Organisationsval

Att välja organisation kan vara lite av en djungel, då det finns så sjukt många organisationer som erbjuder olika saker. På bilden nedan ser ni några av de organisationerna som finns att välja på, men jag har inte tagit med alla.
 
Det är viktigt att man hittar en organisation som passar en själv och det man vill få ut av året. Snurra inte bara in dig på en organisation, utan kolla upp olika och jämför. Och tänk på vilket land du vill åka till, alla organisationer erbjuder inte utbyten till alla länder, utan då kanske du bara har ett fåtal organisationer att välja mellan.
 
En del organisationer kan vara väldigt olika. Hos Universal Players kan du få välja att kombinera studier utomlands med en speciell sport eller annan fritidsaktivitet, och de har utbyten hos privata skolor vilket gör att de är lite dyrare än de andra organisationerna. Rotary kan se billigare ut, men då får man tänka på att familjen här hemma måste ta emot en student under året man är borta, och man måste byta familj 2-3 gånger under året. Hos de andra organisationerna är det frivilligt att ta emot en student. En del använder sig av andra organisationer i värdlandet, medan en del är samma all the way.
 
Jämför priser för de olika organisationerna, och kolla vad som ingår i det priset. Hos en del ingår inte försäkring och hos en del ingår inte resan.
Skriv en lista med för- och nackdelar med de olika organisationerna, på så sätt får en klarare överblick och man kan lättare se vilken som skulle passa. Skriv vad som ingår för organisationen, och vad man eventuellt måste betala till för att få fram totalkostnaden på varje organisation, på så sätt är det enklare att räkna ut priset.
 
Kolla med studenter som har varit iväg med organisationen tidigare för att se vad de har fått för intryck och om de har varit nöjda med organisationen. Vad är det de tycker har varit bra eller dåligt? Har du kompisar som har varit iväg på utbyten? Kolla upp vilken organisation de har åkt med och vad de tycker. Läs lite bloggar från studenter som har varit iväg och se hur deras år har varit. Det finns en hel del så kallade skräckhistorier på en del organisationer, och tyvärr är det några varje år som inte får det drömåret de har sett fram emot. Men det är långt ifrån alla, och man ska försöka att inte avskräckas på grund av dem.
 
Ta kontakt med de organisationerna du är intresserad av och ställ frågor. Vad får du för bemötande? Svarar de snabbt på ditt mejl eller måste du vänta i flera veckor på svar? Får du inte ett bra intryck av organisationen är det bara att gå vidare till nästa.
 
Kan du inte bestämma dig för en organisation kan du alltid ansöka och gå på intervju med flera organisationer, och sedan tacka nej till dom som inte känns bra. På intervjun kan du enkelt få svar på dina frågor, och kanske blir det lättare att bestämma sig sedan.
När du väl har bestämt dig för organisation är det bara att köra!
 
Jag har verkligen inte gjort allt det här, haha, men det är lite tips om du som kanske har svårt att bestämma dig. Alla organisationerna är bra, så oroa dig inte för att välja fel. Bara kör!
Jag hoppas någon fick hjälp av det här inlägget, undrar du något är det bara att fråga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0