Tänkte skriva ett inlägg om den organisationen jag har valt att åka med, varför jag har valt den och mitt intryck än så länge.
Som säkert de flesta av er läsare vet så ska jag åka med organisationen Youth For Understanding, YFU. YFU har jobbat med utbyten i över 50år, och finns i flera länder runt om i världen.
Det finns flera anledningar till varför jag valde YFU. Jag måste erkänna att jag inte har gjort som många andra utbytesstudenter och noga läst på och jämfört alla organisationer innan jag valde. Jag visste bara att jag inte ville åka med EF, STS eller Explorius. Detta efter alla skräckhistorier jag har hört med dom, och dom kändes helt enkelt inte rätt för mig. Men de kan säkert kännas helt rätt för någon annan, och de flesta som åker med de organisationerna får ju grymma år. Men det kändes faktiskt inte rätt för min del.
Jag har två kompisar som har varit iväg på utbytesår, och båda har åkt med YFU och varit mer än nöjda! Därför blev jag snabbt inställd på att det var YFU jag ville åka med. Efter att ha gjort lite research så var jag säker, YFU var organisationen för mig.
Detta dels för att YFU är en ideell organisation, och de betalar inte heller sina värdfamiljer. Alla som jobbar med eller är värdfamiljer för YFU gör det för att de vill, inte för pengarna. De använder sig inte heller av underorganisationer, vilket var ett stort plus för mig då vad jag har hört är det ofta dem som krånglar, inte de svenska organisationerna. Här i Sverige är det YFU Sverige som har ansvaret, och sen i USA blir det YFU USA. Samma vilket land man än åker till, det blir YFU i det landet som får ansvaret. Sen är det faktiskt så att trots att jag har kollat med väldigt många som har varit iväg med YFU, så har jag bara hittat en person som var missnöjd, och det var över en småsak. Alla hade fått bra intryck, vilket kändes bra. Att de har ett förberedelseläger i Stockholm med alla svenskar som ska iväg är ju också ett plus! Precis som alla organisationer (vad jag vet iaf) så har de sedan träffar med alla utbytesstudenter i ditt område under året. Sen har de även en träff efter att man har kommit hem från sitt utbytesår.
När det gäller kostnader så ligger YFU på ungefär samma nivå som de andra organisationerna. Organisationsavgiften är på 68 900kr, och den delas upp på fyra avbetalningar. Då jag blev antagen så tidigt har jag haft lång tid mellan mina avbetalningar, blir man antagen senare blir det givetvis tätare. Försäkring osv ingår i priset, men det gör däremot inte flygbiljetten som man får boka själv. YFU delar varje år ut flera stipendier till de studenter som ska iväg, vilket kan vara till stor hjälp för sådana som liksom jag måste betala allt själva.
Och än så länge är även jag nöjd med YFU. Den stora prövningen kommer väll när man är i USA, men än så länge känns det bra! Det har varit lite segt i början, men det är antagligen för att jag skickade in min ansökan så tidigt. När jag väl hade haft min intervju gick allting snabbare, och jag har än så länge inte haft några problem.
Så är det alltså jag har tänkt när jag har valt organisation. Vill ni läsa mer om YFU kan ni göra det på deras hemsida, länk hittar ni i min meny.
Tänkte lägga upp något mer inlägg senare om vad man kan tänka på när man väljer organisation, vet att det är svårt för en del. Det blev långt det här, men jag hoppas någon har uppskattat det här inlägget i alla fall!