Our life is what our thoughts make it.

6 timmars jobb idag då, stod i DT1 (DT=Drive Through) och tog beställningar hela passet, galet segt alltså. Men nu är jag ledig enda till måndag v 28 vilket kommer bli riktigt skönt! Ska nämligen till Gullbrannafestivalen nästa vecka, vilket kommer bli grymt! Fjärde året i rad jag är där nu, och tror det kommer bli lika bra i år som tidigare. Jag är astaggad i alla fall!
 
Imorgon blir det däremot Liseberg med ett gäng utbytisar. Det är några av oss som har varit med på båda träffarna i Göteborg plus Agnes från YFU campet som ska dit, och det kommer bli riktigt bra! Ska bli kul att träffa alla en sista gång innan vi åker iväg, tror garanterat att jag kommer ha lite kontakt med en del av dom under året. Sen ska jag sova hos mina kusiner, blir antagligen sista gången jag ser dom innan jag åker så det blir mys! Sen tar jag bussen hem igen på måndagen.
Hur kvällen ser ut vet jag inte riktigt än, men ska börja med att packa inför helgen och sen blir det nog träffa några vänner! Ha det fint!
 
 

Dreams are necessary to life.


Fullt upp som vanligt på jobbet idag, och jag hade ordentligt ont i huvudet när jag väl fick sluta. Såg att jag hade två missade samtal från YFU när jag kom upp på min andra rast, men då hade kontoret redan stängt så jag kunde inte ringa tillbaka. Mamma sa att de även hade ringt på hemtelefonen men att de inte hade hunnit svara. Hade inte fått något mejl eller någonting, men jag hoppas att det inte är något som har hänt! Får ringa dom när kontoret öppnar igen på måndag.
 
Nu ska jag bara mysa framför en film tillsammans med mamma, imorgon blir det jobb igen. Dock bara 11-17 så det är chill! Hoppas ni har en bra fredag!

Bilder från PDO


Här har vi några utvalda bilder från YFUs Pre-Departure Orientation 2013. Riktigt grymt var det, vill bara tillbaka när jag ser alla bilder! Helt klart något att se fram emot för YFUs 14/15 studenter!

Fix inför USA


Dagen har gått åt till en hel del USA-fix. Började med att åka in till skolan (tack och lov att regionsbussarna går även om resten av busstrafiken står still) för att få mina betyg utskrivna och påskrivna av rektorn. Så nu är det fixat och dom ska tas med till skolan i USA. På vägen hem åkte jag förbi resebyrån för att hämta ut mina flygbiljetter, läskigt hur verkligt det kändes att stå med dom där i handen!
Sen så har jag och mamma suttit och beställt hem ett ICA Maestro-kort från ICA banken som jag ska använda mig av i USA. ICA-banken har nämligen gratis uttag i hela världen till skillnad från vanliga bankkort. Sen ska jag ha med mig mitt vanliga VISA kort från Nordea också som jag kan använda när jag ska betala i affärer då ICA-banken inte fungerar överallt.
Har även börjat kolla lite på resväska. Jag har en väska som jag ska använda som handbagage, men jag behöver en ny större väska som jag kan checka in. Annars har jag inte börjat kolla något på packningen, känner att jag gärna skjuter upp det ett tag till. Är så otroligt kass på att packa!
 
Ska snart iväg för att träffa några fina vänner, blir nog mest mys och chill idag tror jag. Morgondagen bjuder på jobb 11-20 så tvivlar på att det kommer hända så mycket mer då!

A loving heart is the beginning of all knowledge.

 
Ledig idag då som sagt. Betyder dock inte att jag har gjort något kul än så länge, ohnej! Dagen har i stället gått åt till att städa mitt rum och rensa ur garderoben, vilket är välbehövligt om jag någonsin ska lyckas packa inför USA. Känns knappt som jag har några kläder kvar nu, men välbehövligt som sagt!
 
Ska ner till gymmet lite senare för ett Sh'bam pass, var några veckor sen så ska bli otroligt skönt att bara kötta! Senare ikväll blir det till att möta upp några fina vänner. Har fått bilderna från PDO nu så tänkte försöka få upp dom så snart som möjligt!
Hoppas ni har en grym dag!

Mitt amerikanska visum


Kom på att jag inte har visat er vad jag fick hem förra onsdagen. Yes, mitt amerikanska visum! Sjukt snabbt gick det alltså, var ju liksom på ambassaden på måndagen. Haha fulaste bilden någonsin, enligt min fotograf var jag nämligen tvungen att ha håret bakom öronen. Menmen, behöver väl förhoppningsvis inte visa upp det så många gånger! Visumet sitter inklistrat i passet, för er som inte visste det. Allt känns så läskigt verkligt, har både visum och flygbiljetter fixade. Bara att räkna ner till avresan nu!
 
Annars idag har jag jobbat samt gått en långpromenad med hunden och en fin vän. Är nu ledig onsdag och torsdag vilket ska bli sjukt skönt!

We all keep dreaming, and luckily, dreams come true.

Även idag var det kaos på jobbet, men det gjorde att tiden gick snabbt. Det är busstrejk i Jönköping, och imorgon räknar dom med att bara citybussarna kommer gå. Vilket innebär att många kommer ha svårt att ta sig till jobbet, och vi lär alltså bli underbemannade. Min mamma är hemma och kan köra mig tack och lov, så jag kan ta mig dit i alla fall.
 
Roligaste händelsen idag var dock helt klart meddelandet som väntade mig på facebook när jag kom upp på rast! Min fina utbytesvän EMMA hade nämligen fått sin placering, äntligen! Så som hon har väntat! Så glad för hennes skull! Hon ska till Colorado, och mer information kommer säkert komma upp på hennes blogg så småningom.
 
Annars är jag avundsjuk på min syster som åker iväg på scoutläger imorgon. Hade blivit mitt nionde läger i år, men måste jobba i stället. Kommer kännas konstigt att inte vara iväg alltså! Men så är det.
Nu ska jag bara slappa framför en film (skräll), är stört trött efter jobbet.
 
 

You have to dream before your dreams can come true.

Sjukt stressig och kaosig dag på jobbet, men har samtidigt haft sjukt kul och är otroligt nöjd med min insats på jobbet idag. Alltid kul när det går bra!
 
Morgondagen bjuder även den på jobb, 11-19 är det som gäller då. Lär vara lugnare imorgon så det kommer nog gå bra!
 
Helt slut i huvudet efter all stress på jobbet, så nu tänkte jag bara slappa framför en film tillsammans med mina härliga syskon. Hoppas ni har haft en bra dag finingar!
 
 

The Exchange Student Challenge

Hänger på trenden bland utbytesbloggarna och gör även jag The Exchange Studen Challenge.

 

Vilket land ska du till?

USA

 

Vilken organisation reser du med?

YFU, Youth For Understanding.

 

Hur/var skulle du helst vilja bli placerad?

Jag hade inga krav eller önskemål när det gällde min placering utan tyckte familjen var viktigare. Hade dock hellre kommit till mitten av landet, typ Colorado, Tennesse, Kansas osv men tror Michigan kan bli riktigt bra det också!

 

Har du fått familj eller gjort stat / region-val?

Fick familj 15 maj, och ska som ni vet till Michigan. Gjorde inget delstatsval, det går inte med YFU. 

 

Kommer du åka på något förberedelseläger?

Var ju på YFUs Pre-Departure Camp i Stockholm nu i helgen. Riktigt glad över att de hade det lägret, så sjukt kul var det och träffade grymma människor!

 

Vad ser du mest fram emot?

Jag ser typ fram emot allt! Träffa värdfamiljen och få uppleva den amerikanska kulturen och skolan med school-spirit, football, prom, graduation och allt annat. Har ju aldrig varit i USA så ser även fram emot småsaker som att äta frozen yogurt, schoppingen och att gå in på Walmart. Sen ser jag fram emot att få prata engelska hela dagarna!

 

Vad fruktar du mest?

Att jag inte trivs med familjen eller får jättemycket hemlängtan. Sen hoppas jag verkligen att jag inte blir tjock haha, hoppas familjen inte äter jättemycket skräpmat iaf!

 

Vill du prova någon ny sport?

Hoppas på att komma med i volleyboll-laget på hösten, och sen vore det kul att få prova på sporter under alla tre perioderna.

 

Vad kommer du sakna mest?

Vänner och familj och den tryggheten man har här i Sverige. Sen marabou, mina föräldrar kommer behöva skicka flera paket med det!

 

I USA, kommer du åka på en resa arrangerad av organisationen?

Jobbar nu under sommaren för att få ihop pengar till en Hawaii resa, och den är jag riktigt taggad på!

 

Namnge tre platser du vill besöka i ditt land:

New York, Los Angeles och Hawaii.

 

Tror du att det kommer att bli ett bra år?

Försöker att inte ha för höga förhoppningar så här innan, men jag är övertygad om att det kan bli ett riktigt grymt år. Det blir var man gör det till, och jag ska försöka göra det riktigt fett!

 

 

Roliga lagar i Michigan

Som de flesta av er säkert vet så finns det en hel del roliga och konstiga lagar i USA. Jag har letat upp några som gäller just Michigan.
 
- En kvinna får inte klippa sitt hår utan mannens godkännande.
- Det är tillåtet för en inbrottstjuv att göra en anmälan om han skadade sig i ditt hus.
- Alla ostraffade personer över 12 år bör ha en vapenlicens och ett vapen.
- Det är olagligt att döda en hund med hjälp av en tryckkammare.
- Fylleri på tåg är olagligt.
- Bilar får inte säljas på en söndag.
- I Detroit, Michigan är det förbjudet att sälja confetti.
- I Rockesteer, Michigan måste du ha en baddräkts inspektion innan du badar på allmän plats.
- I Sault Sainte Marie, Michigan är det förbjudet att spotta i motvind.
 
 

The purpose of life is a life of purpose.

Har varit dålig uppdatering det sista vilket syns på statistiken, ska försöka få till bättre uppdatering trots allt tråkigt jobb!
 
Hemma från stugan nu i alla fall, har haft det så otroligt bra med mina finaste vänner! Mycket skratt och mys, så sjukt bra är dom! Missade bad och annat kul dom gjorde på eftermiddagen på grund av jobb, men kom ut i tid till grillning och god mat, dans runt midsommarstången och att skicka ut en brinnande flotte på Vättern. Grym midsommar helt enkelt!
 
Familjen är med kusinerna på västkusten, vilket innebär att jag är ensam hemma tills imorgon. Blir dock bara vara hemma och slappa idag, jobbar 10-19 imorgon men på grund av kassa bussar måste jag vara på jobbet redan klockan 9. Tidig uppgång med andra ord!
 
Bjuder på några bilder från gårdagskvällen.
 

Midsommarafton

Sitter nu påväg till jobbet efter mycket stress. Sprang runt hela morgonen och höll ändå på att missa bussen, tur att man kan lita på att 26:an alltid är sen!

Senaste dagarna har jag haft fullt upp med jobb och att träffa vänner, har knappt hunnit sitta vid datorn alls. Kommer vara likadant idag så jag slänger därför in en mobilblogg!

Midsommarafton idag då, jobbar först 10-17 innan jag ikväll kan joina gänget ute i stugan. Vi är ett riktigt gött gäng så tror det kommer bli riktigt bra! Sover sedan över där ute till lördagen.

Ha en bra midsommar hörni!


YFU-tröja

På campet fick vi en YFU-tröja som det är tänkt att vi ska ha på oss när vi flyger. Detta för att det ska vara lättare för värdfamiljer och volontärer att hitta oss på flygplatsen. Här ovan har ni alltså en bild på årets tröja, som jag kommer ha på mig under min resa över atlanten. På tröjan står det:
 
We´d like to invite you for a very lagom politically correct Swedish fika time
 
Den kunde ju varit snyggare alltså, men har sett betydligt värre YFU tröjor så det blir nog fint! 49 dagar tills det är dags att ta på sig tröjan nästa gång och bege mig till flygplatsen och USA. Aaaah så taggad!!

Besök på amerikanska ambassaden

Bild från utanför ambassaden. Fotat av EMMA
 
Så kör vi ett inlägg om besöket på amerikanska ambassaden också!
 
YFU hade gjort en gruppbokning som alla studenter som ska iväg 13/14 kunde anmäla sig till. Någon gång mellan klockan 8 och 9 skulle man vara på plats, vilket innebar tidig uppgång för min del. Klockan 6 ringde alarmet på mobilen, och det var bara att masa sig upp, göra sig i ordning och slänga i sig hotellfrukost för att sedan ta sig ner till tunnelbanan medan resten av familjen låg och sov. Hoppade av tunnelbanan vid t-centralen och lyckades hitta rätt buss där det redan var några andra utbytesstudenter, bland annat Anna som jag delat rum med under campet.
 
Väl på ambassaden var det redan några YFUare där, och det var bara att ställa sig i kö. En YFU volontär var på plats och kunde hålla väskor och liknande så man slapp ta med sig det in, man var nämligen tvungen att lämna ifrån sig mobiler, hörlurar och annat. Efter ca 20 min köande kallades jag fram (man fick gå fram till ingången en och en), han kollade mitt pass och bockade av mig på någon lista. Sedan fick jag gå igenom en såndär säkerhetskontroll som dom har på flygplatser och sedan kunde jag gå vidare upp till själva ambassadbyggnaden. Fick en nummerlapp och sen var det bara att sätta sig och vänta.
 
Efter ett tag blev det min tur, fick lämna in alla papper och sådär och sedan gå och sätta mig igen. Efter ytteligare väntan ropade de upp mitt namn (otroligt kul att höra amerikanarna uttala allas namn på svenska, hörde knappt vad de sa ibland) och jag fick gå fram till en annan lucka. Fick lämna mina fingeravtryck och sedan gå och sätta mig igen. Fick vänta lite till och sedan kallades jag upp till en tredje lucka för intervju. Fick lämna fingeravtryck igen och svara på några enkla frågor på engelska, typ vart i USA ska du? Har du pratat något med din värdfamilj? Verkar de trevliga? Vad heter skolan du ska gå på? Hur många elever har den? Svarade på frågorna och sedan sa hon att mitt visum var godkänt och att det skulle komma på posten inom en vecka. Fick dock sms redan idag om att det var påväg, dom var väldigt snabba alltså!
 
Själva ambassadbesöket är verkligen ingenting att oroa sig för, har du bara med dig alla papper går det väldigt smidigt. Var dock där tidigt så du slipper köa så länge, större delen av tiden går åt till väntan ändå! Totalt från att jag ställde mig i kön tills jag kom ut tog det en och en halv timme ungefär.
Men nu är visumet avklarat, och jag känner mig redo att åka!

YFUs Pre-Departure Orientation 2013

Så, här kommer då ett inlägg om PDO!
Började som sagt resan klockan 12.06 i Jönköping, och kom efter tågbyte och lång resa fram till Stockholm. Där mötte jag upp några fina göteborgstjejer, och tillsammans lyckades vi sedan ta rätt tunnelbana och buss för att ta oss ut till Kärsögården där campet skulle va.
 
Totalt under lägret var vi 85 studenter samt några ledare (voluntärer) som har varit iväg på utbyte innan. Vi var flest som skulle till USA, men en hel del som skulle iväg till andra delar av världen. 
Det första vi fick göra när vi kom fram var att lämna ifrån oss våra mobiler som sedan hölls inlåsta under hela helgen. Yes, en hel helg utan mobil! Men det var ganska bra faktiskt, det gjorde att man umgicks mycket mer. Vid "incheckningen" fick vi även vår travel guide, en YFU tröja, en massa andra papper samt våra rum. Jag bodde tillsammans med tre trevliga tjejer, en som skulle till Argentina, en till Chile och sen skulle den tredje tjejen till USA precis som jag.
 
Under helgen har vi haft sessions i mindre grupper där vi har diskuterat olika aspekter av utbytesåret som kultur, hemlängtan osv. Vi har även haft land-info där ledarna har berättat om sina egna upplevelser och hur skola osv funkar i respektive land. På söndagen kom även de anställda på YFU-kontoret upp för att ge lite information och för att vara med på föräldrainfon som var senare på eftermiddagen.
 
Sen har vi haft en del aktiviteter som capture the flag, chinese master, grisleken osv. Blev också en hel del ninja under helgen! Vi hade sjukt bra väder vilket ledde till en del bad, och även ledarna fick ett ofrivilligt dopp sista dagen.
 
Väckning 07.30 varje morgon kombinerat med 85 ungdomar som får vara uppe hur länge dom vill leder inte till särskilt mycket sömn. Var därför ganska lagom trött när jag blev upphämtad av mina föräldrar på söndagseftermiddagen. Sen var det bara att traska runt i Stockholm i ösregn ett tag innan vi åkte till hotellet. Somnade tidigt för att orka upp till ambassaden dagen efter, men det tar vi i ett annat inlägg!
 
Har hur som helst haft en grym helg med bra ledare och riktigt härliga utbytisar. Sociala och frammåt allihop, har lärt känna en hel del riktigt goa människor under den här helgen! Kameran har faktiskt legat i väskan hela tiden, men en ledare fotade en hel del så tänkte se om jag kan få lägga upp några av hennes bilder. Lägger iaf upp gruppbilden som vi tog sista dagen på hela det härliga gänget!
 
YFU-Sveriges utresande 13/14 + ledare. Tack för en grym helg!

Hemma!

Nu är jag precis hemkommen från en riktigt grym helg i Stockholm! Sånt sjukt bra camp var det, och jag har haft så galet kul under hela helgen! Idag var jag på ambassaden tidigt i morse för att fixa visum. Nu när det är avklarat och biljetterna är bokade har jag allting klart, vilket innebär att jag är redo för att åka! Så sjukt!
 
Är fruktansvärt trött nu, blev max fem timmars sömn per natt under campet och sen var det inte mycket sömn inatt heller då jag skulle upp tidigt i morse. Inlägg om campet och ambassaden kommer därför imorgon, då jag faktiskt är ledig från jobbet tack och lov!
 
Hoppas ni har haft en grym helg vänner, nu ska jag se nån film och slappa!

Pre-Departure Orientation

Håller just nu på och packar för fullt inför helgen. Börjar ju nämligen sommarlovet på ett grymt sätt, nämligen med ett Pre-Departure Camp med YFU. Fredag-söndag kommer spenderas på Kärsögården i Stockholm tillsammans med alla andra utbytisar som ska iväg med YFU läsåret 13/14. Måndagen har YFU sedan bokat tid för gruppintervju på amerikanska ambassaden, så då är det dags att fixa visum.
 
12.06 går tåget från Jönköping, och jag är sedan framme i Stockholm 15.50. Lång resa när man är helt själv alltså, men ska nog gå bra! På stationen möter jag upp fina göteborgstjejer, och sedan ska vi tillsammans försöka hitta rätt tunnelbanor och bussar för att ta oss ut till gården.
 
Har trippelkollat så jag har med alla papper som ska med till ambassaden, och det verkar som jag har koll på allting. Packningen går det dock sämre med! Om jag har problem med att packa inför en helg, hur ska det då gå att packa inför ett helt år? Hjälp alltså, kommer aldrig gå!
 
Kameran ska med, så räkna med en hel del bilder när jag kommer hem sedan! Tror detta kan bli en riktigt grym helg faktiskt!
 
 

Skolavslutning

Två mobilbilder från dagen. En på en liten del av min skola, och sen en halvsuddig bild på grymmaste klassen.
 
Skolavslutning idag då, och nu har jag äntligen sommarlov! Regnade som vanligt, men dagen har varit bra ändå! Efter avslutningen blev det en två timmar lång fika som nästan hela klassen var med på, så bra är dom! Kommer sakna er gänget! Var inte så jobbigt att säga hejdå, vet att jag kommer träffa de jag har kommit närmast under sommaren. Men det kommer kännas så galet konstigt att inte börja sista året på Per Brahegymnasiet till hösten. Att inte sitta med mina tjejer längst ner i hörnet av klassrummet och skratta tills resten av klassen säger åt oss att hålla tyst. Att inte få ta studenten och dansa runt lycklig på ett flak tillsammans med dessa grymma människor! Men jaa, jag kommer få ett grymt år och det verkar som klassen jag kommer spendera sista året med är ganska bra den också!
 
S2D, jag gillar er!!

Sista dagen på Per Brahe

Hade idag min sista skoldag på Per Brahegymnasiet på över ett år. Imorgon är det skolavslutning, och sen kommer jag inte längre vara en del av den grymma klassen S2D. Har haft så sjukt kul under dom här två åren, och att inte stå tillsammans med mina härliga klasskompisar och ta studenten näste år suger verkligen. Men jag vet att det kommer vara värt det!
 
Åkte in till skolan och hade en sista franskalektion (sista franskalektionen någonsin, can I get a hallelujah?!?), städade sedan ur mitt skåp och lämnade in min skoldator. Har dock fortfarande min vanliga laptop, och det är den som kommer följa med mig till USA. Så får jag en helt ny dator av skolan när jag kommer hem sen!
 
Åkte sedan hem och solade någon timme innan det var dags för fem timmars jobb. Gick snabbt idag tack och lov, och nu är jag ledig från jobb till onsdag nästa vecka.
 
Nu ska jag sova och tagga inför skolavslutning och sommarlov!
 
 

Frågor och Svar

Fick två frågor som jag tänkte svara på! Tveka inte att fråga om ni undrar något, jag tycker bara att det är kul!
 
Tack för inlägget! Jag skulle också vilja ha ett inlägg om kostnader, så det är jätte snällt av dig om du kan fixa det!  Sedan ang stipendier, jag har googlat och googlat men jag hittar inga som passar för ett utbytesår på high school. Vilka har du sökt? :)
Då ska jag absolut försöka fixa det, kommer nog någon gång nästa vecka skulle jag tro! De fonderna jag har sökt och andra som jag vet finns hittar du i det HÄR inlägget. Annars så rekommenderar jag sidan globalgrant.com (LÄNK) där man kan logga in ifall man har ett lånekort till bibliotek och sen söka igenom deras databas där det finns flera olika fonder.
 
Kom på en till fråga... Hehe. Vad får du göra för arbetsuppgifter på mcdonalds? :) jag är 16 år och ska nog söka jobb där, för vill jätte jätte gärna fara på ett utbytesår 2014/2015!             
Jag har service på mitt McDonalds, vilket jag tycker är ganska kul! Började i kassan, och nu kan jag alla delar i service vilket innebär att jag kan köra både delarna i Drive Through också, alltså stå både i 1:an och ta beställningar samt stå i 2:an där man lämnar ut maten. Sen fick jag gå i matsalen en del i början, var dock väldigt längesen jag var där nu. Men blir du anställd så kommer du få antingen kök eller service, och sen kan man få lära sig lite andra ställen i restaurangen också. Det är kul när man kan lite olika så det blir variation under passet!

Flygbiljetter + Visum

Har som sagt gjort en del USA saker idag, och däribland bokat flygbiljetter och gjort klart det allra sista när det gäller visumansökan!
 
Den 6 augusti klockan 09.10 lämnar jag Sverige! Sen ser min resa ut som följande:
Göteborg - Amsterdam
Amsterdam - Detroit
 
Gör alltså bara ett byte och det är inte på en så särskilt stor flygplats, vilket jag tycker känns väldigt skönt! Klockan 15.50 lokal tid landar jag sedan i Detroit där min värdfamilj väntar! Allt känns riktigt läskigt nu när jag har ett datum att räkna ner till och allt, det blev så sjukt läskigt helt plötsligt. Men samtidigt är jag stört taggad! Bara 56 dagar kvar!
 
Sen har jag som sagt även gjort klart allt som gäller visumansökan. Åkte direkt från resebyrån till pappas jobb där vi först betalade in SEVIS-avgiften och sen även skrev ut en fraktsedel som man skulle klistra på ett C5 kuvert att ta med till ambassaden så att de kan skicka hem visumet efter att det är klart. Nu gäller det bara att få med sig allt till avreselägret och intervjun på ambassaden, som ju ligger på måndag nästa vecka. När visumet är fixat så är allt arbete klart inför USA, då är det bara att tagga inför packning och allt såntdär!
 
 

I have found that if you love life, life will love you back

Precis som jag skrev igår har det varit fullt upp idag. Först skola som i princip bara bestod av betygssnack och sedan blev det ner till stan för att se på den sista balen. Finaste klasskompisen och några andra vänner gick, så stört fina var dom! Nu är alla baler klara i Jönköping i alla fall, så ska försöka få upp lite bilder. Efter balen gick jag en sväng på stan innan det blev hem en kort sväng och sedan iväg på Sh'bam pass.
 
Morgondagen är självklart fullsmockad den med, vad annars liksom. Kommer dock vara upptagen med att fixa en del saker inför USA, så det är bara kul! Vad det är berättar jag dock imorgon.
 
Det där med att jag från och med nu var fri från plugg kan ni för övrigt glömma. Ska tydligen ha ett diskussionsprov på en bok i engelska sista lektionen på onsdag. Jag har inte ens börjat på boken så det känns bra det här! Får väl bli att se filmen eller något.
 
Nu ska jag se till att få upp några studentprofiler, har 20-30 stycken att lägga upp och folk har börjat mejla för att se om jag har glömt bort dom. Vilket jag självklart inte har, om det är någon som läser det här och undrar! Fick bara så sjukt många på en gång!
 
Ha det bra finingar!
 
 

Chaos is the score upon which reality is written

Jag fortsätter med mina fullsmockade dagar. Gårdagen spenderades i stugan från morgon till kväll, mysigt som alltid att vara där ute! Jag och Jacob (min jämnåriga kusin) ska ha ut kompisgänget dit på midsommar så det var storstädning som gällde, vi har ju i princip inte varit där någonting sen i vintras så det var behövligt. Nu är det gjort i alla fall, och jag är astaggad på midsommarhelgen som kommer bli riktigt grym!
 
Idag var det jobb 11-17, och jag har sedan jag kom hem övningskört och tagit en härlig springtur. Nu sitter jag med sista plugget för tvåan, imorgon ska den in och sen är jag äntligen klar! Och jag vet att flera av er läsare redan har sommarlov, men här i Jönköping är vi som vanligt lite efterblivna och får inte lov förräns på torsdag.
 
Har haft några riktigt härliga lediga dagar nu, och det gör bara att jag blir ännu mer taggad på sommar. Jag och vännerna har riktigt fina planer inför lovet, och jag vet att det kommer bli grymt. Därför är det bara att njuta av de sista dagarna i skolan nu med min härliga klass, kommer sakna dom alltså!
 
Morgondagen ser fullspäckad ut den med, men det tar vi då! Nu ska jag se till att få klart den här inlämningen och sen blir det mys framför någon serie.
 

Nattdopp och annat mys

Bjuder på två halvtaskiga mobilbilder från kvällen
 
Bra kväll med bra vänner!
Började på Dios där det var avslutning, mys med lekar och annat. Bestämde oss sedan för att fira in min kusin Jacobs körkort (han tog körkort idag nämligen) och klämde in oss sju pers i deras stora bil för att dra till Axamosjön. Var där vid 12-tiden och då blev det ett härligt nattdopp, första doppet för i år för min del och det var faktiskt otroligt skönt i vattnet!
 
Kom nyss hem och tänkte ta och sova snart. Upp tidigt imorgon för att åka till stugan, har inte varit där än i år så det blir mys! Kusinerna ska med ut också och det ser ut att bli en riktig heldag.
Nu blir det sängen för min del, godnatt finingar!

Sometimes the heart sees what is invisible to the eye

Har några kaosartade dagar framför mig, men det är jag ju van vid så att det ska nog gå bra! Kul med mycket att göra!
 
Igår var det först jobb i 6 timmar, Jönköping bjöd på finaste vädret och det var otroligt segt att stå instängd på donken. När jag hade slutat var det bara hem och vända i princip innan jag drog ner till Domsand (Vätterstranden i Bankeryd) och där blev det grillning och volleyboll med ett otroligt härligt gäng. När det började bli kallt drog jag och några fina vänner hem till mig, och sen blev det sitta och snacka i uterummet med filtar och tända ljus. Bra kväll!
 
Även idag är det fullt upp. Ska vara lite vuxen och fixa lite ärenden, däribland åka till banken och betala in avgiften för visumet samt ta den sista Hepatit A+B sprutan. Hatar sprutor, så skönt att få det avklarat! Sen ska jag iväg några timmar mitt på dan innan det blir träffa kompisar ikväll igen.
 
Men först tänkte jag lägga mig ute i solen ett tag, jobbar ju alltid när det är bra väder typ så är blekast i hela gänget. Dags att ändra på det tycker jag!
 

Information från YFU USA

 
Alltså alla dessa högar med papper man får och ska läsa igenom som utbytesstudent! Idag kom det ännu en hög, denna gången från YFU USA. Var dels ett "National Letter" som ni ser överst i högen som beskrev lite om hur YFU USA fungerar med distrikten, volontärer, area representanter och allt annat. Plus lite regler o sådär som gäller i USA. Sen var det ett häfte som handlade om det distriktet jag har hamnat i, Founders District. Lite fakta om de staterna som ingår där och så. Senn var det lite info från svenska YFU kontoret också.
 
Min area rep. la för övrigt till mig på facebook och skrev ett meddelande till mig nu i veckan, hon verkar jättetrevlig! Hon ska hoosta två studenter nästa år, så dom lär jag ju träffa en hel del. Vet dock inte vilka länder dom är ifrån och dom kommer inte gå på min skola, men det blir kul ändå!

You have to dream before your dreams can come true

Skolan består just nu bara av betygssamtal och film, och man funderar mest över vad man gör där egentligen. Efter skolan blev det bal som vanligt, blir så sjukt sugen på att gå själv när man ser alla fina vänner! Två år innan det är min tur, men blir ju amerikansk prom nästa år i alla fall!
 
Hemma någon timme innan jag fick ett sms av min fina vän Alice, och då blev det en långpromenad med henne. Bra snack i det härliga vädret, sån sjukt härlig tjej det där! Kommer sakna henne alltså!
 
Nu har jag suttit och fått upp några bloggprofiler, har fortfarande ett tjugotal kvar att få upp och då vet jag att alla med blogg i utbytesgruppen inte har mejlat än. Så det är nog en hel del kvar att fixa! Men det är lite småkul.
Nu tänkte jag dra igång ett serieavsnitt som är standard för mig på kvällarna innan det blir sovdags.
 

A well-spent day brings happy sleep

 
Slapp dag som har bestått av skola, bal, Sh'bam pass på gymmet och sedan en en och en halv timmes promenad med mina fina träningskompisar. Balerna är alltså inte slut än i Jönköping, är väl en 3-4 stycken kvar tror jag! Väntar tills den sista är klar innan jag lägger upp bilder på alla mina fina vänner som har gått under de här dagarna! Dagarna bjuder på härligt väder och mycket skratt, njuter till fullo kan jag meddela!
 
Efter både Sh'bam passet och den härliga promenaden runt Bankeryd är jag nu riktigt seg och tänkte bara se något serieavsnitt innan jag ska sova. Ha det fint!

Hur jag finansierar mitt utbytesår

Som en del av er säkert vet och har förstått vid det här laget så har jag betalat större delen av mitt utbytesår helt själv. Fick då flera frågor om hur jag har gjort för att få ihop alla pengar, så tänkte försöka svara på den frågan! Blev ett väldigt långt inlägg men jaa, hoppas det hjälper någon i alla fall!
 
Det lätta svaret är: jag har jobbat som en idiot.
 
Jag bestämde mig för att åka som utbytesstudent sommaren 2011. Hade funderat på det ett tag men det var då jag verkligen bestämde mig för att detta vill jag göra. Mina föräldrar stöttade mig i hela grejen, men kunde inte lägga ut hela summan som behövdes. Så jag visste redan från början att det var jobba stenhårt som gällde.
 
I början sparade jag inga stora summor, var ju bara 15 så kunde inte få något jobb. Jobbade lite extra hos pappa den sommaren och fick ihop lite pengar, sparade pengar från studiebidraget och önskade mig pengar när jag fyllde och i julklapp. Jag har sen jag bestämde mig på att åka levt på runt 400kr i månaden, ibland har jag behövt ta ut mer men ofta har jag klarat mig på mindre. Resten har jag fört över till mitt USA konto.
 
Mars 2012 fick jag jobb på McDonalds, och det är därifrån större delen av mitt sparande har kommit ifrån. Jag har inte gjort åt ett enda öre av min lön sen jag började där, utan allt har gått direkt in på mitt USA konto. Jobbade våren och sen i princip hela sommaren, vilket gjorde att jag fick ihop en ganska bra summa lagom till första räkningarna skulle in. Fortsatte sedan under hösten, denna våren och kommer fortsätta fram till mitt sista jobbpass den 21 juli.
 
Vill man åka iväg som utbytesstudent och måste få ihop pengarna själv så kan man inte vara lat och kräsen. Jag behövde verkligen ett jobb och McDonalds var det enda jobbet jag fick vilket kanske inte var mitt förstaval. Men jag behövde verkligen pengarna och kan nu faktiskt säga att jag inte ångrar att jag började på donken, trivs faktiskt riktigt bra!
 
Det var någon som var tvungen att spara ihop alla pengar precis som jag har gjort, men som fortfarande ville hinna med att träna, träffa kompisar och allt annat. Och kolla bara på mig, det går alldeles utmärkt att hinna med alltihop! Jag pluggar andra året på gymnasiet (vilket inte är helt lätt kan jag säga), tränar minst två gånger i veckan och hinner med mina kompisar utan problem. Men då har jag också haft en del veckor som har varit helt kaos. Men man måste bara planera upp allt plugg och prioritera resten av sin tid så hinner man! Mina helger brukar vara ganska kaos och jag har ofta fullt upp, men det är så jag gillar att ha det! Brukar ofta jobba både lördag och söndag samtidigt som jag träffar kompisar fredag och lördag och samtidigt får in tid för plugg. Sover väl dock som max 6 timmar per natt då men men! Man får helt enkelt bara kötta och träffa kompisar efter jobbet även om man mest känner för att åka hem och sova.
 
Sen en viktig del som jag inte får glömma är att farmor och farfar har hjälpt mig med betalningen. De fick tillbaka pengar på en fond och valde att dela ut pengarna till sina barnbarn, så då fick jag en summa som har hjälpt mig otroligt! Hade nog lyckats ändå, men kanske inte i tid till sista betalningen. Jag hade då behövt låna pengar av mamma och pappa och sen betala tillbaka efter sommaren. Nu kan jag i stället använda sommarens pengar till en Hawaii-resa!
 
Fick frågan hur lång tid det tog för mig att få ihop pengarna. Och ja, det tog väl två år då kan man säga. Men jag hade inte fått ihop mer än kanske max 10 000 när jag började på donken, och sen blev jag ju tack vare farmor och farfar klar nu i april. Så lite mindre är det väl egentligen. Men jag har fått ihop 40 000 - 50 000 sen jag började på donken i alla fall, och det var ju ett år sedan då.
 
Så jaa, lite tips då:
- Skaffa ett sparkonto där du för över delar av studiebidrag, din lön och andra pengar du får ihop
- Gör upp en budget på alla kostnader för ett utbytesår så du ser hur mycket du behöver få ihop, då är det lättare attt se ungefär hur mycket du behöver jobba (vill någon att jag ska göra ett inlägg med kostnader kan jag fixa det, bara hojta till i en kommentar)
- Skaffa ett jobb (ledsen, men det kommer inte gå utan ett jobb)
- Var inte kräsen när det gäller vilket jobb du får, ett jobb är ett jobb och måste du få ihop pengarna går det inte att tro att man ska få värsta välbetalda jobbet på en gång
- Sök stipendier! Jag har inte fått något men det finns en hel del som man kan söka
- Spara så mycket du kan av studiebidrag och liknande
- Bara kötta! Du hinner med både jobb, skola, träning och kompisar. Jag lovar! Vill man så kan man, det är bara att köra!
 
Hoppas någon fick hjälp av inlägget i alla fall! Låt inte pengarna stå i vägen för ert utbytesår, det går bara man vill!

An aim in life is the only fortune worth finding

Har haft en otroligt härlig och chill söndag! Min första helt lediga helg på otroligt länge, känns konstigt men skönt!
Har ägnat större delen av eftermiddagen åt att skriva klart mitt sista arbete för tvåan, och nu ska det snart vara klart. Hoppas på bra betyg nu bara!
 
Juni nu också, känns ganska stört alltså! Imorgon är det näst sista veckan i skolan före sommarlovet. Vet att flera av er slutar redan nästa vecka, men här i Jönköping är vi lite efter och slutar inte förräns den 13. Lite surt, men är samtidigt väldigt glad över att jag fortfarande har tid kvar med min klass! Har verkligen grymmaste klassen, kommer bli så sjukt surt att inte få ta studenten med dom nästa år. Men jag vet att det kommer vara värt det!
 
Har fått några kommentarer angående hur jag lyckades spara ihop till hela året själv, och jag tänker att jag skriver ihop ett inlägg om det nu i veckan. Vet att pengar är det stora problemet för många, men låt inte det hindra er från att åka! Det går om man kämpar och är envis!
 
Nu ska jag se några serieavsnitt och ladda upp för en ny vecka. Ha det fint!
 

Everything has been figured out, except how to live

Instagram bild från ikväll, Bankeryd är sjukt bra ändå!
 
Lång dag det här, men en ganska bra dag också!
 
Åkte hemifrån tidigt i morse för släktträff på min pappas sida. Har inte träffat den sidan av släkten på typ 12 år, så var kul att träffa alla sysslingar och sådär igen. Var några i min ålder som var riktigt goa, kul att lära känna dom!
Hann vara hemma i en timme innan fina Evelina smsade, och då blev det långpromenad ner till Vättern och mysigt snack med henne. Sjukt bra tjej det där!
 
Nu är jag hemma och ska bara mysa framför någon film innan jag ska sova. Ha det fint!

RSS 2.0