man vill få ut av året. Snurra inte bara in dig på en organisation, utan kolla upp olika och jämför. Och tänk på vilket land du vill åka till, alla organisationer erbjuder inte utbyten till alla länder, utan då kanske du bara har ett fåtal organisationer att välja mellan.
 
En del organisationer kan vara väldigt olika. Hos Universal Players kan du få välja att kombinera studier utomlands med en speciell sport eller annan fritidsaktivitet, och de har utbyten hos privata skolor vilket gör att de är lite dyrare än de andra organisationerna. Rotary kan se billigare ut, men då får man tänka på att familjen här hemma måste ta emot en student under året man är borta, och man måste byta familj 2-3 gånger under året. Hos de andra organisationerna är det frivilligt att ta emot en student. En del använder sig av andra organisationer i värdlandet, medan en del är samma all the way.
 
Jämför priser för de olika organisationerna, och kolla vad som ingår i det priset. Hos en del ingår inte försäkring och hos en del ingår inte resan.
Skriv en lista med för- och nackdelar med de olika organisationerna, på så sätt får en klarare överblick och man kan lättare se vilken som skulle passa. Skriv vad som ingår för organisationen, och vad man eventuellt måste betala till för att få fram totalkostnaden på varje organisation, på så sätt är det enklare att räkna ut priset.
 
Kolla med studenter som har varit iväg med organisationen tidigare för att se vad de har fått för intryck och om de har varit nöjda med organisationen. Vad är det de tycker har varit bra eller dåligt? Har du kompisar som har varit iväg på utbyten? Kolla upp vilken organisation de har åkt med och vad de tycker. Läs lite bloggar från studenter som har varit iväg och se hur deras år har varit. Det finns en hel del så kallade skräckhistorier på en del organisationer, och tyvärr är det några varje år som inte får det drömåret de har sett fram emot. Men det är långt ifrån alla, och man ska försöka att inte avskräckas på grund av dem.
 
Ta kontakt med de organisationerna du är intresserad av och ställ frågor. Vad får du för bemötande? Svarar de snabbt på ditt mejl eller måste du vänta i flera veckor på svar? Får du inte ett bra intryck av organisationen är det bara att gå vidare till nästa.
 
Kan du inte bestämma dig för en organisation kan du alltid ansöka och gå på intervju med flera organisationer, och sedan tacka nej till dom som inte känns bra. På intervjun kan du enkelt få svar på dina frågor, och kanske blir det lättare att bestämma sig sedan.
När du väl har bestämt dig för organisation är det bara att köra!
 
Jag har verkligen inte gjort allt det här, haha, men det är lite tips om du som kanske har svårt att bestämma dig. Alla organisationerna är bra, så oroa dig inte för att välja fel. Bara kör!
Jag hoppas någon fick hjälp av det här inlägget, undrar du något är det bara att fråga.

Tack och lov för studiedagar!

Har ju studiedag imorgon, vilket gör att man slipper den där söndagsångesten som annars alltid kommer såhär på söndagkvällen. Men skolan börjar inte förräns på tisdag, vilket är såå skönt!
 
Gissade rätt när det gäller jobbet, massa bussar och annat folk hela dagen. Som vanligt på söndagar alltså. Men med Hallbybollen här i Jönköping och Gothia i Göteborg får man räkna med det. Särskilt på den restaurangen jag är på.  
 
Är nu ganska körd och helt slut i huvudet, så ligger i min säng med världens mysigaste tofflor och tänkte se en film.
Hoppas ni har haft en grym dag, vi hörs imorgon!
 

Life doesn´t get easier, you just get stronger.

Det har varit jobb idag då som sagt, och nu har vi lite folk här hemma. Hade egentligen tänkt åka in till ett ungdomsmöte i stan, men känner att det får bli att stanna hemma ikväll. Slut efter jobbet, och ska jobba 13-20 imorgon med. Och har en känsla av att det kan bli ett ganska jobbigt pass med en hel del bussar, det brukar vara typiskt för söndagar.
 
Får se om jag kan få upp inlägget om organisationerna imorgon, annars tar jag det på måndag då jag är ledig. Har bara plugg inplanerat den dagen som jag har skjutit upp hela lovet. Har en engelskabok på 250 sidor att läsa ut bland annat. När min lärare frågade mig på utvecklingssamtalet för två månader sen hur långt jag hade kommit sa jag några kapitel, sanningen är att jag fortfarande inte har börjat. Har inte öppnat matteboken som ligger här hemma heller. Klassiker!
 
Har som vanligt inget ordentligt att uppdatera om utan babblar bara på, men jag hoppas att ni har haft en grym dag allihopa så hörs vi imorgon!
 

Nothing safe is worth the drive.

Hade lite tjejer här hemma igår för film och tjejsnack, mysigt som alltid!
Nu ska jag iväg till stallet om en timme, och sen ikväll ska jag träffa ett annat gäng med tjejer. Får se vad vi hittar på. 
 
Har egentligen ingenting att uppdatera om, ville bara inte att bloggen skulle stå tom.
Ska njuta av att vara ledig idag, jobbar både lördag och söndag nu och sen är jag ledig på måndag innan skolan börjar på tisdag. Ska försöka få in inlägget om organisationsval innan dess, men det beror på hur kvällarna ser ut i helgen.
 
Ha en grym dag allihopa!
 

What doesn't kill you makes a fighter.

Vi är redan på tredje januari, vilket innebär att antalet dagar kvar på lovet krymper. Vill inte tillbaka till skolan, samtidigt som jag vill att den här våren ska gå fort! Men ser verkligen inte fram emot allt plugg och nationella prov som våren innebär. Har en del kul på gång i alla fall som gör att det nog kommer gå bra ändå!
 
Funderade på om jag skulle göra en årsresumé, men insåg att jag har alldeles för lite bilder från året för att det ska bli kul. Måste verkligen bli bättre på att fota i vardagen! Särskilt när jag kommer till USA sen.
 
Idag har det än så länge bara varit slappa, men sen ikväll ska jag träffa lite vänner. Lydia kommer hit, och sen får vi se vart kvällen för oss.
 
Hoppas ni får en grym dag allihop!
 

Youth For Understanding

Tänkte skriva ett inlägg om den organisationen jag har valt att åka med, varför jag har valt den och mitt intryck än så länge.
 
Som säkert de flesta av er läsare vet så ska jag åka med organisationen Youth For Understanding, YFU. YFU har jobbat med utbyten i över 50år, och finns i flera länder runt om i världen.
 
Det finns flera anledningar till varför jag valde YFU. Jag måste erkänna att jag inte har gjort som många andra utbytesstudenter och noga läst på och jämfört alla organisationer innan jag valde. Jag visste bara att jag inte ville åka med EF, STS eller Explorius. Detta efter alla skräckhistorier jag har hört med dom, och dom kändes helt enkelt inte rätt för mig. Men de kan säkert kännas helt rätt för någon annan, och de flesta som åker med de organisationerna får ju grymma år. Men det kändes faktiskt inte rätt för min del.
 
Jag har två kompisar som har varit iväg på utbytesår, och båda har åkt med YFU och varit mer än nöjda! Därför blev jag snabbt inställd på att det var YFU jag ville åka med. Efter att ha gjort lite research så var jag säker, YFU var organisationen för mig.
 
Detta dels för att YFU är en ideell organisation, och de betalar inte heller sina värdfamiljer. Alla som jobbar med eller är värdfamiljer för YFU gör det för att de vill, inte för pengarna. De använder sig inte heller av underorganisationer, vilket var ett stort plus för mig då vad jag har hört är det ofta dem som krånglar, inte de svenska organisationerna. Här i Sverige är det YFU Sverige som har ansvaret, och sen i USA blir det YFU USA. Samma vilket land man än åker till, det blir YFU i det landet som får ansvaret. Sen är det faktiskt så att trots att jag har kollat med väldigt många som har varit iväg med YFU, så har jag bara hittat en person som var missnöjd, och det var över en småsak. Alla hade fått bra intryck, vilket kändes bra. Att de har ett förberedelseläger i Stockholm med alla svenskar som ska iväg är ju också ett plus! Precis som alla organisationer (vad jag vet iaf) så har de sedan träffar med alla utbytesstudenter i ditt område under året. Sen har de även en träff efter att man har kommit hem från sitt utbytesår.
 
När det gäller kostnader så ligger YFU på ungefär samma nivå som de andra organisationerna. Organisationsavgiften är på 68 900kr, och den delas upp på fyra avbetalningar. Då jag blev antagen så tidigt har jag haft lång tid mellan mina avbetalningar, blir man antagen senare blir det givetvis tätare. Försäkring osv ingår i priset, men det gör däremot inte flygbiljetten som man får boka själv. YFU delar varje år ut flera stipendier till de studenter som ska iväg, vilket kan vara till stor hjälp för sådana som liksom jag måste betala allt själva.
 
Och än så länge är även jag nöjd med YFU. Den stora prövningen kommer väll när man är i USA, men än så länge känns det bra! Det har varit lite segt i början, men det är antagligen för att jag skickade in min ansökan så tidigt. När jag väl hade haft min intervju gick allting snabbare, och jag har än så länge inte haft några problem.
 
Så är det alltså jag har tänkt när jag har valt organisation. Vill ni läsa mer om YFU kan ni göra det på deras hemsida, länk hittar ni i min meny.
Tänkte lägga upp något mer inlägg  senare om vad man kan tänka på när man väljer organisation, vet att det är svårt för en del. Det blev långt det här, men jag hoppas någon har uppskattat det här inlägget i alla fall!

No dreamer is ever too small; no dream is ever too big.

Har inte mått någe vidare idag, så har varit hemma och tagit det lugnt. Stannar nog hemma ikväll också, så får det bli något roligare upptåg imorgon.
 
Jag är en sån människa som skriver upp allting jag kommer på att jag vill göra, eller tankar jag har, som jag inte kan göra på en gång. Har flera dokument på min dator som handlar om olika idéer jag har om olika saker, och en hel del rör utbytesåret. Har faktiskt ett dokument som gäller utbytesbloggen med en hel massa idéer på inlägg jag ska göra, och tänkte ta och fixa ett av dem nu. Så det kommer upp lite senare idag!
Tänkte vänta tills jag fick profil på utbytesstudent.se, men det verkar ju ta tid innan han tar tag i det så börjar med inläggen redan nu.
 
Hoppas ni har haft en grym dag så hörs vi senare!
 

The Hobbit

 
Måste säga att Hobbit var över mina förväntningar. Filmen var riktigt bra gjord, och trots att den var så lång blev den aldrig tråkig och långsam, utan handlingen gick snabbt framåt hela tiden. Kul att flera av skådespelarna från sagan om ringen filmerna var samma, typ som Frodo och Gandalf. Sen tyckte jag faktiskt att filmen hade sjukt bra 3D om jag jämför med många andra filmer jag har sett. Helt klart sevärd alltså! Har dessutom insett att jag någon gång i mitt liv ska ta mig till Nya Zeeland. Den naturen alltså, helt sjukt!
 
Nu är jag ledig ända tills lördag, så vi får se vad veckan bjuder på. Har inget inplanerat, utan det får bli lite spontansaker. Får se om jag kan få igång mina kompisar lite, jag vill göra något kul nu när jag ändå är ledig! Jobbar ju nästan varje helg hela terminen sen när dom kan hitta på roliga saker. Något ska vi väll kunna hitta på i alla fall!
 
Hoppas ni har haft en härlig dag allihopa, nu blir det serietittande för min del.
I morgon öppnar förresten YFU kontoret igen efter julledighet, så nu börjar den stora väntan på familj igen!

An Unexpected Journey

Hade en grym kväll igår, fina vänner och mycket röj, kan knappt bli mycket bättre!
Och fattar ni, att i år flyttar jag till USA? Lämnar tryggheten här i Sverige och drar till andra sidan atlanten, till ett land jag aldrig har varit i innan? Det är så SJUKT att det inte är sant! Fattar knappt själv att jag verkligen vågar göra det här!
 
Har precis varit och käkat hos mormor och morfar tillsammans med kusinerna, och nu ska vi snart åka in till stan för att gå på bio. Hela klanen ska med, men det blir tre olika filmer. Jag, min bror, kusin och låtsaskusin (eller vad man nu ska säga, min morbrors sambos son) ska gå och se The Hobbit (därav rubriken). Jag och tre killar alltså, två 98or och en 00a. Är väll inte jättetaggad då jag inte är ett stort sagan om ringen fan, men vad gör man inte när alla tjatar. Har hört att den ska vara bra i alla fall, så det är ju alltid något. Får väll återkomma senare om vad jag tyckte om filmen.
 
Ha en grym dag allihop!
 

RSS 2.0