Hur jag finansierar mitt utbytesår

Som en del av er säkert vet och har förstått vid det här laget så har jag betalat större delen av mitt utbytesår helt själv. Fick då flera frågor om hur jag har gjort för att få ihop alla pengar, så tänkte försöka svara på den frågan! Blev ett väldigt långt inlägg men jaa, hoppas det hjälper någon i alla fall!
 
Det lätta svaret är: jag har jobbat som en idiot.
 
Jag bestämde mig för att åka som utbytesstudent sommaren 2011. Hade funderat på det ett tag men det var då jag verkligen bestämde mig för att detta vill jag göra. Mina föräldrar stöttade mig i hela grejen, men kunde inte lägga ut hela summan som behövdes. Så jag visste redan från början att det var jobba stenhårt som gällde.
 
I början sparade jag inga stora summor, var ju bara 15 så kunde inte få något jobb. Jobbade lite extra hos pappa den sommaren och fick ihop lite pengar, sparade pengar från studiebidraget och önskade mig pengar när jag fyllde och i julklapp. Jag har sen jag bestämde mig på att åka levt på runt 400kr i månaden, ibland har jag behövt ta ut mer men ofta har jag klarat mig på mindre. Resten har jag fört över till mitt USA konto.
 
Mars 2012 fick jag jobb på McDonalds, och det är därifrån större delen av mitt sparande har kommit ifrån. Jag har inte gjort åt ett enda öre av min lön sen jag började där, utan allt har gått direkt in på mitt USA konto. Jobbade våren och sen i princip hela sommaren, vilket gjorde att jag fick ihop en ganska bra summa lagom till första räkningarna skulle in. Fortsatte sedan under hösten, denna våren och kommer fortsätta fram till mitt sista jobbpass den 21 juli.
 
Vill man åka iväg som utbytesstudent och måste få ihop pengarna själv så kan man inte vara lat och kräsen. Jag behövde verkligen ett jobb och McDonalds var det enda jobbet jag fick vilket kanske inte var mitt förstaval. Men jag behövde verkligen pengarna och kan nu faktiskt säga att jag inte ångrar att jag började på donken, trivs faktiskt riktigt bra!
 
Det var någon som var tvungen att spara ihop alla pengar precis som jag har gjort, men som fortfarande ville hinna med att träna, träffa kompisar och allt annat. Och kolla bara på mig, det går alldeles utmärkt att hinna med alltihop! Jag pluggar andra året på gymnasiet (vilket inte är helt lätt kan jag säga), tränar minst två gånger i veckan och hinner med mina kompisar utan problem. Men då har jag också haft en del veckor som har varit helt kaos. Men man måste bara planera upp allt plugg och prioritera resten av sin tid så hinner man! Mina helger brukar vara ganska kaos och jag har ofta fullt upp, men det är så jag gillar att ha det! Brukar ofta jobba både lördag och söndag samtidigt som jag träffar kompisar fredag och lördag och samtidigt får in tid för plugg. Sover väl dock som max 6 timmar per natt då men men! Man får helt enkelt bara kötta och träffa kompisar efter jobbet även om man mest känner för att åka hem och sova.
 
Sen en viktig del som jag inte får glömma är att farmor och farfar har hjälpt mig med betalningen. De fick tillbaka pengar på en fond och valde att dela ut pengarna till sina barnbarn, så då fick jag en summa som har hjälpt mig otroligt! Hade nog lyckats ändå, men kanske inte i tid till sista betalningen. Jag hade då behövt låna pengar av mamma och pappa och sen betala tillbaka efter sommaren. Nu kan jag i stället använda sommarens pengar till en Hawaii-resa!
 
Fick frågan hur lång tid det tog för mig att få ihop pengarna. Och ja, det tog väl två år då kan man säga. Men jag hade inte fått ihop mer än kanske max 10 000 när jag började på donken, och sen blev jag ju tack vare farmor och farfar klar nu i april. Så lite mindre är det väl egentligen. Men jag har fått ihop 40 000 - 50 000 sen jag började på donken i alla fall, och det var ju ett år sedan då.
 
Så jaa, lite tips då:
- Skaffa ett sparkonto där du för över delar av studiebidrag, din lön och andra pengar du får ihop
- Gör upp en budget på alla kostnader för ett utbytesår så du ser hur mycket du behöver få ihop, då är det lättare attt se ungefär hur mycket du behöver jobba (vill någon att jag ska göra ett inlägg med kostnader kan jag fixa det, bara hojta till i en kommentar)
- Skaffa ett jobb (ledsen, men det kommer inte gå utan ett jobb)
- Var inte kräsen när det gäller vilket jobb du får, ett jobb är ett jobb och måste du få ihop pengarna går det inte att tro att man ska få värsta välbetalda jobbet på en gång
- Sök stipendier! Jag har inte fått något men det finns en hel del som man kan söka
- Spara så mycket du kan av studiebidrag och liknande
- Bara kötta! Du hinner med både jobb, skola, träning och kompisar. Jag lovar! Vill man så kan man, det är bara att köra!
 
Hoppas någon fick hjälp av inlägget i alla fall! Låt inte pengarna stå i vägen för ert utbytesår, det går bara man vill!

Kommentarer
Postat av: Alice

Hej!
Det var verkligen roligt att läsa om hur du lyckats få ihop pengar till ditt år, och jag skulle jättegärna vilja läsa ett inlägg om kostnader för året. Vill också säga att jag tycker att din blogg är jättebra, ska bli roligt att få följa dig i USA:)

2013-06-06 @ 23:18:31
Postat av: Alice

Hej!
Det var verkligen roligt att läsa om hur du lyckats få ihop pengar till ditt år, och jag skulle jättegärna vilja läsa ett inlägg om kostnader för året. Vill också säga att jag tycker att din blogg är jättebra, ska bli roligt att få följa dig i USA:)

Svar: Kul att du tycker det! Då ska jag försöka samla ihop alla kostnader så jag får ihop ett inlägg om det :) Men åååh TACK, vad glad jag blir!!
Sara Tyngel

2013-06-06 @ 23:19:05
Postat av: Emmy

Tack för inlägget! Jag skulle också vilja ha ett inlägg om kostnader, så det är jätte snällt av dig om du kan fixa det!
Sedan ang stipendier, jag har googlat och googlat men jag hittar inga som passar för ett utbytesår på high school. Vilka har du sökt? :)

2013-06-11 @ 09:32:06
Postat av: Emmy

Kom på en till fråga... Hehe. Vad får du göra för arbetsuppgifter på mcdonalds? :) jag är 16 år och ska nog söka jobb där, för vill jätte jätte gärna fara på ett utbytesår 2014/2015!

2013-06-11 @ 09:35:04

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0