Nyårsafton

Började som sagt dagen på skolan med practice och en riktigt hård workout, var verkligen inte kul någonstans men lyckades ju ta mig igenom den i alla fall. Verkar som vi ska göra en workout imorgon också, sjukt taggad! Killarna gjorde också en workout även om deras inte var samma som vår och när vi alla var klara och hade gjort abs och sådär så gick vi ner till the gym för att spela basket. Vi var bara fem tjejer så vi delade upp oss i lag där det var tre personer i varje och jag spelade tillsammans med Zack som är freshmen samt coach Eddie. Har i princip inte rört en basketboll på nästan två år så mitt spel gick ju riktigt bra som ni nog förstår, tack vare Zack och Eddie vann vi dock en match och det var riktigt kul att spela faktiskt!
 
Vet fortfarande inte hur jag ska göra ikväll haha, velar fortfarande fram och tillbaka. Ser nog i alla fall ut så att jag antingen stannar här hemma då familjen ska ha ca 30 pers här (mest släktingar och grannar dock och alla är i princip vuxna så det är ju halvkul) eller drar bort till Sarah där några från laget kommer va, är dock inte jättemånga som ska dit så kan nog bli ganska segt så är inte så taggad på det heller. Får se hur det blir helt enkelt!
 
För er är det ju mindre än en timme kvar till tolvslaget och 2014, för er som ska iväg som utbytesstudenter 14/15 innebär det ju även att ni kan börja säga att ni faktiskt åker i år. Kommer ihåg hur sjukt det kändes att kunna säga det förra året och nu är jag i princip halvvägs igenom mitt år och det känns egentligen fortfarande lika verkligt att jag verkligen är iväg.
 
Önskar i alla fall er allihop ett GOTT NYTT ÅR, hoppas ni har en grym kväll där hemma!
 
Tomorrow is the first blank page of a 365 page book.
Write a good one.
 

Practice och Paket

Innehållet från grymmaste paketet som jag fick från mormor och morfar idag
 
Som i princip alla andra dagar det här lovet så började den med practice på skolan vid klockan 11. Skönt att vi runners inte är lika morgonpigga som simmarna i alla fall, deras practice börjar vid klockan 8 och det hade jag aldrig klarat! Sprang i alla fall 3 miles ute i kylan tillsammans med Sarah, Lana och Tara innan vi körde sprints och avslutade med att springa runt i skolan i ca 6 minuter.
 
När jag kom hem tog jag en dusch och sen låg jag i princip bara i min säng i typ två timmar och lyssnade på musik, halvsov och gjorde ingenting. Riktigt skönt faktiskt, att lyssna på musik och bara tänka är så himla gött ibland! Åkte sedan med Kaitlyn till Partridge Creek en kort sväng innan vi åkte hem till henne och bara snackade. Har lärt känna Kaitlyn genom musikalen då hon också är Hot Box Dancer och hon är typ gulligaste tjejen någonsin, idag var första gången vi hängde utanför rehearsals och det lär inte vara sista gången.
 
Fick även ett paket idag från mormor och morfar som innehöll det ni kan se på bilden ovan. Är mormors hemgjorda julgodis, typ knäck, kola, konfekt/marsipan eller vad man nu vill kalla det samt pepparkakor. Hon skickade även med pepparkaksdeg som jag kan äta eller baka egna pepparkakor av, får se vad jag gör med den. Blev otroligt glad i alla fall, har verkligen saknat de här godsakerna nu under jul!
 
Imorgon är det nyårsafton och precis som runt jul känns det verkligen inte som att det är dags för det. Jag vet inte ens vad jag ska göra vilket känns väldigt konstigt, nyår verkar inte vara lika stort här som det är hemma i Sverige. Har två alternativ men jag är halvt otaggad på båda så får se om jag hittar något annat att göra, har ju något att välja på i alla fall om det är så att jag inte hittar något. Först blir det i alla fall practice som vanligt, slipper inte det bara för att det är nyårsafton.
 
Kom förresten på att det var någon som önskade frågestund med mina amerikanska vänner, jag kommer inte ordna någon organiserad frågestund direkt men har ni några frågor som är till mina vänner personligen så kan ni ställa dom så kan jag se om dom vill svara på det. Dom har ju bättre koll på hur amerikanska skolan fungerar och hur folk här är i allmänhet bland annat. Ställ frågor till typ Brennan, Sarah, Katelyn, Haley eller Jill om ni har några, eller någon av the sophmores om ni vill det.
 
Nej nu ska jag sova och tagga hård workout imorgon, ha det fint vänner!

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Började dagen med practice på skolan, sprang 3 miles med Sarah vilket var otroligt kul då jag inte har sett henne på ett tag nu! Skönt att springa med någon som inte springer distance runs i min racepace också vilket det har varit senaste veckan när jag har sprungit med killarna och folk från college. Nästa vecka kommer Z dock köra ordentligt med mig då jag i januari kommer ha fullt med rehearsals efter skolan fram till runt klockan sex på kvällarna och jag kommer därför inte kunna gå till practice varje dag och dom dagarna jag går kommer jag behöva gå efter rehearsal vilket inte lär bli sådär jättekul när jag kommer vara helt själv där uppe. Så ja, eftersom detta är min sista vecka jag kommer kunna träna varje dag så vill Z att jag kör en riktigt hård vecka, ser inte fram emot att se vad han tänker att jag ska göra.
 
När jag kom hem skulle några i familjen iväg till min moster för att titta på en footballs-match tillsammans med några andra släktningar då dom åker hem idag och imorgon men med gårdagen i minnet så bestämde jag mig för att inte följa med. Halvsov i soffan framför tvn i några timmar innan jag smsade runt till några kompisar och det slutade med att jag och Brennan gick på bio. Och för er som kommer undra nu, nej, det var ingen date!
 
Vi såg hur som helst den andra Hobbit filmen och precis som den första var den otroligt välgjord och till och med jag som inte är något större fantasy-fan tyckte att den var riktigt bra! Lite seg emellanåt men överlag en helt klart sevärd film.
 
Imorgon blir det practice vid klockan 11 igen och sedan får vi se hur resten av dagen ser ut. Första veckan av jullovet är över, en vecka kvar som jag ska se till att njuta av riktigt ordentligt trots hård träning! Hoppas ni har haft en grym helg vänner, pussar!
 
 

Lördagen

Önskar ibland att jag inte var en så snäll och duktig utbytesstudent som hänger med överallt trots att jag egentligen inte vill då jag i så fall hade kunnat hänga med Jill, Haley, Jake, Brennan och Calvin till Rochester i stället för att göra något som vi alla var överrens om vart misslyckat. Men så är det ibland!
 
Vad vi gjorde var att vi efter att jag och Lauren hade sprungit vår 2miles springtur här hemma (detta är vår easy week så vi springer typ hälften så mycket som vi vanligtvis gör) åkte in till Detroit för att åka skridskor mitt inne i staden. Vi stressade för att komma dit i tid men det visade sig sen att alla andra kom en timme sent så vi hade tröttnat för länge sedan när de väl var på plats. Isrinken var stört liten och smockad med folk och jag som inte har åkt skridskor på flera år var urkass och tröttnade efter att ha åkt omkring och försökt undvika halkande barn i fem minuter. Vi stog alltså i kö i typ 20min för att få våra skridskor som vi åkte på i totalt kanske 10min. När resten av släkten kom (som jag aldrig hade träffat innan och som jag fortfarande inte har snackat med då det inte blev något presenterande och jag hade ingen koll på någon) hade vi tröttnat för länge sedan så vi stannade bara i 10 minuter efter att de kom och sedan åkte vi i förväg till den mexikanska restaurangen där vi skulle äta.
 
På väg till restaurangen så åkte vi genom den riktiga ghetto delen av Detroit och det var väl i princip det enda intressanta med hela dagen för det är svårt att förstå att folk verkligen bor där, jag hade varit livrädd att gå utanför dörren över huvud taget. Flera av husen hade brunnit och folk hade galler för fönstrena osv och hela området var bara väldigt obehagligt att befinna sig i. Till slut kom vi till restaurangen i alla fall och maten var god så helt misslyckat var det inte.
 
När vi kom hem så tittade jag och Lauren på två filmer och nu är det väl dags för mig att sova då jag ska upp till practice på skolan imorgon igen. Hoppas sedan på att morgondagen inte blir lika misslyckad som idag men alla dagar kan ju inte vara perfekta! Ha det fint vänner, pussar!
 
Den här bilden visar Detroit ganska bra, halvförfallet hus i förgrunden samt den moderna delen av staden i bakgrunden.

En fråga med ett långt svar

Fick en kommentar med väldigt många frågor i så för att göra det lättare så valde jag att svara i ett inlägg.
 
Hej!
Jag vill åka nästa år och ska snart på olika möten med olika organisationer. Vilken organisation åkte du med? Vad ansåg dina föräldrar om att du ville åka på ett utbytes år? Hur fick de reda på all den informationen som de kände att de behövde? Vad är det bästa/sämsta med att bo i USA?
Vad ska man tänka på när man väljer organisation? Jag är ''elitidrottare'' också, och har därför ''sökt'' till Universal Players. Har du hört eller vet något om den organisationen? Hur gjorde du innan du åkte i väg? Hur tog du farväl av alla? Vad packade du med dig till USA? Tog du med dig något till din värdfamilj? 
Hur var intervjun? Vad borde man tänka på? Hur bra behöver man vara på engelska? Vad ställer de i princip för frågor? Har du någon sida eller liknande (förutom din blogg ;) ) som du tycker man borde läsa innan man gör sitt val? Borde man tänka på något som man oftast inte tänker på?
Först och främst, kul att du ska iväg som utbytesstudent! Jag är iväg med YFU, Youth For Understanding. Mina föräldrar trodde nog först inte att jag skulle komma iväg då de sa att jag behövde betala året själv men de har stöttat mig genom hela grejen. Helt ärligt hade de nog inte jättebra koll på hur allt fungerade då jag var den som läste på om allting och tog fram informationen som behövdes så de fick väl den genom att fråga mig samt att ställa frågor under intervjun, de litade på att jag hade koll på läget större delen av tiden. Tror jag fick mamma att läsa igenom all information på utbytesstudent.se också. Bästa med USA är väldigt svårt att säga, hela grejen med att få gå på High School och leva filmlivet samt hänga med goa amerikanare och äta frozen youghurt och allting är bara så sjukt kul! Sämsta är nog att man blir behandlad som en tioåring som inte kan ta något eget ansvar både av vuxna samt av skolan, något jag som 18-åring stör mig på otroligt mycket.
 
HÄR har jag skrivit ett helt inlägg om vad man ska tänka på när man ska välja organisation så tipsar om att du läser det. Känner ingen som har varit iväg med UP men har inte hört något negativt om dom så jag skulle tro att dom är ganska bra! Jag försökte hänga med mina vänner så mycket jag kunde hela sommaren och sedan hade jag en avskedsfest då jag sa hejdå till alla samt att jag träffade mina närmsta vänner en sista gång några dagar innan jag åkte för att kunna säga lite extra hejdå till dom. Hade även en avskedsfest med släkten. Packningen var väldigt svår, men jag hade med mig kamera, dator, laddare osv, bilder på vänner och familj, träningskläder samt mina favoritkläder då jag har köpt mycket nytt här. Hade med presenter till värdfamiljen ja, en bok om Sverige samt Sju sorters kakor på engelska, en ljuslykta från kosta boda, godis, en CD med svensk musik till min värdbror och lite annat. Nu till jul skickade mina föräldrar ett halsband från Snö of Sweden till min värdmamma och en ljuslykta till båda föräldrarna då de ju inte fick något när jag flyttade hit i slutet av oktober.
 
Intervjun är ingenting att vara nervös för över huvud taget, hade den för nästan två år sedan så jag kommer knappt ihåg den men du hittar ett kort inlägg från den HÄR. Den var väldigt chill i alla fall och målet med den är för organisationen att se att det verkligen är du som vill åka iväg och att det inte är dina föräldrar som tvingar iväg dig samt för att kolla så du verkar mogen nog att åka. Du behöver bara ha ett E i engelska för att åka och mycket mer behöver du inte, engelska har alltid varit mitt bästa ämne i skolan men jag har träffat en del utbytesstudenter som hade riktigt kass engelska i början av året. Utbytesstudent.se är nog sidan som jag har fått mest hjälp från innan mitt år!  Haha vet inte om det är något speciellt som man inte brukar tänka på men det är bara att inte ha för höga förväntningar, vara öppen och framåt samt att vara öppen till allt nytt som du kommer få uppleva här borta.
 
Blev ett långt svar men det var många frågor så jag ville svara ordentligt! Hoppas du är nöjd med svaret :)

Slappar dag

Fram till klockan nio på kvällen idag har jag bara gått runt och slappat i mjukiskläder och det har varit så fruktansvärt skönt, behövde verkligen det! Har städat på mitt rum och fått undan alla julklappar och annars har jag bara slappat framför tvn eller framför datorn och tv-serier.
 
Vid klockan 5 fick jag i alla fall ett meddelande från Lydia som undrade om jag ville skypea då hela gänget var samlat och det var klart jag ville det! Första gången jag skypeade med Hanna sedan jag åkte så otroligt kul att se henne igen och de andra har jag inte snackat med på ett tag heller. Blev som vanligt kaos när vi försöker snacka, de nio tillsammans skapar kaos och att sedan försöka höra vad folk säger är inte det lättaste. Otroligt kul att se och snacka med alla igen, ni är sjuka hela bunten men jag saknar och älskar er ändå!
 
Smsade med Brennan större delen av kvällen och när vi kom fram till att vi båda var uttråkade drog jag med mig Lauren och sen åkte vi tillsammans med Brennan och köpte Slurpees. Sedan satt vi i hans bil på vår uppfart och snackade i nästan en timme, första gången jag träffade någon utanför familjen på ett tag så det var skoj!
 
När vi kom in hjälpte jag Lauren att sätta upp hennes fatheads på väggen (eller ja, jag tittade på men det är nästan samma sak) vilket faktiskt blev riktigt bra! Fatheads är stora klistermärken kan man säga och hon fick dem föreställande alla medlemmar i One Direction så nu sitter de alla fem på en vägg i hennes rum.
 
Känner att det här inlägget kan ha blivit rörigt då jag tittar på ett avsnitt av One Tree Hill samtidigt plus att klockan är 1 på natten så jag är ganska trött men så blir det! Planer med släkten imorgon igen så jag fick säga nej till att åka med några vänner till Rochester men så fick det bli tyvärr, förhoppningsvis blir väl det andra bra också. Ha en fin dag vänner, pussar!
 
Bild från kvällen jag följde med Marah och hennes vänner i en limousine

Downtown Rochester

Ledsen för bildkvalitén igen, I´m working on it!

Lyckades på något sätt ta mig ur sängen vid klockan halv 11 i morse för att åka iväg till skolan för practice. Sprang en långsam runda ute i snön med Lauren och Monica, sedan blev det sprints på the indoortrack samt abs innan vi åkte hem igen och då blev den en dusch innan jag la mig i sängen igen och tog en två timmar lång nap. Sjukt skönt verkligen!
 
Sedan åkte vi tillsammans med några mostrar och kusiner ner till downtown Rochester för att titta på julbelysningen som jag pratade om att vi såg när vi var ute med limon. Riktigt häftigt var det som ni kan se, varje byggnad hade olika färger på sin belysning och det var verkligen sjukt fint! Vi åt på en riktigt amerikansk diner innan vi åkte hem till oss för att spela lite spel.
 
Då både jag och Lauren hade tagit en lång nap mitt på dagen var vi inte särskilt trötta så vid midnatt satte vi igång en film som vi nyss såg klart och nu sitter jag här och skriver ett blogginlägg till er i stället för att få extra skönhetssömn, känner mig väldigt snäll. Hoppas på att få sova ut imorgon då jag för en gångs skull inte ska till practice men kusinerna på 8 och 10 sover här så är väl tveksamt om man får det. Ska försöka sova så länge jag kan i alla fall! Godmorgon Sverige, hoppas ni får en grym dag!

Frågor & Svar

Har fått några frågor under veckan som jag tänkte svara på, ledsen att det har tagit tid för några av dom men här kommer svaren i alla fall :) Fråga på om det är något mer ni undrar över!
 
Hej! Jag ska åka som utbytesstudent nästa år och har en fråga till dig: hur kände du dig innan resan? Jag tänker ofta på allt jag kommer få uppleva men blir ibland rädd för hur mycket jag kommer sakna min familj och mina vänner. Hur förberedde du dig?
Tack för en superbra blogg! Kram Amanda :)
Innan jag skulle åka så var jag otroligt taggad, och när resan närmade sig så blev jag samtidigt livrädd. Jag skulle trots allt åka iväg till ett främmande land och bo i en främmande familj för ett år! Men mest var jag väl taggad tror jag. Hur jag förberedde mig är en väldigt bra fråga, vet inte om jag gjorde något speciellt faktiskt. Jag fokuserade på alla förberdelser och det positiva jag skulle få ut av ett utbytesår i stället för att tänka på saker som hemlängtan osv. Försökte även att inte bygga upp några förväntningar då risken finns att man ju då blir besviken. Nu nästan fem månader in i året så kan jag se att rädslan för hemlängtan var för min del onödig, har haft lite hemlängtan nu under julen men inte en enda gång under mitt år har jag känt att jag längtar så mycket så jag skulle vilja åka hem. Jag är inte klar här än, har så otroligt mycket mer jag vill uppleva! Så försök fokusera på det positiva ett utbytesår har att erbjuda och njut av sista tiden med vänner och familj innan du åker :)
 
Hej! Jag ska också åka på utbytes år till USA nästa år, men jag och mina föräldrar funderar fortfarande på vilken organisation vi ska välja. Så har bara några frågar, om du skulle kunna vara så gullig och svara på dem. ^
Vilken organisation åker du med? Och vad tycker du om den? Vilka andra kollade du på och vad tyckte du om dem? Varför valde du just den du valde? 
Skulle vara så tacksam om du kunde svara.
Vad kul att du ska iväg som utbytesstudent! Kan säga att du inte kommer ångra det beslutet! Jag är iväg med organisationen YFU, Youth For Understanding, och jag är verkligen helnöjd såhär långt! Man får otroligt bra hjälp och stöd både här i USA samt hemma i Sverige, ringde man kontoret i Sverige innan avresan om man behövde hjälp eller något visste de exakt vem man var och det gjorde att de kändes mer personliga. När jag behövde byta familj här jobbade de väldigt snabbt och hade en ny familj redo att ta emot mig efter fyra dagar, riktigt bra jobb med tanke på allt pappersarbete osv de måste gå igenom innan en familj godkänns. Jag tittade inte sådär jättemycket på andra organisationer, kollade runt lite vad andra hade tyckt om olika organisationer och hittade en hel del skräckhistorier med organisationer som EF, STS och Explorius men hittade inte en enda som var missnöjd med YFU och därför kändes de lite säkrare att åka med. Mina två vänner som åkte iväg tidigare åkte även de med YFU och dom var helnöjda så då kändes det bra för mig att också åka med dom. Vet att YFU säkert kan vara olika beroende på vilket distrikt man hamnar i och om man har en bra area rep eller inte men personligen är jag sjukt nöjd och kan helt klart rekommendera YFU som organisation.
 
Hur kändes det i början?
Vet inte riktigt hur jag ska svara på den här frågan då jag knappt kommer ihåg hur jag kände i början av året men det var väl nytt, spännande, förvirrande och väldigt mycket tankar som snurrade runt i huvudet på samma gång. Vet att jag tyckte att det kändes overkligt att jag verkligen var på plats här borta, det gör jag fortfarande ibland!

Är det mycket snygga killar?
Det är väldigt dåligt med det faktiskt, de flesta har inte särskilt bra stil och utseendemässigt så är svenska killar snyggare. Finns en del snygga college killar dock har jag märkt!

Är det roliga fester?
Har inte festat sedan jag kom hit.

Är high school som det är i alla filmer?
Både ja och nej. Det är väldigt mycket drama och man ser ju grupper osv precis som i filmerna men samtidigt så går det ju inte att jämföra film och verklighet. Men man märker faktiskt likheter från filmer hela tiden vilket är sjukt kul!
 
sökte du några stipendier? om ja, vilka då? :)
Tror jag sökte 3-4 stycken, finns ett mer detaljerat inlägg om vilka jag sökte samt andra jag vet finns i det här inlägget. Dubbelkolla dock så att de finns kvar och fortfarande har samma syfte, en del fonder ändrar nämligen syfte för varje år. Kolla även så du uppfyller kraven för fonden samt att du har med allt i din ansökan, stipendier är väldigt svårt att få nämligen och de är väldigt noggranna med att kolla ansökningarna. Jag fick inget av de jag sökte men lyckades ju tack och lov få ihop pengarna ändå :)

Christmas Day

 
Så var det då dags för juldagen, dagen då man firar jul på riktigt här i USA. Klockan 9.30 kom jag upp ur sängen och när jag kom ner så var det tre enorma högar med paket på golvet i vardagsrummet, paketen i varje hög hade olika papper så man skulle se vems som var vems och det var verkligen stört mycket paket! Jag hade dessutom inte önskat mig något över huvud taget egentligen så jag blev otroligt glad och min värdfamilj är verkligen sjukt gullig som köpte så mycket julklappar till mig! I min hög fanns dessutom en del paket från Sverige som kom förra veckan på posten och som har legat under granen sedan dess.
 
Vi började i alla fall med att kolla innehållet i våra julstrumpor och som ni ser på bilden var den fylld med allt möjligt! Godis, mobilladdare och hörlurar, tuggummi, hårband, tofsar samt presentkort på Starbucks och Slurpees.
 
Sedan gick vi vidare till våra högar med paket, jag, Michael och Lauren öppnade våra först och i stället för att alla öppnade på en gång så tog vi en person med ett paket i taget vilket gjorde att öppningen tog ett tag. Men det var riktigt mysigt att sitta på golvet i julpyjamasarna som vi hade fått dagen innan och öppna på paket på morgonen! Innehållet i mina paket ser ni på bilderna ovan även om alla saker jag fick inte kom med. Var en hel del kläder och träningskläder, böcker, filmer, underkläder, två par converse, parfym, svenskt godis och lite annat. Mamma och pappa hade dessutom skickat en marsipangris haha, ser fram emot att smaka den imorgon!
 
Efter paketöppningen och god frukost så gjorde vi oss i ordning och åkte bort till aunt Maria´s (Tony´s systers) hus för att fira med den sidan av släkten. Det blev en hel del mat, kortspel, ännu mer julklappar samt en Just Dance turnering som jag faktiskt lyckades vinna! Fick flera fina grejer samt pengar av flera släktingar, blev väldigt glad över det jag fick faktiskt. Efter julklappsutdelningen så lärde jag även den här sidan av släkten att dansa till små grodorna och fy vad roligt det såg ut när vi hoppade runt nere i källaren!
 
Vid halv 10 så var det dags att lämna och jag som då var väldigt trött såg fram emot att komma hem och kanske se någon film innan det var dags att sova men nej, då åkte vi vidare till aunt Marie-Joe´s hus för att träffa den sidan av släkten lite grann igen. Jag satt dock och halvsov vid köksbordet hela besöket för fy vad trött jag var, vet inte vad det här landet gör med mig men jag är trött hela tiden och skulle väl egentligen behöva typ en vecka att bara sova och ta det lugnt men det har jag inte tid med.
 
Nu är klockan snart 1 på natten och det är äntligen dags för mig att sova, ska upp för practice imorgon klockan 11 och senare på dagen tror jag vi ska till Rochester för att titta på julbelysningen så det blir nog en bra dag! Då det ju faktiskt är annandags morgon hemma i Sverige måste jag ju också skicka ett GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN till min älskade farfar, jag älskar och saknar dig, hoppas du får en grym dag hemma i Svealandet! Nej nu kallar sängen, puss och kram till er där hemma!

Christmas Eve


Fyra bilder från julafton här borta i USA. Håller fortfarande på att lära mig min nya kamera då den är betydligt mer komplicerad än min gamla D40 så en del av bilderna är kassa (kvalitén blir dessutom ännu värre när man laddar upp bilderna här), valde därför bara att publicera dessa fyra.
 
Bilder på Lisas sida av släkten i alla fall, mina värdkusiner från Texas samt mostrar och morbröder som bor här i Michigan. Första bilden ser ni vår julgran samt julstrumpor och tvn som var igång på kanalen som spelade julmusik under hela dagen. Jag bara älskar vår julgran, så amerikansk och så sjukt fin!
 
Kändes inte riktigt som julafton då den var så otroligt olik julaftnar (heter det ens så?) som man är med om där hemma men den var mysig i alla fall!

Min amerikanska julafton

Min julafton här i USA började inte som den gör hemma med att kolla julstrumpan, gå upp och få en julkram av mamma och sedan äta gröt till frukost tillsammans med familjen. Nej här var det vakna upp vid 9 för att åka till skolan och köra en hård workout tillsammans med Lauren, Monica och Christina, kan inte påstå att det var i närheten av lika mysigt. Kul att träffa coach Z i alla fall, han lyckas alltid få mig på bra humör och han är på riktigt den bästa coachen man kan ha! Vid 11 kom lite mer folk men då var vi tvungna att åka hem så vi kunde hjälpa Lisa innan släkten kom.
 
Så ja, vi åkte hem och duschade samt fixade i ordning tills några från Lisas sida av familjen kom över samt Tonys föräldrar. Innan de kom så kom dock the Micales (Monicas familj) förbi med en julkorg till familjen samt en julklapp till mig, så otroligt gulligt av dom! Bodde hos dom helgen jag bestämde mig för att flytta ut och pratade igenom det lite med Monicas föräldrar innan jag bestämde mig helt hur jag skulle göra och innan det blev bestämt att jag skulle flytta in hos the Valente family vet jag att de var väldigt oroliga över hur det skulle bli för mig. Otroligt gulligt av dom att bry sig och komma över med en julklapp i alla fall, blev väldigt glad!
 
Sen kom släkten i alla fall och då bestod det av mat mat och mer mat. Var en blandning av amerikanskt och italienskt då släkten på båda mina värdföräldrars sidor är från Italien. Känner väl inte direkt att lasagne hör hemma på julbordet och maten var faktiskt inte sådär jättegod men den gick ner i alla fall.
 
Efter det var det dags för lite julklappar, själva dagen för paket är ju egentligen imorgon men vi bytte med den delen av släkten som var här samt att vi som var över 18 (alltså jag och sedan alla som var 30+) körde en paketlek. Efter paketutdelning var det dags för dessert samt kortspel som tydligen är en tradition i den här familjen. Jag fick även hela släkten att dansa runt till små grodorna, ska se om jag hittar filmen på det för gud vad roligt det ser ut! Min area rep berättade för min värdfamilj om det och de har varit astaggade på det här väldigt länge nu och särskilt min cousin gick all in i dansandet.
 
Vid midnatt åkte vi till en kyrka här i närheten för midnattsmöte, min värdfamilj är katoliker så kyrkan var ju då katolsk vilket var väldigt olikt den frikyrkan jag är van att gå till. Kan ju också säga att jag föredrar frikyrkan, är inte lika stelt som en katolsk kyrka. Sen lyckades jag dessutom göra bort mig när jag skulle ta nattvarden, hemma säger man ju inget när man tar emot den men det skulle man tydligen göra här vilket jag totalt missade och det förklarar nog varför tanten tittade konstigt på mig. Well, upplevelse i alla fall!
 
Nu är klockan tjugo över 2 och det är bäst jag tar och lägger mig så tomten kan komma ;) Jag är trött så det här inlägget kan nog ha blivit lite rörigt, utan bilder blir det också då jag inte orkar sätta mig och redigera dom nu utan det tar vi imorgon i stället. GOD JUL SVERIGE, hoppas ni har haft en grym dag och att ni har njutit av knäck, kalle anka, julklappar, julmust, pepparkakor, julskinka, köttbullar, prinskorv och allt annat som hör julen till. God morgon får jag väl ta och säga också, hoppas ni får en bra juldag! Pussar!
 
 

Julkänslan ligger på noll


Imorgon är det julafton och jag har ingen julkänsla över huvud taget. Jul är min favorithögtid men utan någon av de traditionerna man är van vid samt utan julmat och familj så är det inte samma sak. Gjorde dock knäck igår innan jag åkte till Marah för att få lite svensk jul men julkänslan vill helt enkelt inte infinna sig.
 
Dagen före dopparedan började i alla fall med practice på skolan precis som vanligt, sprang 4miles ute i halkan tillsammans med Monica, Kaitria och Lauren samt Monicas syster Christina som tog studenten förra året samt Lauren som även hon tog studenten från Dakota i våras. Christina och Lauren är lika gamla som mig så kul att snacka med dom lite! När vi kom hem hjälpte jag Lisa att fixa lite inför imorgon då vi ska ha släkten över samt att jag kollade ikapp lite på Julkalendern.
 
Sedan åkte jag tillsammans med Josefin upp till Lakeside mall för att fixa lite julklappar, duktig och upptagen som jag är så har jag nämligen inte hunnit  fixa det innan utan fick lämna det till sista minuten. Men nu är det klart i alla fall och ska bara slås in imorgon förmiddag. Josefin och jag ska ta en ordentlig shoppingdag nu på lovet, det behöver jag verkligen för jag har inga kläder över huvud taget! Efter shoppingen åkte vi en kort sväng hem till aunt Marie-Joe innan det blev köpa mat på McDonalds och åka hem. Har nu suttit och försökt lära mig min nya kamera, den är betydligt mer komplicerad än min gamla så den är en utmaning men det ska bli riktigt kul när jag verkligen kan den!
 
Nu ska jag sova, upp för practice igen imorgon och förhoppningsvis får jag väl lite mer christmas-spirit när det är julafton. Tvivlar på att särskilt många kommer kika in här imorgon men jag önskar i alla fall er allihop en riktigt
GOD JUL, njut av vänner och familj och allt vad den svenska julen innebär. Pussar!

You make me wanna roll my windows down and cruise

 
 
Eftersom jag tydligen har blivit alldeles för trött för att blogga på kvällarna och snarare somnar framför datorn fortfarande sminkad och med kläderna på så får gårdagens inlägg komma upp idag i stället.
 
Åkte som sagt hem till Marah igårkväll där vi gjorde oss i ordning för att sedan åka vidare till en kompis till henne som heter Sam som Marah känner genom simningen. Totalt var vi 12 tjejer som träffades där, jag kände ingen mer än Marah men det var från lite olika grupper så var många som inte kände varandra. Jag och Marah var de enda som fortfarande var i High School, de andra gick på college men de var Freshmens eller Sophmores på college så de var 18-19 och alltså i vår ålder.
 
Vid klockan 7 blev vi upphämtade av Sams födelsedagspresent från hennes föräldrar, nämligen en Limousine! Jag har aldrig åkt Limousine förut så var helt klart en skoj upplevelse! Limon tog oss först till dinner på en asgod restaurang, sjukt god mat verkligen. Jag satt bredvid några tjejer som var Freshmens på college och som hade gått på Chippewa Valley förra året, jättetrevliga var dom så det var en bra middag helt enkelt.
 
Efter det hade vi två timmar då vi bara kunde cruisea runt i limon så vi åkte ner till Rochester för att kolla på julbelysningen (ni ser en halvkass mobilbild på det här ovan). Jag hade inte sett belysningen innan och det var verkligen otroligt häftigt! Alla byggnader var helt täckta med julbelysning och varje byggnad hade olika färger och hela grejen var bara så otroligt amerikansk! Hoppas på att komma ner dit någon mer gång så jag kan ta ordentliga bilder på det för det var riktigt sjukt fint verkligen.

Min nya bäbis <3


Här ovan ser ni en bild på min nya baby, en Nikon D7000! Till den fick jag även ett 18-140mm objektiv vilket jag verkligen kunde behöva, har ju bara mitt fasta 50mm samt mitt 55-300mm sedan innan så behövde något med mindre zoom. Har inte hunnit prova den än då batteriet sitter på laddning just nu men jag är så sjukt glad över det här köpet! Har velat ha en ny kamera länge men då jag ju har sparat alla mina pengar till USA har jag inte kunnat lägga ut pengar på en kamera bara sådär men när jag fyllde 18 skickade mina släktingar över pengar så jag kunde köpa en ny. Så nu sådär 3 månader senare så tog jag födelsedagspengar samt lite lönepengar och köpte mig en ny bäbis, can't wait to use it!
 
Åkte direkt från Best Buy till skolan för practice, då detta var den ända D7000 de hade i någon affär här i närheten åkte jag och köpte den först så den inte skulle försvinna och kom därför sent till practice. Men några av killarna skulle precis ge sig ut och springa några miles till efter att ha lämnat av några som hade tränat klart på skolan så sprang 3 miles tillsammans med Brennan och coach Eddie. Gick väl nästan i min racepace hela tiden men det gick bättre än jag trodde, kul att springa med lite nytt folk jag inte springer med annars.
 
Har idag annars känt av min första ordentliga hemlängtan sedan jag kom hit och det är inte kul kan jag säga. Ni anar inte vad ensam man kan känna sig ibland när man befinner sig på andra sidan atlanten, långt bort från vänner och familj och den trygghet man har där hemma. Men med uppmuntrande ord från mamma samt en fin vän här borta plus fina ord från vännerna där hemma känns det nu lite bättre. De där människorna kan fortfarande göra mina dagar även om de befinner sig så långt borta!
 
Ska snart bege mig hem till Marah där jag ska göra mig i ordning för kvällen, vad vi ska göra är dock hemligt för er än så länge. Förhoppningsvis blir det bra dock så jag får något annat än hemlängtan att tänka på. Pussar!

Juuuuulloooooov

Blöta, svettiga och sjukt snygga i omklädningsrummet
 
Blev ingen uppdatering igår, när jag väl hamnade framför datorn somnade jag nämligen innan jag hann komma in på bloggen och uppdatera haha! Men kan tänka mig att ni har bättre saker för er såhär på lovet än att kolla in här!
 
Nu är det i alla fall äntligen jullov, även om det för min del inte känns som jul över huvud taget. Har inte fixat några julklappar och vi har ju inte bakat något som man annars gör hemma, typ pepparkakor, knäck och lussekatter. Sjukt konstig känsla verkligen!
 
Gårdagen lite snabbt då, skolan var väldigt chill och jag gjorde inte ett dugg i någon klass. Tittade på film i tre och fick kakor o glass och grejer i fyra av sex klasser, värd dag med andra ord! Efter skolan så skulle de flesta i laget iväg på ett meet men jag känner inte att jag är i form för det än så jag sprang tillsammans med Sarah, Tara och Lana i stället. Då det regnade så sprang vi 2 miles ute och gick sedan in för vår sista mile. Vi bytte om innan vi gick till the indoortrack och insåg då att vi alla hade gula tröjor, var ju självklart tvungen att fånga det på bild!
 
Då alla mina xc vänner var på meet och annat folk var upptagna med jobb och grejer så stannade jag bara hemma hela kvällen, var första gången på länge så behövde nog det egentligen. Den här dagen började med practice klockan 11, den stora gruppen körde 6 miles men Z ville att jag skulle köra lite sprints så jag gjorde bara 4 miles innan jag kom tillbaka till skolan.
 
Kom hem och duschade och sedan åkte jag med Lauren, Monica och Kaitria till the mall samt Target för att hitta julklappar till julklappsleken vi ska köra på cross country julfesten hemma hos Kaitria ikväll. Första gången hela laget är samlat sen banqueten och det ska bli otroligt kul att hänga med alla igen! Kom nyss hem och måste nu ta och göra mig i ordning då vi ska till Kaitria lite tidigare och hjälpa till att göra i ordning. Fullt ös som vanligt för min del med andra ord. Pussar!

Concertnight

Me and Canada förra konserten
 
Kommer bli ett väldigt kort inlägg idag då jag är sjukt trött och måste upp för en sista skoldag innan lovet imorgon. Idag vaknade jag 10min innan vi var tvungna att åka, ska försöka att inte försova mig imorgon också men tveksamt om jag kommer lyckas med det alltså.
 
Försöker minnas om det hände något särskilt i skolan idag men med tanke på att jag inte kommer på något så gjorde det väl antagligen inte det. Kommer inte ihåg att jag gjorde något överhuvudtaget i någon klass för att vara ärlig, börjar slappa alldeles för mycket i skolan.
 
Efter skolan blev det i alla fall practice som vanligt, sprang med Sarah ute i snön vilket var otroligt skönt. Härlig snack samtidigt som vi sprang i det inte alltför kalla vädret, go springtur helt enkelt. Hann sedan bara åka hem och duscha i princip innan jag åkte tillbaka till skolan så jag kunde träffa finaste Josefin innan jag var tvungen att gå och byta om för konserten. Josefin spelar nämligen i Chippewas jv basketballteam och de hade match mot Dakota idag så passade på att krama om henne och snacka lite innan jag behövde dra vidare.
 
Konserten gick hur som helst riktigt bra, vi tjejer i de två varsitykörerna började med att stå ute och sjunga carols i lobbyn när folk kom in och sedan var det dags för själva konserten. Totalt var vi 6 körer samt några curtain acts, womens körde fyra låtar och det gick riktigt fint för oss faktiskt. Min coach Z var där och tittade, bäst är han verkligen som är så gullig och kommer och tittar! Efter konserten så hade vi after glow på en restaurang jag inte kommer ihåg namnet på, var mest folk från varsitykörerna och det var riktigt skoj att hänga med alla där.
 
Annars har jag idag märkt hur allting verkligen kan gå upp och ner här borta. Ibland känner man sig bara ensam, familjen och vännerna är på andra sidan atlanten och det känns inte som man har någon. Men sedan kommer personer som Z och säger "you're like my adopted daughter, it's gonna be empty when you leave" (jag dog, han är bäst!) eller Traci som före konserten idag sa "have you seen yourself in a mirror recently? Or heard yourself talk? You're adorable!". Amerikanare är så otroligt bättre på att säga komplimanger och uttrycka att de verkligen bryr som om varandra, är så tacksam över alla grymma människor jag har träffat här borta som gör att de svåra stunderna blir så mycket lättare att ta sig igenom.
 
Nu blev det här inlägget inte så kort i alla fall, klockan är 12 och jag ska sova så jag orkar upp klockan 5.30 imorgon. Sen blir det skola och practice innan jag tar jullov! Pussar!

Julklapp + Practice + Rehearsal

Min nya ursköna senior-hoodie jag fick från Keonna och Kearah
 
Hände verkligen inget speciellt alls i skolan idag bortsett från att det var drama i choir på grund av samma tjej som lyckas skapa drama varenda gång. Drama är verkligen något som amerikanare är bra på och jag är så otroligt trött på det, det är alltid över småsaker liksom! Försöker hålla mig utanför det så mycket jag kan men alltså ååååh vad frustrerad jag blir på det ibland.
 
Hur som helst har det varit en riktigt bra dag, under engelskan i 5th hour kom min finaste vän Keonna och hennes tvillingsyster Kearah in med en julklapp till mig som visade sig innehålla hoodien ni ser på bilden ovan. Det är vår senior hoodie och på framsidan står det Dakota Seniors, Class of 2014 och på baksidan står namnen på alla seniors och så är det format så man ser en Cougar, vår maskot. Jag var faktiskt med på baksidan vilket förvånade mig då jag i princip inte är med på några senior-listor eller så men var glad över att se att de tog med mig! Blev hur som helst glad över presenten då jag inte hade köpt något senior apparel och nu kan ha den här som ett minne. Urmysig är den dessutom!
 
Efter skolan var det som vanligt dags för practice. Tjejerna åkte iväg tillsammans med Zar och Monicas syster för att träna lite backar men då jag hade rehearsal senare hade jag inte tid att följa med tyvärr (sorry not sorry). Hur som helst så var jag och Sarah de enda tjejerna som var kvar så vi valde att springa 4 miles ute i snön, riktigt härlig springtur faktiskt även om man halkade runt en hel del. Lämnade av Sarah på skolan efter 3 miles då hon var tvungen att gå hem och sprang sedan min sista mile själv innan jag gick in för att stretcha och snacka med killarna som sprang uppe på the indoortrack. Fick skjuts hem av Brennan för tredje dagen i rad och har nu blivit skyldig honom några slurpees men det kan han få.
 
Kom hem och var hemma i lite mindre än en timme innan det var dags att åka tillbaka till skolan för rehearsal med musikalen, vi blockade vår första scen samt finalen så nu är i princip alla scener blockade och allt ska bara sättas ihop till en show vilket vi kommer göra i januari. Idag fick vi hotbox-dancers prova våra dräkter som vi ska ha under våra två danser at the hotbox samt en annan dansscen och gud, jag dog! Det gjorde vi allihop för de var gräsliga samtidigt som de är väldigt roliga. Tänker inte avslöja bilder på det nu utan det får ni se när vi börjar öva med kläder, hår, smink och hela köret men mina kompisar kommer dö av skratt när dom ser mig i några av dom där kostymerna.
 
Nu blir det i alla fall sängen för min del, imorgon väntar skola, practice samt konsert. Fullsmockat som alltid med andra ord! Pussar!

Vardagen flyter på

Gammal bild på skolan som jag tog under yearbook-class för några månader sen
 
Efter tre inlägg igår blir det tyvärr lite sämre med uppdateringen idag. Ingen snowday idag tyvärr och jag är lika slut som vanligt, kunde inte vara mer taggad på jullov just nu!
 
Så ja, eftersom det inte blev någon snowday trots snö och hemska vägar så blev det bara att dra sig iväg till skolan imorse. Efter en skoldag som såg ut precis som vanligt blev det sedan dags för ytterligare en rehearsal inför konserten på torsdag, den här gången gick vi dock igenom akt 2 och vi behövde bara stanna för att gå igenom finalen samt låten vi skulle köra tillsammans med mixed varsity så vi var klara ganska tidigt. Gick då till practice men hade glömt min klocka hemma och hade inga innerkläder så jag valde därför att åka hem och springa hemma i stället. Hade tänkt springa med Lauren, Kaitria och Robert men de var klara tidigare än mig så de hade redan gett sig ut när jag kom dit och springa ute utan klocka är inte sådär jättelyckat, man vet ju inte vad man är på. Så i stället erbjöd sig Brennan som redan hade tränat klart för att skjutsa hem mig då han ändå skulle köra hem Brett så på så sätt slapp jag vänta tills Lauren kom tillbaka. Sprang fyra miles i snön när jag kom hem och lyssnade på musik, otroligt skönt faktiskt!
 
Idag är det dessutom min värdmammas födelsedag så efter paketöppning så åkte vi och åt på en mexikansk restaurang, sjukt gott verkligen! Annars har jag under kvällen bara fixat lite läxor, slappat samt städat mitt rum. Har även insett hur otroligt omogna amerikanare kan vara och hur mycket de gillar att skapa drama, försöker bara hålla mig undan allt så mycket som möjligt och reda upp det så fort det är något som gäller mig. Men blir så trött på allt ibland, tack och lov att jag har hittat finaste vännerna här borta som inte lyssnar när folk snackar skit.
 
Nej nu ska jag ta och kolla på dagens avsnitt av julkalendern och sedan blir det sängen. Pussar!

En blandning bilder

Michael, Lauren, Tony and Me
Lauren, Leane (vet inte hur det stavas men hostcousin iaf), Me
Lauren, Me, Michael 
Jag, Lauren och Michael klär julgranen i källaren
Jag och vår cousin som jag tyvärr har glömt bort namnet på (träffade alldeles för mycket nytt folk på en gång)
Lauren, Me, Michael
Lauren, Me, Michael + At Elf the Musical
 
Bjuder på bilder från lite olika tillfällen senaste månaden som Lisa har tagit med sin kamera. Här ser ni lite fler bilder på min värdfamilj och bilder från thanksgiving osv. Enjoy!

Ett detaljerat vardagsinlägg

Blir en bild på mig och coach Z bara för att han är så sjukt söt och världens bästa coach
 
Yes, det var tufft att komma upp till skolan idag! Och jag kan erkänna att jag inte har gjort ett dugg på en endaste lektion idag, har varit alldeles för trött för det.
 
I US History så hade alla sophmores ett test de behövde göra men som utbytesstudent slipper jag så tanken var att jag skulle börja göra research inför vår midterm-essay men kände inte riktigt för det. I stället satt jag och läste genom mina vänners utbytesbloggar för att se hur de har det runt om i landet och världen, har några jag kollar in på ganska ofta men andra har jag inte sett eller hört något från sedan vi kom hit. Några som har avbrutit sina år märkte jag och flera som har bytt familjer men överlag verkar alla ha det riktigt bra här borta! Roligaste upptäckten var dock att finaste Emma har börjat blogga igen efter ett långt uppehåll, så otroligt stolt över den tjejen! Hon har gått igenom så otroligt mycket här borta men hon har varit sjukt stark och nu verkar det äntligen ordna upp sig för henne. Det förtjänar hon!
 
I yearbook satt vi bara och snackade, i choir var vi lika trötta allihop så sången vart halvbra idag och under 4th hour tittade vi tack och lov på film. Under lunchen hade vi dramat för dagen, vår lagmedlem Will hade nämligen varit med i ett slagsmål och satt så vi kunde se honom inne på kontoret tillsammans med sin pappa och stepmom (styvmamma? låtsasmamma? har glömt bort hur man säger!). Han var helt blodig runt munnen och hade en tand som hängde löst, killen som slog till honom var nämligen boxare så han fick en ordentlig smäll. Vet inte riktigt vad som händer för honom nu men lär väl inte vara bra i alla fall för hans föräldrar såg inte speciellt glada ut om man säger så.
 
Under English så borde jag ha jobbat med vårt enorma research project som totalt innehåller typ 4 uppgifter men kände inte riktigt för det så satt och snackade med folk runt omkring mig bara. Under 6th hour hade vi en föreläsning från ett college, jag hade redan hört den en gång under en engelskalektion så jag lyssnade inte sådär jättenoga. Så överlag har min dag i skolan varit ganska slapp tack och lov, jag behövde det!
 
Fick ju dock tyvärr inte åka hem direkt efter skolan utan det var i stället dags för rehearsal för vår Holiday Concert med choir. Idag körde vi igenom alla låtar för Freshmen Choir, Concert Choir, Mens Chamber samt Womens Varsity och eftersom vi var sist var vi inte klara förräns vid klockan 5. Imorgon behöver vi dock bara stanna och köra igenom finalen samt låten vi ska köra med Mixed Varsity så sen blir det practice också för min del. Mina värdföräldrar var iväg på Michaels basketmatch men Brennan var snäll och väntade tills jag var klar och kunde ge mig skjuts hem. Har sedan bara slappat framför tvn och inte gjort ett dugg på hela kvällen, välbehövligt!
 
Nu fick ni ett väldigt väldetaljerat vardagsinlägg men så blev det. Nu ska jag sova och hoppas på snowday imorgon så jag kan sova ut, vet att det var snack om det men med min otur lär det väl inte komma tillräckligt mycket snö för det... Ha det fint vänner!

A Question with an Answer

Hej! Är det väldigt viktigt att vara social och öppen om man åker iväg ett år? jättebra blogg:)
Det här är en sak som jag vet att folk oroar sig över i princip lika mycket som språket så tänkte att jag skriver ett ordentligt svar på den frågan också.
 
Först måste jag ju bara säga tack, kul att du gillar bloggen! Och till det här med om man måste vara social och öppen, kan ju helt klart säga att det hjälper om man är social! I början kommer alla komma fram till dig bara för att du är utbytesstudent och ställa massa frågor och sådär och det gäller att ta vara på den tiden, för snart är det inte lika intressant att ställa frågor om Sverige längre. Och det är då det gäller att börja kämpa själv, och då måste man även vara social och våga ta för sig och prata med folk. Kan erkänna att jag är ganska dålig på det här, det är nämligen mycket svårare att vara sig själv på ett annat språk i början innan man blir bekväm med det men det har blivit mycket bättre nu. Men jag måste fortfarande tänka på att vara social och snacka med folk i klasser osv, pratar man inte kommer folk tappa intresset och då har du förlorat chansen att lära känna kompisar.
 
Men självklart behöver du inte vara världens socialaste person, många som åker hit är blyga och gör utbytesåret som en grej för att pressa sig själva utanför sin comfort zone och på så sätt utmana sig själva. Hemma har man sina vänner och de hör av sig om det är något som händer och de vet hur du är och fungerar, men här borta har man inte det. Man måste själv se till att prata och skaffa kompisar, man måste bjuda in sig själv och fråga folk om de vill hitta på saker och efter ett tag börjar man hitta vänner som smsar om det händer något osv. Men man måste jobba för att komma dit. Jag jobbar fortfarande på det! Ibland blir jag trött på mig själv för att jag inte är samma sociala jag som jag brukar vara hemma men det blir bättre med tiden.
 
Så för att sammanfatta ett svar på frågan, NEJ man måste inte vara social och öppen för att åka som utbytesstudent men det är ju helt klart en fördel som kommer göra det lättare att hitta vänner här på andra sidan atlanten. Sen är ju amerikanare väldigt framåt och sociala så som svensk är det viktigt att inte jämföra sig med dom och känna sig tråkig, vi är ju trots allt från lilla landet lagom!
 
Ber så hemskt mycket om ursäkt för min svenska som antagligen är kass och jag känner att grammatiken i det här inlägget inte direkt är på topp. Men så blir det när man pratar och tänker på engelska hela dagarna.
 
 

Julfest + Konsert

Jag och Amanda på vår förra konsert
 
Alltså den här helgen har verkligen gått i ett och jag vill mest lägga mig ner och sova en vecka i streck!
 
Vaknade upp vid tiotiden i morse och åkte då själv upp till skolan för practice samt för att hämta min musik till konserten vi hade på kvällen. Var bara jag som var där när jag kom dit vid tjugo över 10 så sprang bara 20min på the indoortrack innan jag och coach Z gick ner till the choir-room för att hämta min folder med musiken. Det vara bara ett problem - min folder var inte där. Mr Moses hade nämligen tagit ut dem då han såg att flera av oss hade glömt kvar dom i skolan och tog med dom direkt till kyrkan på kvällen. Vid klockan 11 kom Jake och Brennan till skolan då de skulle springa så jag snackade med dom ett tag innan jag var tvungen att åka hem och göra mig i ordning.
 
Kvart över 12 var det nämligen dags att åka till en julfest, den här gången med Tonys sida av släkten. Var riktigt segt faktiskt, bestod mest av att gå runt och hälsa på folk jag glömde bort namnet på direkt och svara på frågan "how do you like it so far?" ca 100 gånger. Annars satt vi mest vid bord och lyssnade på när olika delar av släkten berättade om vad som hade hänt i deras familj under året, en del släktingar träffar de nämligen bara på den här festen varje år så då uppdaterar de varandra med alla händelser.
 
Klockan 4 var jag i alla fall ombytt och klar så då åkte jag, Lisa och grandma till Gross Pointe och kyrkan där vi skulle ha konsert med varsity-körerna och ett brass-band. Kyrkan var asfin och konserten gick riktigt bra så det var en bra kväll helt enkelt! Kom hem strax efter tio och nu är jag d ö d. Det har vräkt ner snö hela helgen men nu lagom till kvällen slutade det ju såklart så lär tyvärr inte bli någon snowday imorgon, hade behövt det annars så jag kunde få chansen att sova ut. Men i stället blir det först skola som vanligt och därefter rehearsal till 17.30 för konserten vi har med choir på torsdag. Det är bara att köra med andra ord!
 
Ledsen för tråkig uppdatering i helgen, har som ni märker haft ganska så fullt upp. Är ganska körigt i veckan också men lite roligare inlägg ska jag väl lyckas få in, har lite på gång som jag gärna vill få upp i bloggen. Hoppas ni har haft en grym helg vänner, pussar!
 

All-night party + julfester

Lånade Maddie´s bild från facebook från natten, provar saker inför the photo booth
 
Ska kanske skriva ett inlägg och förklara lite mer vad vårt all-night party var och vad vi gjorde. Som jag skrev i inlägget igår så var just denna all-nightern på skolan tillsammans med alla i band och choir, alla var ju såklart inte där men det var faktiskt riktigt mycket folk!
 
Som sagt började det klockan 8 på fredagskvällen och sedan slutade det vid klockan 6.30 på lördagmorgonen, en riktigt all-nighter med andra ord. Under natten har vi haft tävlingar mellan årskurserna, vi tog bilder i ett photo booth, dansade loss till en DJ, tittade på film i aulan, poolen var öppen om man ville simma, vi hade en dodgeball-turnering som slutade med en stor match mellan band och choir och hade sjukt kul helt enkelt! Känner inte så många i band men känner i princip alla i choir så natten var stört bra verkligen och jag lyckades faktiskt hålla mig vaken, tro det eller ej.
 
Kom hem runt klockan 7 och somnade så fort jag la mig i sängen och sov sedan till klockan 2. Vid 4 skulle vi in till grannarna för julfest, jag var sjukt trött och det var inte sådär jättekul men det funkade. Lauren skulle iväg på julfest med student government och Michael skulle på födelsedagsfest och de lämnade därför festen lite tidigare så jag gick hem när de skulle åka. Då det har snöat hela dagen var det ingen som ville ge sig ut och hitta på något utan jag har bara slappat hemma i soffan framför tvn hela kvällen, helt okej det med när man är trött.
 
Imorgon måste jag till skolan för att se om jag kan få ut min musik som är inlåst i the choir-room och ska väl ta och springa när jag ändå är där också. Sedan blir det ytterligare en julfest, fast med släkten den här gången, och sedan är det konsert med varsity-körerna i en kyrka som ligger en bit härifrån. Så blir nog en bra söndag med andra ord! Nu ska jag sova, fortfarande helt slut och lär väl ta ett tag innan jag blir av med den här tröttheten. Pussar!

All nighter

Befinner mig just nu i skolan faktiskt, trots att klockan är tjugo i elva. Vi har nämligen en all-nighter med alla i choir och band från alla grades, askul verkligen! Klockan 8 började det och de släpper ut oss klockan 6.30 imorgon. Mer info om vad som händer här kommer imorgon, men finns en hel del kul att göra! 

Annars har dagen bestått av skola och practice precis som vanligt. Vi hade ett frivilligt indoor-meet idag som större av laget var iväg på så det var bara jag och Al som var där och körde en hård workout tillsammans med coach Z, jobbigt men gött! När jag kom hem tog jag en nap så jag skulle orka hela natten men jag är verkligen fruktansvärt trött redan så lär väl somna framför en film i aulan eller något. Har knappt sovit ordentligt på hela veckan så är ganska seg. Hade även fått ett paket hemifrån med julklappar från familjen, mormor o morfar samt Bengt och Terri. Väntar såklart till julafton med att öppna dom men tack så mycket för paketen!! 

Hör av mig imorgon efter att jag har sovit ut efter den här natten. Resten av helgen kommer bestå av julfester och konsert, blir nog en ganska bra helg! Pussar!

Min nya Värdfamilj


Och så kommer då det jag vet att flera av er har väntat på, en bild på min nya värdfamiljen!
Ni har min värdpappa Tony, värdsyster Lauren som är 15, Me, värdbror Michael som är 13 samt min värdmamma Lisa. Otroligt härlig och mysig familj verkligen och jag är så otroligt tacksam över att de har tagit in mig i sitt hem och i sin familj!
 
Har fått bilder från Lisas kamera så tänkte fixa ett inlägg imorgon med lite fler bilder från bland annat Thanksgiving och sådär.

Skola, Practice, Rehearsal

Yes vart ju skola idag precis som vanligt, även om lektionerna känns sjukt sega för det mesta så går skoldagarna riktigt fort då man springer mellan lektioner mest hela tiden.
 
Efter skolan var det dags för practice, även det ju precis som vanligt. Var sjukt kallt ute i dag så vår coach tyckte att vi skulle springa inne i stället, betydligt segare men med tanke på hur kallt det var ute så var det ingen som klagade. Blev både distance och en kort workout idag och totalt fick vi in 4 miles, inte dåligt då ett varv runt the indoortrack är 160m. För att få in en mile måste man alltså springa 10 varv, och 4 miles innebär ju då 40 varv. Runt runt. Inte kul alls! Men det är så det är när det är alldeles för kallt för att springa ute.
 
Fick ett sms under 6th hour idag från min gamla värdpappa om att det var ett wrestling-meet på Dakota idag om jag ville komma förbi och säga hej, min gamla värdbror är nämligen wrestler och jag har inte träffat någon av dom sedan jag flyttade för lite mer än en månad sen. Så innan rehearsal gick jag förbi gymmet en sväng, var lite nervös över att träffa min gamla värdmamma men jag fick en kram och det var inte sådär awkward som det ju kunde ha blivit. Pratade lite med Kevin och Kelton och sedan gick jag vidare till rehearsal för musikalen.
 
Börjar lära känna folk i castet bättre och bättre, och även om jag inte känner dom lika bra som folket i laget än så har jag fått riktigt bra kontakt med flera av dom. Idag när jag kom in så sa Julia (my favorite freshmen on the cast) "guys, can we just take a moment to think about how cute and sweet this girl is??". Made my day, hon fick nämligen medhåll från flera håll. Under rehearsal så blockade vi vår sista scen före finalen och efter att ha kört igenom lite andra scener så blev det lek och dans i stället, vi har inte gjort sådant sen våra första rehearsals i typ september så vi hade askul verkligen! Så glad att jag valde att göra musikalen!
 
Nu blir det sängen för mig, kommer inte bli så mycket sömn för mig imorgon natt nämligen men det är något jag berättar om imon. Ha det fint vänner!
 
Försökte hitta någon passande bild men hittade ingen så tyvärr mamma, blev en weheartit bild

Target + Skypening + Paket

Innehållet i paketet jag fick från farmor och farfar plus faster med familj
 
Ganska innehållsrik dag det här! Började med en skoldag där varje lektion var 12 minuter kortare på grund av early realise, riktigt skönt att sluta skolan en timme tidigare än vanligt alltså! Blev sedan dags för practice då vi valde att springa ute i kylan och det hela blev till en väldigt rolig springtur faktiskt! Fattar inte själv att jag faktiskt sätter ihop orden rolig och springtur i samma mening, särskilt inte när vi snackar om en 4miles runda, men det var det! Det vräkte ner snö i princip hela tiden vilket gjorde att man knappt såg någonting men jag sprang med Addison och Marah och vi hade kul i snön och passade på att prova lite nya vägar som vi inte har sprungit tidigare så vi hade otroligt skoj. Sjukt kallt var det dock!
 
Efter practice så var Marah snäll och körde mig till Target då jag behövde köpa de sista sakerna som ska skickas hem, är ute väldigt sent med det här så jag vet inte om det kommer komma fram i tid till jul men någon gång kommer det ju i alla fall. Och nu är alla grejer inslagna och klara så det är bara att lägga på posten. Efter Target åkte vi och köpte slurpees trots kylan, sjukt gott verkligen.
 
Väl hemma så fick jag ett meddelande av pappa att farmor och farfar var hemma om jag hade tid att skypea en stund och det var väl klart jag hade det. Har inte haft någon kontakt med farmor och farfar alls sedan jag kom hit så det var otroligt kul att snacka med dom verkligen! Ägnade resten av kvällen åt att titta på The Lucky One på tv samt slå in julklapparna som skulle hem. När Tony kom hem tog han in ett paket som hade kommit från Sverige, det visade sig vara från farmor och farfar samt min faster, farbror och mina kusiner. Innehöll det ni ser på bilden ovan, massa härligt godis samt en bok som verkar väldigt bra. Kommer rulla av planet i juni med allt gott jag sätter i mig här, både det som kommer hemifrån och det som redan finns här.... Men TACK så otroligt mycket för paketet!! Vet inte om jag egentligen skulle ha väntat till jul men kunde inte hålla mig så länge ;)
 
Sovdags för mig nu, skola + practice + rehearsal väntar imorgon så det är fullt upp hela dagen. Ha det fint vänner, pussar!

Säsongens första Swim meet

Vanlig och halvtråkig dag i skolan idag, var verkligen inget speciellt som hände under hela dagen mer än att jag hade ett prov i US History 1st hour som jag knappt hade pluggat till alls och antagligen failade på ganska ordentligt. Men med multiple choice ska jag väl ha klarat ett C i alla fall!
 
Efter skolan åkte jag i alla fall direkt hem i stället för att gå på practice då vi i varsity-körerna skulle vara på Macomb Community College vid halv fyra för att öva inför vår Holiday Brass som vi har på söndag i en kyrka här i närheten tillsammans med ett brass-band. Fick skjuts dit av Gino vilket var tur för jag hade aldrig hittat dit vi skulle annars, Macomb är ett ganska stort campus för att vara Community college faktiskt. Var en helt annan grej att sjunga med band än när det bara är Mr Moses som spelar piano men övningen gick väl hyffsat i alla fall med tanke på att vi lärde oss en av låtarna igår så förhoppningsvis sitter det tills vi har konsert på söndag. Vi har konserten på söndag och sen har vi även en annan konsert på torsdag nästa vecka så det är mycket med kören nu eftersom vi har rehearsals och grejer med.
 
Vi blev i alla fall klara lite tidigare än väntat så jag kom hem i tid för att följa med och kolla på killarnas första swim meet på L'ance Cruise North High School (tveksamt om jag stavade det rätt alltså) där min finska kompis Julia går, asfin skola verkligen som verkar vara aningen nyare än vår om man säger så. Är hur som helst en del killar från xc laget som kör swim nu under vintern så jag, Lauren, Monica, Kaitria, Sarah, Jake och Jake Kalahar åkte dit för att kolla tillsammans med coach Zar. Dakota vann vilket ju var väldigt lyckat, men roligaste var nog helt klart att se Brooks simma. Brooks (eller Nick som han heter egentligen) är väldigt speciell, man måste träffa honom för att förstå hur han verkligen är. Han är hyper hela tiden och otroligt rolig, och enda anledningen till att han kör swim är för att han vill slippa springa hela vintern. Det är ett problem dock - han kan inte simma. Eller dyka. Vi dog av skratt allihopa när han gjorde sitt försök till att dyka i, var snarare lite sprattel och ett magplask och det såg så stört roligt ut! Men han gjorde så gott han kunde i alla fall precis som alla andra killarna i laget.
 
Har nu precis lyckats avsluta en fruktansvärt dålig essay till engelskan och tänkte kolla ett avsnitt av One Tree Hill innan det blir sängen för min del. Early realise imorgon, så sjukt gött! Hoppas ni hade en grym dag vänner, pussar!
 
Me and Brooks at homecoming

Språket under ett utbytesår

Har fått in väldigt många frågor under min tid här om hur det är med engelskan och hur duktig man måste vara för att klara sig så jag tänkte att jag skriver ett ordentligt svar på den frågan som jag kan hänvisa till om jag får frågan någon mer gång längre fram.
 
Personligen var jag faktiskt inte orolig alls över hur det skulle gå med engelskan när jag åkte hit, engelska har alltid varit mitt bästa ämne i skolan och jag åkte ju trots allt hit för att bli bättre på språket. Men jag kan förstå om språket kan vara en grej man oroar sig över innan man åker iväg, det går ju inte direkt ta till svenskan så som man gör under engelskalektionerna hemma när man inte kommer på vad ett ord heter. Men som svenskar behöver ni inte oroa er över hur det ska gå med engelskan, vi får otroligt bra engelskaundervisning i skolan jämfört med andra länder och kan säga att man märkte stor skillnad på min, Josefines och P-Js engelska under Arrival Orientation och engelskan hos studenter från typ Tyskland och länder i Asien.
 
Under Arrival Orientation så skulle vi presentera varandra i grupper, och en kille från Kina hade problem med att göra till och med det. Och om han klarar ett år här så klarar väl vi svenskar som har läst engelska sen vi gick i lågstadiet av det. Har en kompis som är i Österrike just nu och hon har aldrig läst ett enda år tyska i skolan och hon klarar sig fint!
 
Det jag vill säga med det är att man utvecklar språket ganska fort när man kommer hit, och även om man har huvudvärk den första månaden för att man måste fokusera så på språket och vad folk säger så kommer man in i det ganska snabbt. Efter fyra månader här så talar jag flytande, har inte lika grov accent samt att jag både tänker och drömmer på engelska. Räknar dock fortfarande på svenska av någon konstig anledning haha!
 
Men ja, det finns en anledning till varför organisationerna inte kräver mer än ett E i engelska för att man ska få åka, mer behöver man inte. Man utveckalar resten här! Folk har förståelse för att man pratar långsamt och  måste tänka efter i början och lärarna hjälper till om det är ord eller uttryck man inte förstår. Faktum är att de flesta här borta mest blir imponerade över att man kan prata mer än ett språk!
 
Så låt inte språket hindra dig från att åka, har du bara E i engelska så klarar du dig! Att lära sig flytande engelska är ju en av många anledningar till att man åker hit, tanken är ju inte att man som utbytesstudent ska vara flytande redan från början.
 
Hör av er om ni har några mer funderingar angående språket eller något annat, jag börjar tappa min svenska här borta och jag kollade på One Tree Hill samtidigt som jag skrev det här inlägget men förhoppningsvis så är det väll hyffsat språkligt korrekt haha ;) Ha det fint vänner, pussar!
 

Söndagens händelser

Lösningen om man bara har en stående bild lol ;)
 
Så var även den här helgen över och det är dags för skola imorgon, helgerna går verkligen alldeles för fort. Skolan är roligare här men det betyder tyvärr inte att det är lättare att gå upp på morgonen! Solen har ju typ inte ens gått upp när första lektionen är slut.
 
Dagen började i alla fall med practice, åkte upp till skolan för att springa ute i kylan av någon konstig anledning. Ibland undrar jag varför jag gör det frivilligt! Vi sprang i alla fall med de andra xc människorna som var där vilket var Marah, Jake, Brennan och Jimmy, och efter den springturen kände jag mest för att lägga mig ner och dö. Vi kan väl säga såhär, Marah satte nytt skolrekord i år och kom på 30:e plats i states, Brennan är vår näst snabbaste löpare och både Jake och Jimmy springer varsity. Så ja, de springer fort även på distance-runs! Vi var nästan uppe i min race-pace hela tiden men jag hängde på hela rundan i alla fall även om jag var helt slut efteråt. Kul att springa med Jake, Brennan och Jimmy iaf då vi inte brukar göra det, sjukt goa killar det där!
 
När vi kom hem så blev det dusch och slappande innan jag smsade Marah för att se om hon ville hitta på något och då bestämde vi för att åka till Menchie´s för frozen youghurt. Har aldrig varit på Menchie´s innan då det ligger lite längre bort men det var värt åkturen, finns helt seriöst inget som slår foyo! Efter att vi hade ätit klart åkte vi till Walmart då Marah behövde fixa en födelsedagspresent och då passade jag på att fixa smink och lite annat som håller på att ta slut för mig. Tror inte jag har nämnt Marah så mycket i bloggen innan, hon är senior och är precis som jag en av de få seniors som är födda 95 och alltså är 18. Hon är inte riktigt med i laget då hon bara kom de sista tre veckorna och sprang våra viktigaste race för att kunna kvalificera sig till states men vi räknar henne som lagmedlem ändå, hon är egentligen en grym simmare samt att hon kör track under våren. Har suttit bredvid henne i engelskan fram till vi bytte platser nu i veckan och hon är en riktigt go tjej!  
 
Resten av kvällen har ägnats åt att fixa en julklapp till mamma, fixa Eddies bilder till yearbook samt se några avsnitt av One Tree Hill. Ganska bra avslut på söndagen med andra ord!
Nu blir det sängen för min del, hoppas ni hade en grym helg vänner. Pussar!

Elf the Musical

 Mobilbilder från foajén samt en bild på scenen innan musikalen började

 

Idag skulle vi fira Lisas födelsedag (som visserligen inte är förräns den 17 men ändå) och det gjorde vi genom att gå och kolla på Elf the Musical på Detroit Opera House. Elf är nämligen Lisas favoritjulfilm så det var därför hon hade önskat sig biljetter dit i födelsedagspresent. Och jag säger bara wow, den var så s j u k t bra!! Killen som spelade Buddy var verkligen grym och musikalen var riktigt rolig samt hade bra musik och dansare så den var verkligen riktigt kul att kolla på. Riktigt bra platser hade vi också vilket gjorde det hela ännu bättre, när vi var på Nutcracker fick vi sitta uppe på balkongen så man såg halvbra men nu satt vi i stället i mitten långt fram nära scenen. Så ja, riktigt grymt var det!

 

Efteråt åkte vi och käkade på ett kinesiskt steakhouse, ni vet en såndär restaurang där de lagar maten framför en. Har aldrig varit på en sån restaurang innan men det var riktigt häftigt, killen som lagade vår mat var jätterolig och dom gjorde tricks osv under tiden dom lagade maten vilket gjorde upplevelsen ännu bättre. Maten var dessutom riktigt god så det var lyckat!

 

När vi kom hem åkte jag och Lauren tillsammans med Katelyn, Kaitria och Monica till Target då vi skulle hjälpa Katelyn att hitta en födelsedagspresent till hennes pojkvän. Efter besök där samt stopp på Five Below och Starbucks åkte vi sedan hem hit där vi öste på till hög musik i källaren, resten av familjen var iväg för att titta på footballsmatch hos några vänner så vi passade på att köra med hög volym.

 

Tittade sedan lite på slutet av matchen som Michigan State University vann över Ohio University och nu blir det sängen för min del. Sprang inte idag då jag verkligen inte kände för det så måste upp till skolan för practice imorgon i stället, tyckte det var väldigt skönt att springa under xc säsongen men nu är det mest segt. Men det blir förhoppningsvis bättre när jag kommer in i det igen! Hoppas ni har haft en grym lördag vänner, pussar!


80-årsfirande och nattrunda

Fredag och äntligen dags för helg. När man har samma lektioner varje dag går dagarna ihop med varandra och man har ingen koll på vad som är vad men måndag och fredag sticker såklart alltid ut.
 
Efter en vanlig fredag i skolan med foodfriday och recording i choir så åkte vi för en gångs skull hem direkt efter skolan då vi skulle iväg och fira min värfarfars 80-årsdag. Så i stället för practice blev det hem och titta på gårdagens avsnitt av glee och the vampire diaries, kändes som ett helt okej byte! Vi firade i alla fall på restaurang med hela släkten, kul att träffa min värdpappas sida av familjen då jag i princip bara har träffat släkt från min värdmammas sida innan. Min värdfamilj är från Italien, eller ja min värdfarmor och värdfarfar kom hit när de var ca 20år, men hela släkten är ganska italiensk med kindpussar och hela köret.
 
Efter god mat och tårta åkte vi hem och eftersom vi hade missat practice bestämde sig jag och Lauren för att vi skulle ut och springa. Vi har nämligen satt upp planscher med alla xc folks namn på uppe vid the indoortrack och varje vecka så ska vi skriva upp hur många miles vi har sprungit för att vi ska kunna se vem som har sprungit mest. Därför kände vi att vi inte kunde skippa att springa helt och hållet idag, då skulle vi hamna alldeles för långt efter alla andra. Så klockan halv 12 på kvällen drog vi på oss träningskläder, mössa och vantar för att ge oss ut och springa i kylan, blev dock bara 2.5 miles (4km) men det är ju bättre än inget. När vi kom in igen var det varm choklad samt titta lite på Elf som gällde, otroligt mysigt!
 
Nu är jag otroligt trött och med tanke på hur dålig min svenska är så kan det här inlägget ha blivit lite hur som helst. Nu ska jag i alla fall sova så jag orkar vakna upp till morgondagens planer, men det tar vi då. Godmorgon Sverige, hoppas ni får en grym dag!
 
Sorry mamma, blir bild i repris... Grymmaste laget på Gross Olympics

Svar från Frågestunden Del 2

Här har vi då de sista svaren till frågestunden! Som sagt otroligt kul att så många ställde frågor, har försökt hålla allt ganska kortfattat då det skulle bli så otroligt långt annars så vill ni ha mer detaljerade svar på någon fråga är det bara att hojta till!

 

Vet att jag har fått en del nya läsare, följ gärna bloggen på bloglovin så kan ni se när jag uppdaterar!

 

Follow on Bloglovin

 

Är det många som festar? Jag är en rökare och har tänkt åka till USA nästa år, vad tycker det om rökning där? Kan man röka vid skolan? Är det många som röker över huvudtaget?
- Beror på vilka du umgås med men överlag så är det ganska många som festar. Här röker de ju inte så mycket cigaretter utan något helt annat, jag känner dock i princip ingen som röker här men det beror på vilka man umgås med där också! På Dakota får knappt lämna byggnaden under skoltid och de har övervakningskameror överallt så nej, det går inte att röka vid skolan.

 

Hej! Jag åker iväg till England hösten 2014, och jag har en fråga. Jag såg att du kom igång med dina ansköningshandlingar tidigt, det gjorde även jag. Men hur fick du tiden att gå under tiden, innan du åkte iväg till USA? Jag dör av längtan till att åka, bara till att få min värdfamilj. Men hur gjorde du, hur fick du tiden att gå? Just förtillfället ligger jag hemma och grämar mig över att jag aldrig får åka. Måste verkligen hitta något att göra, då mina vänner bara är ute och festar hela tiden, så vet jag inte riktigt vad jag ska göra.
- Haha ååh kommer ihåg den där jobbiga tiden innan man åkte, var ju trots allt ett och ett halvt år mellan att jag skickade in min första ansökan tills jag verkligen åkte iväg! Jag nördade en hel del bloggar innan jag åkte, alldeles för många egentligen! Men att läsa om andras utbyten fick utbytesmanian att lägga sig lite, även om det lätt blir så att man får för höga förväntningar av det. Annars är tipset att du passar på att njuta av tiden du har kvar hemma i Sverige med vänner och familj, du kommer ju inte att träffa dom på ett år sen så hitta på massa kul nu när du kan!

 

Har blivit bjuden på "dejt" än? har hört att amerikanare ofta gör sånt.
- Blev ju bjuden till Homecoming men annars så nej, jag har inte blivit bjuden på någon dejt.

 
Är det många fester med alkohol inblandat?
- Ja, det skulle jag nog säga att det är! Jag har dock inte festat någonting här.

 

Är ditt utbytesår som du föreställt dig?
- Jag försökte att inte ha för höga förväntningar innan jag åkte då det lätt blir så att man blir besviken men än så länge så skulle jag nog säga att det är som jag hade föreställt mig, om inte bättre!

 

Hur är killarna där?
- Dom är (tyvärr) inte särskilt snygga om man jämför med svenska killar och de har inte särskilt bra stil de flesta av dom. De flesta är dock väldigt framåt och trevliga, de jag har blivit nära vän med är asgoa! Finns dock en del douchebags också!

 

 Två av mina närmsta killkompisar här, Brad och Brennan

 

Kan du lägga upp bild på din nya värdfamilj?
- Ska försöka fixa det!

 

Jag undrar hur du trivs i din nya värdfamilj?
- Jag trivs asbra i min nya familj! Kände mig som en medlem i familjen i princip direkt och vi har klickat väldigt bra ihop så det är jätteskönt! Känner mig betydligt mer avslappnad nu och kan njuta mer av året.

 

Hur är det med typ alkohol och sex och sånt? Pratar man mycket om det? Är de liksom, mogna?
- Ordet amerikanare och mogna går inte riktigt ihop och det är samma sak när det gäller sex och alkohol, dom är verkligen otroligt omogna! Själva grejen med att de egentligen inte får dricka förräns de är 21 gör att det blir till en så otroligt stor grej och när det gäller sex är de verkligen omogna! Det pratas en hel del om det, ja, men det beror på vem man umgås med. De flesta av mina vänner från xc dricker inte och många av dom är lite mognare medans jag har en del vänner från klasser som snackar om sex, fester och alkohol i princip hela tiden.

 

Använder ni datorer till skolarbete och sånt eller gör man allt på papper? Jag ska åka som utbytesstudent nästa år till usa och är lite orolig över detta. Är så van vid att göra allt på datorn så är lite skraj för att behöva göra det förhand..
- Ledsen men du får nog börja öva lite på att skriva för hand! Det beror väl på vilken skola du blir placerad på men av alla utbytesstudenter jag känner vet jag bara 2 som använder datorer eller ipads i skolan, alla andra gör allting för hand i skolarbetet. Ibland får vi använda datorer till att skriva uppsatser eller göra presentationer på skoltid men det är väldigt sällan. Men oroa dig inte över skrivandet, man kommer in i det ganska snart!

 

Är det lättare att få ett högt betyg i USA än vad det är här i Sverige?
Var skolan som du föreställt dig?
- Ohja det är det verkligen!! Här har jag straight A i alla klasser utan att kämpa och jag förstår inte ens hur folk kan faila klasser som engelska eller US History. Jag var förberedd på att den skulle vara strikt men faktum är att den är ännu striktare än jag räknade med! Men annars så ja, den är som jag föreställde mig.

 

Vad är de/den största skillnaden mellan USA och Sverige i skolan och samhället?
- I skolan är det att man här blir behandlad som en tioåring som inte kan ta något eget ansvar och skolan är riktigt strikt med regler osv. Överlag så gillar man att behandla tonåringar som barn som inte kan tänka själva vilket jag stör mig otroligt mycket på då man ju hemma är van vid att bli behandlad ganska jämställt med vuxna. Har en del kompisar här som har en del sjuka regler hemma och jag är bara glad över att vi i Sverige behandlas mer som vuxna och får lära oss att ta eget ansvar osv.

 

Hej! Jag undra bara om du tog kontakt med din värdfamilj innan då åkte iväg? Skickade ni mejl, ringde du eller ja...?
- Min gamla värdmamma ringde och chockade mig innan YFU Sverige ens visste att jag hade fått placering (vilket hon egentligen inte ska göra) och sedan chattade jag med henne samt lite med min värdbror innan jag åkte. I min nya värdfamilj så träffade jag min värdmamma två dagar innan jag flyttade in, Lauren kände jag ju och min värdpappa och värdbror träffade jag samma dag som jag flyttade in.

 

Du har ju samma lektioner varje dag om jag har fattat det rätt, är det så för alla? Blir inte det lite långtråkigt att ha samma sak varje dag?
- En del skolor har A och B days, alltså att de har klasserna varannan dag i stället. Det är upp till skolan att bestämma hur de vill ha det. Men ja, det är väldigt enformigt att ha samma klasser varje dag! Är ingen skillnad på dagarna liksom och det blir riktigt segt i längden.

 

Hur gamla är dina värdsyskon? går du i samma skola som dom?:)
- Lauren är 15 och Michael är 13. Lauren och jag går på samma skola (hon är sophmore) men Michael går på middle school så han är inte på samma.

 

Hur tänker du kring att komma tillbaka till Sverige igen och att alla dina vänner tagit studentet?
- Jag tänker att det är lite småsegt men att jag i stället får en riktigt grym upplevelse och att det helt klart är värt det!

 

Kommer verkligen suga att inte gå i samma klass som de här brudarna när jag kommer hem

 

Vad är det värsta/bästa med USA?
- Värsta – man har ingen frihet och blir behandlad som ett småbarn. Bästa – tro det eller ej men får nog faktiskt säga skolan, trots alla regler så har jag riktigt kul där! Frozen youghurt toppar listan också ;)

 

Vad var det egentligen som hände i din förra värdfamilj?
- Jag och min värdmamma funkade helt enkelt inte ihop. Hon hade för höga förväntningar som jag tydligen inte levde upp till och sedan var det lite annat som hände och som hon sa som jag inte vill ta upp i bloggen. Trivdes med min värdpappa och värdbror dock så det var bara hon och jag som inte funkade.

 

Har fått några känslor för någon av killarna omkring dig? Alla verkar ju tycka bra om dig!
Eller känner du att det inte är värt att satsa på pga att du åker hem snart igen?
- Vet att det var några killar i laget i början av mitt år som var intresserade av mig men då ingen av dem var min typ så jag gav dom anledningen att jag inte ville dejta under mitt år här då jag ju bara är här för ett år. Vilket ju är sant då det blir riktigt jobbigt om jag har en pojkvän här och jag måste åka hem. Och när det gäller att alla tycker om mig här så hoppas jag verkligen det haha, har bara hört folk säga positiva saker om mig än så länge, både tjejer och killar. Så vi kan väl säga såhär, jag är ju inte direkt här för att hitta pojkvän men händer det så händer det. Vi får se helt enkelt!

 

Hur ofta pratar du med din familj hemma i Sverige?
- Skype blir det var tredje vecka ungefär, sedan har jag kontakt med mamma på viber några gånger i veckan vilket inte är jättebra kanske. Men det är mest om praktiska saker, typ pengar, om jag behöver få något skickat till mig, om något har hänt här eller hemma osv.

 

Vad gillar du bäst, svenska killar eller amerikanska? Motivera :D
- Svenska, helt klart! Mognare, snyggare, bättre stil. Finns några amerikanska killar som ligger på samma nivå som svenska men överlag så föredrar jag nog svenska killar bättre alltså. Dom är lite roligare att hänga med!


Ett brev på posten


Alltså egobilderna blir ju bara värre och värre men ni har väl redan sett alla möjliga hemska sidor av mig så vi kör på det! Igår damp det ner en kul sak på posten, det var nämligen ett brev från YFU Sverige. Kommer ihåg när jag gick hemma och väntade förra året, då var brev från YFU alltid en höjdpunkt!
 
Det här brevet innehöll i alla fall ett annat brev, nämligen ett brev jag har skrivit till mig själv. När vi var på Pre Departure Orientation i Stockholm i juni så fick vi sista dagen ta och skriva ett brev till oss själva där vi skulle svara på frågorna varför vi ville åka som utbytesstudenter och vad vi hoppades få ut av våra år. Och nu skickade de alltså ut breven till oss utbytesstudenter, och när jag läste det fick jag faktiskt en liten påminnelse om varför jag är här och vad det är jag vill få ut av det här året. En del saker jag skrev om i brevet har jag fått uppleva men jag har fortfarande en hel del kvar och förhoppningsvis så kommer jag få uppleva det under de månaderna jag har kvar här i USA.
 
Brevet gav i alla fall en liten kick, känner mig mer taggad på att få ut bästa möjliga av året här och det ska bli riktigt skoj att få se vad resten av året kommer erbjuda, vet att jag har en hel del skoj kvar! Avslutade brevet med "det är bara att kötta" och det är vad jag ska göra nu! Har känt att jag har stått och stampat lite på samma ställe när det har gällt kompisar osv, men nu ska jag ta tag i det. Bli bättre på att fråga folk om de vill hänga och verkligen hitta på saker och inte bara sitta hemma efter skolan när jag ändå inte har något plugg.
 
Jag ska se till att göra det här året till det bästa jag någonsin har gjort!

Svar från Frågestunden Del 1

Här har ni svaren till första delen i frågestunden, valde att dela upp det i två då det inte blir lika mycket på en gång då. Jag älskar att svara på frågor om utbytet och hade säkert lätt kunnat göra ett helt inlägg om en del frågor men försökte hålla mig ganska kortfattad. Är det något speciellt ni vill veta mer om så kan ni hojta till så kan jag utveckla det senare. Vill också tacka för alla gulliga kommentarer jag fick om bloggen i samband med frågorna, kul att så många tycker om den och blir inspirerade till att själva åka!!

 

Hur är skolmaten? Hur "tar" man den?
- Jag har faktiskt inte köpt skolmat en enda gång! Men vad jag har sett så verkar den inte helbra. Är mest pizza, mackor, pommes frites, lite sallad osv. Man går fram till en disk och köper maten och sedan lägger de upp det man vill ha på en bricka. Både maten och hur den tas kan säkert variera från skola till skola dock!

 

Hur är maten hemma hos värdfamiljen?
- I min nya värdfamilj är det faktiskt riktigt bra mat! Klart att vi äter en del fast food som alla andra amerikanare men det är en hel del god hemlagad mat också faktiskt.

 

Hur är killarna? Är dom framåt och snygga osv?
- Framåt – ja. Snygga – nej. Nej men det beror väl på vem du pratar med men de flesta killarna jag har träffat är framåt och riktigt trevliga, är flera som kommer fram och snackar även om man inte känner dom. Dom flesta är inte överdrivet snygga dock även om det är klart att det finns killar som ser helt okej ut, och sen finns det en hel del douchebags. Man märker ganska snabbt vilka som är värda att hänga med!

 
Hur är modet? Klär du dig som de andra på skolan eller kör du på din stil?
- Jag har än så länge inte hamnat i mjukis och pyjamasbyxor träsket utan jag kör på samma stil som hemma. Finns ju andra som är vanligt klädda också så finns alla stilar!

 

Berätta om första dagen i skolan?
- Hela inlägget om första skoldagen hittar du HÄR, men kort sagt så kan man säga att den var väldigt förvirrande, spännande och riktigt rolig! Är tacksam över mina vänner som gjorde att jag inte gick vilse och som gjorde att jag hade någon att sitta med på lunchen, första dagen hade nog varit betydligt jobbigare utan dom. Men ja, förvirrande är det ordet som bäst beskriver min första dag på Dakota High School.

 

 Dakota High School - Home of the Cougars
 

Vilket år går du? Senior year?
- Sophmore på pappret men blir behandlad som senior. Så ja, jag går senior year.

 

Vad det svårt att byta värdfamilj? Hur berättade du att du ville byta familj för din värdfamilj?
- Det var väldigt jobbigt att verkligen ta beslutet och säga att jag vill flytta, funderade på det otroligt länge och velade fram och tillbaka. Man känner sig ganska otacksam när man berättar att man vill flytta ut från någon som har öppnat upp sitt hem för en. Min gamla värdmamma hade redan bokat in ett möte med min area rep så vi kunde prata om lite problem vi hade så jag ringde min area rep tidigare den dagen och berättade för henne att jag hade bestämt mig för att jag ville flytta ut. Så berättade det för min värdmamma på mötet på kvällen, väldigt skönt att min area rep var med faktiskt!

 

Hur är klädkoderna på din skola?
- De är inte så jättestrikta och vet flera som har kommit undan trots att de bryter mot dem. Men shortsen ska sluta nedanför fingertopparna, man får inte visa axlarna, inget transparent, inga kepsar eller ryggsäckar, inte visa magen, inga trasiga kläder osv. Ganska basic!

 

Är skolan lättare/svårare i din skola i USA än i Sverige? Har ni mycket läxor/prov?
- Den är mycket lättare! Vet inte hur jag ska klara svenska skolan med vanliga prov när jag kommer hem! Jag har ju inte så mycket läxor då jag mest har easy classes men jag får ju läxor i typ US History nästan varje dag så för de som bara har sånna klasser vet jag att det är väldigt mycket läxor och prov! Mycket av det man får är ju dessutom due dagen efter så man har ju inte mycket tid på sig att göra det.

 

Varför valde du att åka med YFU och ingen annan organisation?
- Två av mina vänner som hade varit iväg åkte med YFU och de var asnöjda, och sedan när jag letade runt på internet och läste bloggar så hittade jag ingen som var missnöjd med YFU utan jag hörde bara positivt om dom. Är riktigt nöjd med mitt val såhär långt!

 

Jag undrar hur det funkar rent ekonomiskt. Betalar du "hyra" till din värdfamilj för att du bor och äter hos dom eller ser familjen dig som en extra familjemedlem bara? :)
- Jag är som en extra familjemedlem. En del organisationer betalar sina värdfamiljer men det gör inte YFU så de står för mat osv och sen betalar jag allt annat som shopping och nöjen själv.


Har du planer på att återvända till USA senare när dina studier är klara eller vill du jobba och bo i Sverige?
- Har fått den här frågan ganska ofta men helt ärligt så vet jag inte (även om jag vet vad min familj vill att jag svarar på den ;). Hade varit väldigt kul att gå på college här i USA men samtidigt har jag ju familjen och vännerna hemma i Sverige. Vi får se hur det blir helt enkelt!


Är USA och High School som du föreställde dig det innan du åkte? Finns det någonting som inte alls blev som du trott, bättre/sämre?
- Det är i princip så som jag hade förväntat mig att det skulle vara. Var förberedd på att det skulle vara mycket regler och väldigt strikt samt att folk skulle vara mer omogna än vad folk i samma ålder är hemma och båda sakerna har jag märkt att det stämmer. Är dock betydligt striktare än vad jag trodde det skulle vara! Men High School är över mina förväntningar faktiskt, har så sjukt mycket roligare i skolan än jag trodde jag skulle ha!

 

Hur många timmar/vecka jobbade du på McDonald's? Vad var din timpeng? Och är det många ungdomar som jobbar i Usa?
- Det varierade väldigt mycket beroende på hur mycket plugg och annat jag hade på gång men jag kollade på mina gamla lönegrejer och jag jobbade 30-40 timmar i månaden under terminen, inte överdrivet mycket alltså. Ibland var det mer och ibland mindre. Timlönen låg för mig som 17åring på 80,80kr i timmen. Nästan alla här i USA har ett extrajobb, de får ju inte betalt för att gå i skolan som vi får utan de måste ju få pengar för bensin och sådär genom att jobba.

 

Världens bästa Cross Country lag som gör de svåra dagarna här så mycket lättare! 

 

Hur tacklar du hemlängtan? Jag vill jättegärna åka och ansökningar börjar bli färdiga, men jag är så himla rädd att jag inte ska klara av längtan hem under året! Men jag vill åka "mer" än vad jag är rädd för att inte klara hemlängtan eller vad man ska säga, så jag kommer antagligen(90%) åka iväg iaf. Men det är en så jobbig tanke, även om jag vet att hemlängtan är en del av ett utbytesår.
- Jag har faktiskt inte haft någon ordentlig hemlängtan ännu. Klart att man saknar vänner och familj men jag har aldrig känt att jag på riktigt längtar hem, tycker jag är ganska skönt då det gör allt mycket lättare! Men om jag känner att jag tänker lite för mycket på livet där hemma så försöker jag hitta på saker, det är det bästa tipset jag kan ge. Håll dig sysselsatt! Jag har ganska fullt upp hela tiden här borta så det är antagligen det som gör att jag knappt har tid att längta hem.

 

Hur långt innan avresa ansökte du?
- Jag skickade in min ansökan i februari 2012.

 

Har du varit på Target mycket? Gillar du Bath and body works?
- Target är ju inget ställe jag hänger överdrivet mycket på direkt men har varit där några gånger. Har inte köpt något på Bath and Body Works men ja, det är en ganska bra affär faktiskt!

 

Ska du åka och Black Friday shoppa? :)
- Köpte inget men var at the mall för att kolla in hur det var!

 

Hur funkar det? Skoltider? När äter man middag, hur ser middagen ut? Skaffade du vänner fort när du kom till USA? Var det något du har gjort som du har ångrat, t ex hade för höga förväntningar etc.
- Skolan är från 7.15-2.11 varje dag. Alltså det är ju väldigt olika från familj till familj. Jag och Lauren äter oftast när vi kommer hem från träningen vid runt klockan 4, de andra äter ju när de kommer hem. Maten varierar, ibland är det fast food som gäller och ibland är det hemlagat precis som hemma i Sverige. Jag har haft en väldig tur när det gäller att skaffa vänner här borta, och det är mycket tack vare att jag började med xc min andra vecka och åkte iväg på ett camp under min tredje. Det var under camp som jag lärde känna de flesta av mina vänner här så utan det vet jag inte riktigt hur det hade sett ut, hade nog inte varit lika tight med flera i laget som jag är nu! Men jag hade som sagt väldig tur då jag hittade vänner väldigt snabbt, vet en del som kämpade länge innan de hittade folk som de kände att dom kunde hänga med. Jag försökte ha väldigt låga förväntningar innan jag åkte hit just för att jag inte ville bli besviken på något så det finns väl inget jag ångrar att jag har gjort direkt, kanske kommer komma på saker när jag sitter hemma i Sverige igen och tittar tillbaka på året. Har saker jag jobbar på att bli bättre på men inget jag ångrar än så länge, nej.

 

Vad saknar du mest med Sverige? förutom familj och vänner? :)
- Har faktiskt en lista över saker jag saknar med Sverige, sorgligt nog så är det mest mat! Det, sovmorgon och kollektivtrafik saknar jag något enormt!

 

Kan du inte presentera din värdfamilj med bilder och text? Även ditt nya hus? :)
- Bild på värdfamiljen ska jag försöka fixa, men vill inte direkt rada upp dom framför öppna spisen och ta en bild typ. Den består i alla fall av min värdmamma Lisa, värdpappa Tony, värdsyster Lauren som är 15 och värdbror Michael som är 13. Huset ser ni på film några inlägg ner!

Bild på mig och mina värdsyskon iaf, ända jag har så länge så ska försöka fixa något bättre! 

 

Hej, får du jobba för din orginasation?? Jag kommer troligen åka till USA med STS och där får man inte jobba p.g.a visumet. Är det lätt att jobba svart tex sitta som barnvakt??
- Visumet är ju inget organisationen styr över och då alla har samma visum är det ingen utbytesstudent som får jobba i USA, oavsett organisation. Du får sitta barnvakt osv dock och det räknas inte som svartjobb, jag har inte gjort det men är nog inte jättesvårt att hitta jobb skulle jag tro!

 

Är de populära i din skola snygga? Asså ser dom typ ut som huvudpersonerna i mean girls?';p
- Haha åååh jag gillade den här frågan! Svarar som Katelyn gjorde när jag frågade henne vad hon tyckte, att dom populära är ju i alla fall snyggare än dom som inte är populära! Trevligare än huvudpersonerna i mean girls dock de flesta av dom ;)

 

Hej! Är det mycket man inte får göra i USA när man är under 21? Alltså finns det lagar att man t.ex. inte får vara ute efter en speciell tid? Har din värdfamilj mycket regler??
- När du fyller 21 är egentligen det enda som ändras att du får börja dricka, annars blir de största skillnaderna vid 16 och 18. Vid 18 blir man myndig precis som i Sverige och vid 16 får man ju som ni vet ta körkort. Fick veta för några veckor sedan att Macomb har ett curfew vid klockan 12 om man är under 18, dock gäller det bara om man är utomhus typ och det är lugnt att vara ute och köra till exempel. Min värdfamilj är ganska chill med regler faktiskt, så länge de vet vart jag är och jag talar om när jag planerar att komma hem så har jag inte haft sådär jättetidiga curfews. Lauren berättade att de vill ge mig lite mer frihet då jag ju är 18, något jag är väldigt tacksam över!

 

Såg att du hade bytt värdfamilj? Varför? :/
Och jag ska nog åka till USA. Jag är dock väldigt beroende av trygghet, mina föräldrar ich mitt hem. Men det är dels därför jag vill åka för att bli mer självständig. Tror du jag kan klara det? Är de svåraste dagarna värt det?
- Av respekt till min gamla värdfamilj vill jag inte gå in på detaljer men det var helt enkelt så att jag och min värdmamma inte gick ihop. Hon hade för höga förväntningar som jag tydligen inte levde upp till och hon blev till slut obekväm med att ha mig där.
Precis som du säger så åker du ju för att bli mer självständig och om detta är något som du vill så tror jag helt klart att du kan klara det! Familjen och tryggheten finns kvar när du kommer hem och genom att åka får du ett år där du kan växa som person och bli starkare i dig själv. De svåra dagarna är helt klart värt det, allt grymt man upplever här borta gör att man tar sig igenom dom och kämpar vidare.


She refused to be bored chiefly because she wasn't boring.

Idag har varit en såndär vanlig, tråkig dag som man faktiskt har även här borta. Lektionerna flöt på som vanligt utan att något spännande hände, hade lunch med samma människor som vanligt och sedan var det dags för practice. Sprang 30min ute i kylan med Monica, Marisa, Tara and Lana, riktigt härlig runda faktiskt! Avslutade med abs som antagligen kommer kännas imorgon, men det är behövligt efter allt onyttigt man sätter i sig här borta. December är ju den månaden på året det är som svårast att hålla sig nyttig och särskilt här i USA med all onyttig mat de har här borta!
 
Ringde upp Aunt Angela som skjutsade hem mig då Lauren tränade senare på grund av student government möte och då jag inte hade något plugg tog jag en lång nap vilket var otroligt skönt! Har sedan ägnat resten av kvällen åt att svara på frågor från frågestunden samt titta på tv med Lisa, slapp dag med andra ord.
 
Nu ska jag se senaste avsnittet av julkalendern innan det blir sängen för min del och förhoppningsvis vaknar jag upp till en lite mer händelsefull dag imorgon. Annars får jag se till att något händer, vill inte bara sitta hemma hela dagen!
 
 

Inspelning + Skjutsning + Rehearsal

Det var verkligen riktigt tufft att komma upp till skolan imorse, kom inte upp ur sängen förräns 20 minuter innan vi behövde åka. Tur att hur man än ser ut här så är man aldrig den som är mest nedklädd, finns ju folk som i princip bara rullar ur sängen på morgonen och sedan går till skolan i precis samma kläder som de sov i.
 
Dagen gick snabbt i alla fall, fick våra nya sidor i yearbook och jag har hand om Freshmen och JV Volleyboll så det är bara att börja leta bilder och information till det. Svårare när man inte är med i sporten själv och vet vad som händer på bilderna men det ska nog gå att fixa ändå! I Choir fick vi en ny låt som vi måste kunna så vi kan spela in den på torsdag, en hel del jobb framöver där alltså. Resten av dagen flöt smidigt utan att något alltför spännande hände, kul med finaste vännerna på lunchen som vanligt och satt och led igenom hela engelskalektionen även det precis som vanligt.
 
Efter skolan så gick jag inte till practice (vilket jag väl hade hunnit egentligen men jag orkade verkligen inte) utan jag satt med några choirvänner i the choir-room då det var dags att spela in första låtarna till skivan vi ska göra. Mr Moses lyckades fixa låtar till hela kören och sen har han delat upp låtarna så alla får varsin del att sjunga solo och sedan har vi två låtar som vi ska spela in på lektionstid tillsammans med hela kören. Tror alla fyra körerna kommer spela in och sedan är det vi i varsity körerna som får sjunga solo. Jag sjunger i Joy to the World och även om vi som sjöng den låter väldigt olika (svårt för de som var bottom altos att sjunga en så pass hög låt) tror jag den kommer bli helt okej i alla fall. Jag är nöjd med min del och det ska bli kul att höra hur skivan blir i slutändan!
 
Efter inspelningen var klar hade jag dock ett problem, vi var sista gruppen och ingen i min grupp kunde ge mig skjuts hem och min värdfamilj var inte hemma då Michael hade match. Smsade Brennan som tack och lov var urgullig och kom och hämtade upp mig då han ändå var ute och åkte (köpte Slurpees, som vanligt) så jag lyckades få skjuts hem. Verkligen sjukt jobbigt hur man är beroende av skjuts överallt här, går inte ta sig någonstans utan bil! Kom i alla fall hem och hann då bara äta och göra lite på min US History läxa (ända ämnet där jag har läxor i princip) och sedan var det dags att åka tillbaka till skolan för rehearsal. Hade samma problem med skjuts här men lyckades tack och lov lösa det till slut efter mycket smsande till folk i castet. Kommer helt seriöst aldrig klaga på Jönköpings bussar igen när jag kommer hem, dom är ganska bra ändå!
 
Kom hem vid halv 9 och har ägnat kvällen åt plugg samt tv-tittande med värdfamiljen. Nu har jag precis sett färdigt dagens avsnitt av julkalendern och tänkte ta och gå och lägga mig så kanske det är lite lättare att komma upp i morgon. Har börjat kolla lite på frågorna jag har fått in, får nog nästan dela upp svaren på två inlägg om ni ska orka läsa igenom alla svar. Hoppas ni har haft en grym dag vänner, pussar!
 
Instagrambild på granen, heter @saratyngel om ni vill kolla in mig där!

December 1st

Helt sjukt att det är första december idag. Tiden går alldeles för fort och jag vill bara att den ska stanna så jag kan njuta av allt som händer här borta!
 
Dagen har i alla fall varit full med julmys trots att det inte har varit något advent-firande och jag har haft en riktigt bra dag! Började dagen med en 4miles löprunda tillsammans med Lauren och Sarah, har knappt sprungit distance sen xc säsongen slutade så jag ville mest dö. Dags att träna upp konditionen igen kanske?? När vi kom hem blev det våfflor till frukost (inte hemgjorda utan frysta som man sätter i brödrosten, yes amerikanarna gillar att göra det enkelt för sig. Dom är sjukt goda dock!) samt provsmakning av Lisas kakor som hon hade bakat medans vi var borta. Otroligt gott verkligen! Blev även till att öppna första luckan i chokladkalendrarna som min mormor skickade för några veckor sedan, mys!
 
Tog sedan en dusch och gick sedan bort till Josefin, svensken som bor i samma sub som jag. Ja, jag gick! Oj vad svensk jag kände mig, har inte varit ute och gått sen jag kom hit tror jag! Och mina värdföräldrar blev väldigt förvånade när jag sa att jag skulle promenera de 500m, varför gå när man kan ta bilen liksom? Hur som helst, är otroligt glad över att ha en så pass gullig svensk som Josefin så nära, skönt att snacka med någon som är i samma situation! Hon hade varit på en svensk julmarknad förra helgen (jag kunde inte åka då jag hade rehearsal....) och hade saker som glögg, choklad och pepparkakor, behöver jag ens säga att det smakade himmelskt?? Har nog aldrig smakat så goda pepparkakor tror jag, allt svenskt smakar så otroligt mycket bättre när man är utomlands! Sedan satte vi oss och kollade på första avsnittet av Julkalendern på datorn, är inte för gammal för den även om jag är 18. Ska bli kul att se hur den blir, verkar ju inte helkass i all fall!
 
När jag kom hem käkade vi middag med familjen och sedan tog vi och pyntade granen Lisa hade köpt till källaren. Den stora granen här uppe hade hon ju redan dekorerat för typ två veckor sedan men hon ville ha en gran där nere också för alla ornaments som de har köpt och gjort under åren. Som ni kanske kommer ihåg var vi ju i en stor affär där de sålde massa dekorationer och de åker ju dit varje år och köper varsin så de hade samlat på sig några under åren som vi hängde upp. Granen blev helt full med alla möjliga olika sorters ornament, kul grej faktiskt! På bilderna nedan ser ni båda granarna, mitt ornament som är en snögubbe samt julstrumporna som hänger över spisen. En strumpa för varje familjemedlem, även hunden. Sedan har vi spenderat kvällen framför tvn och titta på julfilmer, otroligt bra avslutning på det här alldeles för korta lovet!
 
Är verkligen inte redo att gå tillbaka till skolan imorgon men nu är det inte många dagar kvar i skolan innan det är dags för jullov. Tveksamt om jag kommer lyckas ta mig upp klockan 5.30 imorgon dock!
Tack för alla frågor som har kommit in till frågestunden, kommer kolla igenom och svara på dom nu under veckan! Men nu ska jag ta och kolla på ett avsnitt av One Tree Hill innan det blir sängen för mig, hoppas ni har haft en grym helg finingar!
 
 

The Nutcracker

Ignorerar allt annat jag har gjort idag då det är totalt ointressant jämfört med vad som hände nu under kvällen då vi med Choir åkte in till Detroit Opera House för the Nutcracker. Det var helt a m a z i n g !
 
Det var alla tjejer i båda varsity körerna som åkte in så totalt var vi nog ett 40-tal tjejer som var inne och sjöng. Innan föreställningen började fick vi stå ute vid lobbyn och sjunga carols och sedan var det då dags för själva föreställningen. För er som inte vet vad the Nutcracker är så är det en balett, och den är faktiskt riktigt bra! Vi fick sitta nere hos orkestern första akten då vi skulle sjunga när snöflingorna dansade och vi såg därför inte så bra vilket gjorde att man missade stora delar av handlingen. Vi som var seniors fick stolarna där man såg delar av scenen (resten av kören satt under scenen så de såg ju ingenting) men man såg ju ändå mest överkroppen på dansarna och ibland var de för långt in på scenen för att man skulle kunna se dom. Riktigt kul att vara backstage före föreställningen i alla fall och se alla loger med smink, kostymer osv osv.
 
Sången gick i alla fall riktigt bra och när vi hade sjungt var första akten slut så då skyndade vi oss ut i lobbyn igen för lite mer caroling. Operahuset var verkligen sjukt fint, om jag förstod det rätt hade de ganska nyligen fixat i ordning det igen då det var i ganska dåligt skick (som typ alla byggnader i Detroit) men nu var det riktigt fint och dessutom julpyntat med granar och grejer. Efter caroling sprang vi och hämtade våra saker och sedan fick vi sitta uppe på balkongen för att kolla på andra akten. Jag har aldrig sett riktig balett såhär innan och det var faktiskt en riktigt grym upplevelse, var riktigt duktiga dansare och jag bara älskade det! Var dock lite svårt att hänga med i storyn då man ju hade missat större delen av första akten men det gick ganska bra ändå och måste säga att föreställningen var riktigt bra!
Vi ska tillbaka till the Opera House med familjen nästa helg för att kolla på Elf, tror det kommer bli riktigt grymt faktiskt!
 
Nu är det dock sovdags för mig, upp för practice imorgon igen och sedan har jag lite mysiga planer för dagen men det tar vi då. Sista chansen att ställa frågor till frågestunden imorgon, har fått in flera roliga frågor men ställ gärna fler om det är något ni undrar över! Ni hittar frågestunden här.
Imorgon är det redan december, tiden går alldeles för fort! Hoppas ni har haft en grym helg finingar, pussar!
 
Man fick inte fota under föreställningen och vi fick inte ha med mobilerna när vi sjöng men här har ni iaf en bild på mig och Canada (Elizabeth) samt en överblick över lobbyn

RSS 2.0