Questions and Answers

Besöksrekord igår igen, ni är underbara!
Sitter just nu och jobbar med mitt host family letter, och det är inte lätt kan jag säga. Måste dessutom få klart det idag innan jobbet för papprena ska in imorgon (hej jag är ute i god tid!)
 
Fick lite fler frågor från Anna så jag passar på att svara på dem också!
 
hur mycket har du typ räknat ihop att det blir med YFU? för jag har nog tänkt att åka med Explorius eller typ AFS, men AFS är lite dyrare så vet ju inte om det är att mer ingår eller om det bara är liksom... dyrare?
Jag har inte riktigt vågat räkna på slutsumman än ;) och sen kan det ju tillkomma avgifter som man inte riktigt räknat med. Men organisationsavgiften ligger på 68 900kr. Sen är det ju läkarundersökning (som jag ju slipper betala iom att jag gjorde den hos skolläkaren), vaccinationer, visum osv. I organisationsavgiften hos YFU ingår försäkringen, men däremot inte resan. Det är en stor skillnad med YFU, man bokar sina biljetter själv.
Kan inte jättemycket om AFS, men tror att både resa och försäkring ingår i deras avgift, du får kolla upp det. Hos Explorius ingår resa men inte försäkring, så jag tror man får räkna med att plussa på några tusenlappar för den om jag inte minns fel.
Edit: Resan ingår visst inte med AFS, men däremot ingår försäkring precis som jag skrev.

Hur länge har du sparat nu och ungefär hur mycket har du? :)
Jag bestämde mig för att åka iväg som utbytesstudent förra sommaren. Dock så skulle jag väll inte kunna säga att jag har sparat ordentligt förräns jag fick jobbet på McDonalds. Innan dess var det ju bara lite extra på lov samt lägga undan så mycket jag kunde av studiebidraget (vilket jag fortfarande gör). Så har väll sparat ordentligt sen i April, men sparat lite smått sen i augusti förra året.
Vet inte exakt hur mycket jag har fått ihop då jag ju har betalat första avgiften och lite sådär, men någonstans mellan 25-30 000 ligger jag på tror jag. Har ett mål om hur mycket jag ska ha fått ihop innan jul, så hoppas att jag når dit!
 
Hoppas du är nöjd med svaren!

Frågor och Svar

Fick några frågor från en läsare som heter Anna som jag tänkte svara på. Älskar att svara på frågor, så undrar ni över något är det bara att fråga!
 

hejhej! Jag googlade på utbytesstudentbloggar för 13/14 för vill vara med liksom från början! Jag är 97a och går i 9an nu och vill åka till USA efter ettan på gymnasiet, så nu gäller det bara att stor-spara! :) vilka åker du med? :)

Jag åker med YFU, Youth For Understanding. Är än så länge jättenöjd och kan verkligen rekomendera dem!

 

vad jobbar du med? det finns ju inte många jobb som tar in en 15åring, men kan en 16åring? så får väl hitta någonstans att tjäna lite pengar! :)

Jag jobbar faktiskt på McDonalds. Inte världens roligaste jobb, men man kan bestämma själv hur mycket man vill jobba och man får ju pengar. Fick det jobbet i April, så har inte jobbat där så jättelänge. Precis som du skriver är det ganska svårt att få jobb som 15 åring, men när du blir 16 kan du jobba i princip var som helst. Men innan jag fick jobbet på donken så tjänade jag ihop pengar på annat sätt. Jag har turen att ha en pappa som är egenföretagare, vilket gjorde att jag kunde jobba hos honom på loven för att få ihop extrapengar. Jobbade lite där nu i somras med när jag inte hade så många tider på jobbet. Sen kan man ju alltid sitta barnvakt, hjälpa till hemma (jag fick pengar för att hjälpa till att måla garaget) osv. Finns hur mycket som helst att göra egentligen, det gäller bara att hitta saker! Sen får man inte tänka att någon summa är för liten. Även om du bara får 200kr för en sak, så tänk på att många små summor blir tillslut en stor.

 

För er som inte visste det ska jag betala hela organisationsavgiften själv, plus lite andra utgifter. Mina föräldrar kommer stå för fickpengarna i USA och kommer stå för lite saker nu innan också, typ som nytt pass. Men det är därför jag försöker jobba så mycket som möjligt, det är en del att få ihop!

 

varför ska de ha bilder på typ dig och dina kompisar och sånt? :o :)

Det är för värdfamiljens skull. Bilder på dig säger mycket om hur du är som person. Det står hela tiden i instruktionerna att det är viktigt att LE på alla bilder, för att du ska se så öppen och glad ut som möjligt. Sen behöver det inte heller vara på mig och mina kompisar, utan det ska vara bilder på mig, mina vänner och min familj. Så vill man kan man ju ta bilder på bara sig själv och familjen. Risken är väll då att man framstår som en otroligt familjekär person som inte har några vänner. Kan lägga upp de bilderna jag har valt att skicka med sen. 

 

Hoppas du är nöjd med svaren! Och som sagt, fortsätt ställa frågor! 

 


Are you where you want to be?

 
Hade en bra kväll med fina klasskompisar igår. Laga mat och titta på film var det som stod på schemat, behövde en sådan slappkväll.
 
Idag jobbar jag 13-19, och innan jag åker till jobbet ska jag försöka få undan lite USA pappersarbete. Dom ska ju skickas in nu i helgen och jag är inte helt klar med allting, typ som mitt host family letter. Men jag jobbar på det!
Morgondagen ser ungefär likadan ut, jobb 13-20, och så måste jag plugga lite innan jobbet på förmiddagen. Kul helg! Men så är det.
 
Ha en grym lördag så hörs vi lite senare!
 
 

Lite småändringar i designen

Som ni säkert ser har jag gjort lite småändringar i designen! Är inte klar än, har lite saker kvar att fixa. Men jag är inte jätteduktig på det här med design så det tar tid! Vill till exempel få menyn i samma höjd som headern, men då hoppar bara en del av den in på headern. Någon som vet vad man ska göra åt det? Vore jätteglad för hjälp!
Har även uppdaterat länklistan från utbytesgruppen, men om det är någon som inte är med där och som vill vara med på listan är det bara att säga till så ordnar vi ett länkbyte!
 
Om det är något annat som se konstigt ut så säg till så ska jag försöka fixa det!
 
 

Läkarundersökningen

Lovade att jag skulle skriva ihop ett inlägg om hur läkarundersökningen gick till.
Jag gjorde den som sagt inte på vårdcentralen, utan hos skolläkaren som kommer till skolan en gång i månaden. Så hade tur att det passade så bra med tiden jag fick mina papper!
 
Hur som helst var undersökningen väldigt enkel och basic, mest ja och nej frågor. Typ som har du haft den eller den sjukdomen, har du kvar blindtarmen, har du haft cancer, har du haft ont i halsen under en längre tid osv.
 
Sen var det saker som vikt, längd, blodtryck osv. Samt att alla vaccinationer man har tagit ska skrivas i, typ 4 stelkrampssprutor och sådär.
 
Så som sagt, väldigt basic. Därför rekomenderar jag er att kolla med eran skolläkare om hon kan göra undersökningen innan ni kollar med vårdcentralen. Vad jag har hört kostar undersökningen på vårdcentralen 1700kr, och det känns ganska skönt att spara in på de pengarna.
 
Det som händer nu är att jag måste ringa vårdcentralen och boka tid för vaccination, Hepatit A och B ska jag ta, samt göra det där testet som jag inte kan stava till. När det gäller sprutorna är Hepatit B obligatoriskt för alla som ska till USA, och Hepatit A är rekomenderat. Men båda mina kompisar som har varit iväg hade tagit båda, och det känns bäst att vara på den säkra sidan.
Såå så ligger det till!
 
 
 
  

Others are great, but you can be greater.

Mår inte mycket bättre idag än igår, men gick ändå på förmiddagens lektioner för att inte komma efter för mycket. Har inte riktigt tiden till att ta igen allting sen. Sjukanmälde mig till jobbet också så jag kan vila upp mig ordentligt, ska orka jobba hela helgen sen.
 
Tänkte skriva lite om vad jag fick i födelsedagspresent!
- AF-S NIKKOR 50mm f/1.8 G - Alltså ett fast objektiv till kameran som jag länge har velat ha!
- Filmer
- En bok
- Pengar till USA
- Kontanter
+ lite andra småsaker.
 
Och det som syns på bilden här nedan. Kan vara bästa presenten någonsin, min släkt känner mig väl! Och då är det ändå inte allt jag fick på bilden ;)
 

All the things we should've done that we never did.

Gick hem tidigare från skolan idag och har sedan dess bara sovit och kollat på serier.
Har någon konstig huvudvärk blandat med feber, fattar inte riktigt vad det är. Hade tid hos skolläkaren idag i alla fall, så nu är läkarundersökningen avklarad.
 
Nu ska jag ta tag i lite plugg, presenter från i söndags och mer info om läkarundersökningen kommer.
 
 

Woop Woop!

Idag är det min födelsedag! Woop woop! Äntligen 17! :D
 
Hade en grym kväll igår, och Lydia avslöjade mig på tolvslaget så fick lite skönsång och firande redan då. Sen såg jag att jag hade nytt besöksrekord igår, så kul att se! Släng gärna in en kommentar och berätta vem du är! Ska du också iväg som utbytesstudent, har du varit iväg eller tycker du bara att det ska bli kul att följa mitt äventyr? Det hade varit kul att veta!
 
Nu ska jag göra mig i ordning för släktkalas, vi hörs nog inte mer idag men ska försöka få in ett inlägg i morgon!
 

You get by with a little help from your friends.

Här ekar det tomt, ska försöka bli bättre på att uppdatera!
Men nu har jag i alla fall lite att uppdatera om!
 
På USA fronten så var jag hos skolsköterskan idag och bokade tid hos skolläkaren. Hade sådan tur att hon kommer på tisdag och kan då göra min läkarundersökning! Har sparat in en del pengar på att redan ha en tandläkartid inbokat samt få läkarundersökningen gjort av skolläkaren. Dock fungerar det inte med en skolsköterska, utan det måste vara en skolläkare. Sen måste jag fixa nytt pass med, YFU behövde kopian av ett som går ut 2015 och mitt går ut nu i vår.
På medieproduktionen i torsdags fotade vi i studio, så himlans kul va de! Om någon av bilderna blir bra kan jag nog skicka med de till USA, vore kul med någon bild på mig och mina klasskompisar. Har valt ut två bilder men inte riktigt hittat den tredje än.
 
Vad händer i helgen då? Joo, inget jobb för en gångs skull! Tack och lov! Men det blir en riktig födelsedagshelg! I morgon (eller ja, idag) ska vi fira fina Pauline som har fyllt 18 år nu i veckan, och sen på söndag fyller jag år. 17, woho!
 

Never know why it’s coming down.

Såå, efter en fullsmockad helg hade jag och mamma äntligen tid att sitta ner med USA papprena nu ikväll! Så nu är de första papprena i princip ifyllda och klara, har lite småkompletteringar på dem bara. Men det är fortfarande en hel del kvar! Typ som 6 småfoton, 3 foton på mig, min familj och mina vänner, läkarundersökningen, vaccinationskortet plus typ två till "vanliga" papper. Det är verkligen så sjukt mycket som ska göras! Men har ju fortfarande tid på mig innan dom ska in. Tur att jag har så mycket inställda lektioner denna veckan, annars vet jag inte hur jag skulle hunnit med både detta och allt skolarbete! I morgon börjar jag 9.20 och har sedan bara två mattelektioner, så slutar som senast 12.25. Det är gött!! Ska försöka fixa på designen nu i veckan också om jag hinner, den behöver en uppfräschning!
 
Nu ska jag sova, vi hörs i morgon!
 

At the end of all your lines.

Får be så hemskt mycket om ursäkt för den dåliga bloggningen! Hade ju tänkt uppdatera om alla USA papper och fixa ny design och hela köret, men vad säger man. Busy women helt enkelt!
 
Nu är det i alla fall äntligen HELG, även om det för den sakens skull inte betyder speciellt mycket mer ledig tid. Idag hade jag skola, ridning, och sen nu på kvällen var det klassfest. Blev dock en tidig hemgång då jag ska jobba imorgon. Jobbar 13-19 både lördag och söndag. Och före och efter det måste jag få in plugg och USA papper, då min kommande vecka är fullklottrad med plugg och saker att fixa. Tur att jag har hela 6 inställda lektioner nästa vecka, det ger en hel del tidiga dagar och långa sovmornar! 
Av USA papprena har jag bara fixat tandläkarundersökningen, så måste verkligen komma igång med dom nu!
 
Men nu ska jag soova, är jättetrött!
 

Student profil

Jaaa, jag och ha tid till saker alltså. Var hemma 45 min mellan sånglektion och hundkurs, och så var det ju skola innan dess också.
 
Men, igår kom det alltså en brev från YFU med en hel bunt med papper. Skrev ju igår att det var ansökningshandlingarna som kom, men det är lite fel uttryckt. Ansökningshandlingarna fyllde jag ju i före intervjun, detta är papper till min student profil. Alltså är det papper som jag ska fylla i, och det är det som sedan kommer ligga till grund när de ska leta värdfamilj till mig i USA. Kan skriva ett lite utförligare inlägg sen när jag har fyllt i allting och vet hur allt ska vara.
Men det första som ska fixas är boka läkarundersökning så jag får en tid så snart som möjligt, och sen ska alla papper fyllas i, jag ska skriva ett hostfamily letter, mina föräldrar ska skriva ett brev, jag ska fixa en massa bilder på mig och mina kompisar plus 6 passfoton. Sen ska det vara en tandläkarundersökning också, och den blir av redan på torsdag. Hade tur och hade redan en tandläkarundersökning inbokad, så då kan de skriva på papprena direkt!
Alla papper ska vara ifyllda och inskickade före den 1 oktober, så jag måste ligga i! Har ju både USA papper, stipendieansökningar plus skolarbete och allt annat att göra. Men det är kul (inte skolarbetet) så det gör inte så mycket!
 

Nu är vi på gång!!

Dom här papprena hittade jag i brevlådan när jag kom hem från skolan idag! Nu ska jag sätta mig och läsa igenom allting, ni får en redogörelse på vad kuvertet innehöll senare eller imon. Men det är i alla fall ansökningshandlingarna som kom! Åååh nu är det verkligen på gång!


You're a victim of your own mind

Sitter i skolan och har textkommunikation, befinner mig just nu i kafeterian med två fina klasskompisar. Kan inte göra mer på uppgiften förräns jag har intervjuat en person, så läser en massa utbytesbloggar.
Blir så otroligt taggad så det är inte sant! Om ett år är det jag som befinner mig på andra sidan atlanten och precis har klarat av mina första veckor på High School, har gått på mitt första football game och kanske har spelat min första match med något av skollagen. Det är sjukt, om ett år har min dröm börjat!
Jag följer nog typ 20 utbytesbloggar per dag, vilket kanske egentligen inte är jättebra då man lätt kan få massa förväntningar på hur det ska bli. Men samtidigt, när man följer så många så märker man att alla får olika år, ingen får det likadant som någon annan. Och jag ser bara bloggarna som något peppande, de gör mig taggad på att få komma iväg! Kan lägga upp en lista på de jag följer dagligen någon gång!
 
Nu ska jag fortsätta nörda och tagga lite till innan det blir lunch!
 

Stop being so afraid and start living instead.

Idag har som sagt varit en riktig fixar-dag. Har gjort saker som att måla bokhyllan, städa mitt rum, tränat med hunden osv. Snart blir det en springtur, och sen hoppas jag att pappa kommer hem snart så vi kan kolla igenom stipendiefonderna. Känner att jag kommer behöva mycket tid på mig att skriva alla ansökningar och liknande, så vill helst komma igång med allting så snart som möjligt. De flesta fonderna har nämligen sin ansökningstid nu i oktober. 

 

Annars kommer jag väll som vanligt ägna nästa vecka åt att kolla brevlådan så fort jag kommer hem. Även om jag antar att det är så att ansökningshandlingarna inte kommer förräns i oktober kan jag inte låta bli att hoppas att de kommer redan nu! Tänkte försöka ta lite tid någon gång de kommande veckorna och göra en liten uppdatering i designen, samt lägga till fler bloggar i länklistan.

 

Ha en fortsatt bra söndag! Hugs!

 

 


Heeelg!

Tack och lov!
Helgen har börjat bra med ridlektion och kräftskiva, i morgon blir det restaurang besök med släkten för att fira morfar som har fyllt 70.
Söndagen får vi se vad den bjuder på, har en del att fixa.
 
På USA fronten är det inget nytt, jag väntar med spänning för att få ett brev, telefonsamtal eller mejl som innebär att det händer någonting!
 

Varför ska alla flytta härifrån?

Det var frågan jag och mina kompisar ställde oss idag. Man har ju ingen med körkort som man kan åka med när man ska någonstans! Efter många om och men skjutsade dock min mamma oss till en avskedsfest till ännu en underbar person som ska lämna fina Sverige och Jönköping. Anton Lossev, min otroligt fina vän, ska flytta till Bolovia för ett år! Helt underbar kille det där, kommer sakna honom! 
 
När jag kom hem kollade jag om det hade släpps jobbpass, vilket det hade. Men jag fick panik, för de flesta passen var redan tagna under veckorna! Hade hoppats på att jobba tre onsdagar, men fick bara pass 1. Och helgerna hade inga vidare tider heller... Visserligen skönt med ledigt, men jag behöver ju jobba. Läxa till nästa gång - kolla redan i skolan. Får se om det kommer fler tider, i bland kan hon släppa pass i efterhand... För som det ser ut nu kommer jag jobba alldeles för lite i september. 
 
Aja, inget nytt på USA fronten. Nu ska jag sooova!

What if dreams are reality and reality are just dreams?

Nu blir det äntligen uppdatering igen efter en fullspäckad helg! Bröllopet var helt underbart vackert, så fina var de båda två! Rikard och Emma var det alltså som gifte sig. Emma är våran ungdomsledare sedan oktober förra året, och nu hjälpte jag och fem andra ungdomar till att servera på bröllopet. Både Emma och Rikard är två helt underbar människor, och det var otroligt kul att få vara med och hjälpa till på deras stora dag!
Det blev alldeles för sent, vilket gjorde att jag var helt död när jag drog mig upp till jobbet på söndagen. Jobbade tack och lov bara 13-19, och trots tröttheten gick det ganska bra och det var bara goa människor som jobbade vilket gjorde det hela ännu bättre.
 
Försov mig inte helt oväntat i morse, men fick superkrafter någonstans ifrån och lyckades göra mig i ordning på en halvtimme och hann trots en senare buss i tid till skolan. Hade bara en lektion idag, vilket var textkommunikation. På eftermiddagen hade vi nämligen klasseftermiddag då spotta grodor och bowling stod på programmet. Åh vad jag gillar min klass! Så himla bra är dom!
 
Sen jag kom hem (helt död) så har jag bara segat i soffan och pluggat matte. Dock blev det inte så mycket gjort då algebra inte är min starka sida, så får be Tomas om hjälp i morgon.
Nu ska jag äntligen se på något serieavsnitt igen, det var längesen så ligger efter i flera serier!
 
Mobilbild på det fina brudparet från i lördags!

RSS 2.0